Știi genul acela de persoană care vorbește atât de "apăsat" despre o pasiune, încât te molipsește și pe tine? Așa e Cristina. Are 28 de ani, este din Chișinău și de șase luni de când suntem colege în JCI Cluj, dar și la serviciu, vorbește întruna numai despre biciclete.
De exemplu, mergem la masă și vreau să aflu ce a mai făcut ieri. Se oprește din mâncat și îmi arată cu entuziasm aplicația din telefon care precizează câți kilometri a mai parcurs cu "Butterfly" (așa o cheamă pe bicicleta ei), cu cât a crescut comunitatea Ride2Work Cluj, îmi explică ce sistem inovativ de împrumut al bicicletelor urmează să implementeze alte țări, etc. . În discuție intervine și Adrian, (chiar nu poți să o ignori pe Cristina când vorbește despre biciclete care ne povestește că are și el un prieten care dezvoltă o aplicație pentru biciclete în Amsterdam. În câteva cuvinte: ne-a molipsit pe toți).
Ca să vă imaginați cât de pasionați sunt bicicliștii care au pus pe picioare această inițiativă trebuie să vă amintesc cum a arătat prima zi "de lansare": 2 iunie, 8am, ploua infernal (și nu glumesc)!
Toată echipa Ride2Work Cluj: Camelia, Cristina, Diana, Andrei, Călin, Tudor, Radu, împreună cu voluntarii de la OSUT, alături de peste 100 de bicicliști și susținuti de Registrul de Biciclete, au dat STARTUL, fiecare de acasă, cu destinația "la serviciu" și, de atunci, în fiecare joi, noi bicicliști se alătură comunității. La ediția a 2-a și la party-ul de "prima lună" bicicliștii au avut ocazia să testeze și două biciclete cu ghidonul invers, din seria "Descoperă cum funcționează creierul tău", când ne-am bucurat să găsim și persoana cea mai ingenioasă, care a îmblânzit bicicleta pentru câțiva metri. Cel mai tare episod pe care eu l-am văzut la Ride2Work Cluj a fost tot la ediția a 2-a: imaginați-vi-l pe P.M.-ul Ride2Work, Camelia, care, apropo, este tot P.M. și în "viața reală" ținând cu echipa ședința zilnică din ziua respectivă chiar în parcarea de biciclete de la pit stop-ul respectiv. Da, știu, pare din seria "modelul unui lider de urmat".
Cireașa de pe tort. Nu o să ghiciți ce a făcut Cristina în concediu?
La o navigare rapidă pe Facebook văd că s-a distrat, de minune, în Londra, tot pe bicicletă. Îmi povestește că a încercat sistemul public de împrumut al bicicletelor. Îmi spune că bicicleta îți oferă o privire de 360 grade, oricând te poți opri să admiri în detaliu locurile superbe ale Londrei, experiențe pe care metroul sau alt tip de transport nu ți le pot oferi.
În final, la desert, Cristina ia o pauză din vorbit și mă întreabă "Și tu, ce mai faci?"
Eu: uite, încerc să-ți iau un interviu, dar încă nu am găsit ocazia să te întrerup. Râdem amândouă în hohote. Râdem, glumim, dar chiar nu am întâlnit om mai pasionat de biciclete decât Cristina.
PS. Am mai apucat să o întreb ceva: "Când ai prins mersul pe bicicletă?"
Răspuns: într-o zi cu soare s-a agățat de mine și de atunci nu ne putem despărți!
Traseu: Zorilor - Mărăști (Și, da, urcă pe Calea Turzii cu bicicleta, fără frică!)
Vrem să știm părerea voastră despre mersul pe bicicletă la serviciu, indiferent dacă aveţi bicicletă sau nu, vă rugăm să completaţi acest chestionar.
de Diana Costa
de István Nagy