În luna mai am participat la Techsilvania și IT Camp. Două conferințe importante în Cluj și respectiv Transilvania. Chiar dacă domeniile abordate au fost diferite, impactul pe piața locală a fost important dacă luăm în considerare numărul participanților și calitatea speakerilor prezenți.
Evenimentul este la cea de-a treia ediție, iar evoluția sa a fost accelerată de la o ediție la alta. În acest an au fost peste 1,000 de spectatori în cele două zile a evenimentului. Gazda evenimentului, Philipp Kandal, VP of engineering @ Telenav și co-fondator Skobbler, a fost ca de obicei aproape de public, bine documentat și abil comunicator.
Prima zi a început cu Tim Draper, un nume important pe piața mondială de investiții. Un aspect important în prezentarea sa a fost Draper University, un program destinat tinerilor antreprenori. Pentru a te înrola în acest program trebuie să arăți că ești ambițios și că poți schimba lumea. Deși nu sunt deocamdată persoane din România la această universitate, Tim menționa că este deschisă calea oricui dorește să aplice..
Următoarea prezentare How to Build a Global Company from the Edge of Europe a fost susținută de Peter Halacsy (co-fondator și CTO al cunoscutului site Prezi). Peter vine din Ungaria iar prezentarea sa a fost plină de farmec și umor pitoresc. Spre deosebire de antreprenorii care o duc greu și reușesc în ultima clipă, Peter Halacsy a fost, așa cum spunea chiar el, foarte popular în timpul facultății și toate lucrurile se întâmplau de la sine foarte ușor. La 25 de ani a simțit că este momentul să schimbe ceva în viața sa, așa că primul lucru a fost să divorțeze și să își dea demisia de la facultate unde lucra ca asistent. Împreună cu câțiva prieteni a înființat Prezi, un tool online specializat în crearea de prezentări care are azi mai mult de 65 de milioane de utilizatori.
A doua zi, am început cu Mark Shuttleworth, fondatorul Ubuntu. Născut în Africa de Sud, Mark este unul dintre puținii oameni care au zburat pe Stația Spațială Internațională ca membru al echipei Soyuz. Prezentarea sa, Faster, Easier and More Secure: The Next Generation of Embedded Development, a fost una tehnică și a avut în centru conceptul de Juju Charms, ultima noutate care vine de la Canonical. Acesta reprezintă o modalitate de deployment cloud sau locală bazată pe charm-uri. Charm-urile sunt o colecție de script-uri de deployment la care pot contribui dezvoltatori individuali dar și companii. Astfel se obțin script-uri care realizează deployment-uri de excepție în ceea ce privește performanța și/sau scalabilitatea. În cadrul prezentării am avut parte și de un demo în care aproximativ 20 de instanțe de servere au fost inițializate și pornite în câteva minute grație tehnologiei LXD, ele find localizate fizic în garajul lui Mark. Menținându-ne în aceeași zonă a noutăților, Mark a prezentat arhitectura Snappy bazată pe containere. Încheierea a fost marcată de răspunsul la întrebarea TSM în legătură cu evoluția sistemului de operare mobil Ubuntu și din care am înțeles că în perioada următoare vor fi implementate și în Ubuntu această arhitectură bazată pe containere.
Mark Shuttleworth - fondatorul Ubuntu
Nu putem să trecem cu vederea faptul că la Techsylvania s-a desfășurat și competiția startup-urilor în care câștigătorul a primit o excursie de două săptămâni în Silicon Valley unde va avea oportunitatea să discute cu potențialii investitori. Două startup-uri ne-au atras atenția, este vorba de:
Approd - o unealtă web care te ajută să treci de birocrația din România prin generarea tuturor documentelor de care ai nevoie pentru a-ți crea de exemplu o firmă. Abordarea este de impact și poate fi ușor implementată în multe țări.
În încheiere, îi adresăm organizatorului evenimentului, Vlad Ciurca, felicitări pentru reușita evenimentului și calitatea speakerilor.
Evenimentul adună anual lumea în jurul ultimelor tehnologii și gadgeturi Microsoft dar nu numai. Printre invitați sunt mulți Microsoft MVPs, figuri familiare deja, iar în calitate de participanți ne bucurăm să îi revedem pe Tim Huckaby sau Paula Januszkiewicz. Cei doi organizatori, Mihai Tătăran și Tudy Damian au creat o atmosferă prietenească și totodată plină de profesionalism. Pentru că am luat parte doar la cea de-a doua zi a evenimentului, vă voi descrie principalele sesiuni la care am participat.
Am început cu prezentarea Paulei Januszkiewicz, Credentials Security: Important Things You Need to Know about Storing Credentials unde a fost efectiv accesat un cont de sistem admin folosind vulnerabilitățile sistemului de operare Windows. Următoarea prezentare a fost susținută de David Giard: Adding Image and Voice Intelligence to your apps with Microsoft Cognitive Services reprezentând o introducere în aceste servicii de recunoaștere, în general a obiectelor din cadrul imaginilor, totul printr-un API ușor de folosit. Prezentarea lui Tim Huckabi - Emerging Experiences / More Personal Computing (MPC) a impresionat prin aplicațiile realizate precum cea de votare și analiză pentru alegerile din Statele Unite. Grație scalabilității serviciilor Azure Cloud au putut face față unui număr enorm de vizitatori cu o aplicație care nu a fost proiectată pentru aceasta. În ultima parte a prezentării, s-a realizat un demo cu Microsoft Hololens care a impresionat prin combinarea lumii reale cu cea virtuală la o rezoluție înaltă.
Prezentarea vechii noastre colaboratoare, Claudia Jelea: The rise of privacy & personal data in the IT business a fost despre importanța înțelegerii dreptului la intimitate, a unei bune înțelegeri a serviciilor folosite, a locului unde datele sunt stocate real și multe altele. A fost o discuție deschisă în care majoritatea participanților au fost antrenați. Am încheiat ziua cu o prezentare despre containerele Docker: Everyone Loves Docker Containers Before They Understand Docker Containers susținută de Alex Mang. Acesta a arătat mecanismele și detaliile interesante ale acestora. La final a avut loc o sesiune extinsă de Q&A.
Finalizăm relatările despre cele mai importante conferințe ale lunii mai, iar la finalul lunii noiembrie vă invităm și noi la a patra ediție a Cluj IT Days, organizată de Today Software Magazine.