A 5-a ediție a conferinței de testare software din Europa de Sud-Est a avut loc în 15 și 16 septembrie, la Hotel Novotel în București. Organizat de SEETB în colaborare cu ANIS și Quality House, evenimentul a adus împreună 220 de profesioniști din domeniul testării software din 22 țări, alături de experți recunoscuți la nivel mondial. Prima zi a evenimentului a fost dedicată tutorialelor hands-on susținute de profesioniști renumiți, precum: Clive Bates (Experimentus, UK), Erik van Veenendaal (Improve Quality Services BV, Bonaire), Isabel Evans (Software Testing Consultant, UK), Jen Leger și Linda Lemieux (BMM Test Labs, Canada), Patricia McQuaid (California Polytechnic University, USA) și Yaron Tsubery (Enghouse, Israel).
Cele șase laboratoare au abordat subiecte relevante pentru audiență precum: tehnici de design pentru testare, importanța calității și a experienței utilizatorului, particularitățile testării de aplicații pe mobil, tehnici de testare a funcționalității web (usability), testarea și automatizarea jocurilor (de noroc, video, pe mobil sau PC). Nu în ultimul rând, o valorificare a eșecului care, dacă este gestionat cu atenție, devine o oportunitate.
La finalul zilei, participanții au avut ocazia să socializeze și să discute cu experții invitați, organizatorii și sponsorii SEETEST în cadrul evenimentului de socializare care a avut loc la Athenee Palace Hilton.
Mitko Mitev (Conference Chair South East European Testing Board) a deschis cea de a doua zi a conferinței, fiind urmat de Erik van Veenendal, expert în testare recunoscut la nivel internațional și fondator Improve Quality Services BV, care a vorbit despre cum se poate îmbunătăți procesul de testare pentru a avea succes. A doua parte a zilei a fost deschisă de Valerica Dragomir (Director Executiv ANIS - Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii și co-organizator SEETEST 2016), căreia i-a urmat Patricia McQuaid, profesor de sisteme informatice la Universitatea Politehnică din California, care a susținut un discurs despre cele mai bune practici pentru asigurarea calității independente a proiectelor majore IT.
Specialiștii prezenți la SEETEST 2016 au putut vedea instrumentele și serviciile oferite de companii importante din domeniu participând la sesiuni informative susținute de Waters România, Quality House și ISQI. La standurile sponsorilor Endava România și Quality House, participanții au interacționat și au câștigat premii, pe toată durata evenimentului.
Împărțite în trei sesiuni paralele, cincisprezece lucrări de specialitate realizate de membrii comunității internaționale au fost prezentate în cea de a doua zi a evenimentului. Printre subiectele expuse s-au regăsit principii generale de testare, automatizare, performanță și testarea securității, atât Agile, cât și Mobile. 45 de lucrări tehnice din 19 țări au fost depuse în această secțiune, iar Comitetul Conferinței a filtrat și selectat 15 pentru a fi prezentate publicului.
Sakis Ladopoulos (OpenBet, Grecia), autor al lucrării "De la cascade la metodologii agile - călătoria neașteptată a unei echipe de testeri " a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare depusă în cadrul SEETEST 2016. Premiul pentru cea mai bună prezentare votată de public a fost câștigat de Ingo Philipp (Tricentis, Austria) pentru lucrarea "Ghid de supraviețuire in testarea Agile". Premiile au fost decernate de Mitko Mitev (Conference Chair SEETB) care a închis astfel oficial cea de a 5-a ediţie a conferinței de testare de software din Europa de Sud-Est.
SEETEST 2016 este un eveniment organizat de South East European Testing Board în colaborare cu ANIS - Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii și Quality House cu sprijinul sponsorilor iSQI, Endava Romania, Quality House și Waters Romania și al comunităților media: Agora, Codette, Crowd Reviews, DevAcademy, Girls in Tech, Girls who Code, IT Channel, Methods & Tools, OWASP, Quality Matters, Softlead, Software Testing Magazine, TechHub Bucharest și theHack.biz.
de Iulia Bicu
de Vlad Vesa