ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 50
Abonament PDF

Principii sustenabile pentru soluții de Smart City

Prof. Dr. Stelian Brad
Președinte @ Cluj IT Cluster



Conf. Dr. Paulina Mitrea
Coordonator Brained City @ Cluj IT Cluster



MANAGEMENT


Trăim într-o lume în care, în țări dezvoltate precum Olanda, Danemarca, Norvegia, relația cetățeanului cu instituțiile publice și cu autoritățile locale se poate realiza eficient de acasă prin Internet, fără a plimba dosare între ghișee, fără a fi nevoie de zile libere sau învoiri de la locul de muncă pentru a rezolva un act. Există orașe în care nu se mai flutură nici o hârtie în primării deoarece sistemele informatice performante asigură controlul tuturor activităților. Ca atare, aceste lucruri nu au de ce să fie de domeniul “Science-Fiction” nici pentru România.

Ca asociație care cuprinde un număr mare de companii cu experiență în dezvoltarea de sisteme software, dar și instituții academice și de cercetare și instituții ale administrației publice, Clusterul Cluj IT a dezvoltat un interes constant și consistent în domeniul creșterii eficienței administrației publice prin informatizare. Mai mult decât atât, Clusterul Cluj IT se implică activ în transpunerea în practică a conceptului de “Smart City”, care include, pe lângă informatizarea extinsă a serviciilor din administrație, aplicarea tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) și a oricăror tehnologii inteligente în mai multe arii care definesc ecosistemul urban (trafic și mobilitate, siguranță publică, servicii de sănătate și educație, cultură și divertisment, turism, infrastructură de utilități, energie, spații de muncă și locuire etc.), pentru creșterea calității vieții și siguranței cetățeanului. Dar nu numai atât, Clusterul Cluj IT militează pentru o abordare integrată și orientată pe ciclul de viață al oricărui proiect de Smart City.

Pe lângă proiecte și inițiative punctuale, precum proiectul “Brained City”, prin care Clusterul a implementat aplicații și prototipuri pentru un oraș inteligent, sau proiecte de strategie în care este implicat (ex. Elaborarea Strategiei Integrate de Informatizare a Municipiului Oradea), membrii Clusterului Cluj IT sunt promotorii unei politici sustenabile și etice, prin care arhitecturile și tehnologiile de Smart City să fie gândite de așa natură încât să permită aportul cât mai multor furnizori, în orice moment, inclusiv a start-up-urilor inovative. Succesul pe termen lung al unei inițiative de Smart City stă în deschiderea pentru oricine care poate să aducă o contribuție la ecosistemul urban inteligent, nu în menținerea captivă a beneficiarilor de către un singur furnizor. Pentru aceasta, administrația publică, ca actor cheie în inițierea și dezvoltarea proiectelor de Smart City trebuie să promoveze și să respecte încă din start o serie de principii în selectarea soluțiilor IT&C, dintre care, esențiale sunt următoarele:

Există riscul ca și atunci când este bună intenție, alegerea furnizorilor soluțiilor și a ofertelor câștigătoare prin procesul de achiziție publică să ducă la rezultate suboptimale. Din acest motiv, Clusterul Cluj IT recomandă beneficiarilor să ia măsuri preventive, la nivel procedural. În acest sens, este utilă aplicarea următoarelor principii, chiar și în cazul în care este permisă atribuirea/achiziția directă:

În ce privește platformele informatice destinate interacțiunii administrației publice cu cetățenii, Clusterul Cluj IT militează pentru aplicarea următoarelor principii:

Avem speranța că acest set de principii va fi util administrațiilor locale din România care își propun să devină mai eficiente, să-şi servească mai bine cetăţenii şi să evolueze spre Oraşul Inteligent de mâine.

Clusterul Cluj IT dezvoltă strategia

pentru primul Smart City din România: Oradea

Cluj-Napoca, 18 iulie 2016. Asociația Cluj IT dezvoltă strategia integrată de informatizare a municipiului Oradea. Este cel mai complex demers de acest tip din România, iar strategia va fi finalizată în acest an. Sunt vizate zece arii tematice: de la administrație, infrastructură, mobilitate, energie și afaceri până la locuire, educație, cultură, medicină și securitate informatică. Este prima abordare structurată din România care vizează dezvoltarea unui Smart City (oraș inteligent). Proiectul îi va asigura municipiului Oradea un avantaj competitiv în dezvoltarea sustenabilă și creșterea atractivității pentru investitori. Strategia va fi pusă în aplicare în termen de șase luni pentru ca la final, Oradea să poată avea cadrul necesar pentru a ști cum să conecteze, într-o manieră integrată, toate serviciile și bazele de date online ale instituțiilor locale. Proiectul a fost prezentat la Primăria Oradea de către city-managerul Eduard Florea, primarul Ilie Bolojan, generalul Marcel Opriș – directorul general al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și Stelian Brad, președintele clusterului Cluj IT.

„Strategia de informatizare a municipiului Oradea reprezintă cel mai complex demers de acest tip din România și va duce la crearea primului Smart City al țării noastre. Suntem convinși că acest proiect va deschide porțile pentru un număr crescut de inovații la nivel local și suntem mândri că municipalitatea orădeană are încredere în expertiza asociației noastre”, a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT.

Potrivit reprezentanților Primăriei Oradea, unul dintre obiectivele majore ale proiectului este creșterea calității vieții locuitorilor. „Când cetățeanul depinde de orarul unei casierii pentru a-și plăti o anumită taxă sau pentru a face o sesizare către o instituție, atunci calitatea vieții sale nu este una foarte bună. În aceste condiții, tehnologia ne poate ajuta să nu depindem de timp și de spațiu în raporturile normale cu o instituție. Proiectul este cel mai complex din România din punctul de vedere al abordării și face din Oradea un model de bună practică”, a explicat city-managerul municipiului Oradea, Eduard Florea. Spusele sale au fost completate de directorul STS, generalul Marcel Opriș, care a menționat și proiectul digital de la alegerile locale - verificarea rapidă a alegătorilor cu ajutorul tabletelor din secțiile de vot, și a punctat importanța dezvoltării unor asemenea proiecte tehnologice.

Strategia de informatizare a municipiului Oradea va descrie toate etapele și procedurile necesare transformării orașului în primul Smart City din România. În acest proces vor fi incluse toate resursele orașului, publice și private: instituții, mediu de afaceri, locuitori. Programele vor viza integrarea simultană a zece arii tematice. Administrația inteligentă va aduce și conectarea tuturor serviciilor și a bazelor de date online ale tuturor instituțiilor din municipiu; mobilitatea inteligentă va viza soluțiile digitale pentru trafic și parcări în spații publice, iar locuirea inteligentă va include atât locuințele inteligente, cât și medicina digitală. Educația și cultura sunt și ele vizate, alături de comunitate. Infrastructura inteligentă va acoperi și zona de clădiri, în timp ce energia va fi vizată prin cogenerare și combinare de surse de energie complementare. Mediul, afacerile și securitatea informatică reprezintă, de asemenea, zone tematice ale acestei strategii.

Inițiativa primăriei Oradea s-a conturat la începutul acestui an, folosind modelul Luxemburgului, larg răspândit în Europa de Vest. Asociația Cluj IT a câștigat licitația organizată de municipalitatea orădeană pentru acest proiect și la care au fost depuse șapte oferte, valoarea contractului fiind de 132.000 de lei plus TVA. Experții cooptați de Primăria Oradea pentru selecția câștigătorului au fost Serviciul de Telecomunicații Speciale Bihor și Oradea Tech Hub.


Autorii articolului

Prof. Dr. Stelian Brad - Președinte @ Cluj IT Cluster

Conf. Dr. Paulina Mitrea - Coordonator grup Brained City @ Cluj IT Cluster

Daniel Homorodean - Membru Consiliu Director @ Cluj IT Cluster

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects