S-a întâmplat atât de repede și a fost atât de intens încât am avut nevoie de ceva timp ca să procesăm experiența într-un mod potrivit. Evenimentul Startup Weekend Cluj - Smart Cities a avut loc la începutul lunii aprilie și a fost fantastic! Și aceasta se datorează sutelor de emailuri și mesaje trimise, mai multor telefoane și întâlniri online, unei echipe din 11 oameni care și-au canalizat eforturile către îndeplinirea unui scop colectiv și, desigur, sponsorilor și partenerilor noștri.
Tema pe care am ales-o pentru anul acesta este Smart Cities, un concept intens adus în discuție în ultimii ani. Iar de vreme ce trăim deja într-o lume intens tehnologizată, e firesc să ne folosim de aceste tehnologii pentru a ne ușura viața de zi cu zi și de a dezvolta societăți și comunități fericite.
Un scurt rezumat al evenimentului din acest an ar fi un număr de 60 participanți entuziaști, 11 mentori minunați, 17 idei inteligente, 8 echipe formate, multă muncă și distracție deopotrivă. Iată cele 8 idei care au fost alese în urma votului, în ordinea în care au fost selectate:
Walk together (locul 3) - Este o aplicație mobilă care te lasă să vezi și să te conectezi cu persoanele din jur, care merg în aceeași direcție cu tine. Un fel de Uber, doar că pentru pietoni.
Smart Compute Grid (locul 1) - Folosește un proces de reciclare a puterii de procesare a computerelor aflate în stare inactivă (idle), pentru a fi utilizată în procesarea datelor mari (big data). Aceasta ar putea fi folosită și pentru accelerarea proceselor de cercetare genomică, a ritmurilor de accelerare a bolilor și multe altele.
Urbio (locul 2) - O agenție GIS pentru agregarea datelor geografice și de vizualizare, cu scopul de a facilita accesul la date de tip geografic și a rapoartelor generate de acestea.
PingIn - O aplicație nouă care te ajută să descoperi oameni minunați, pasionați de aceleași activități ca și tine.
GoCheckUp (premiul special) - Un sistem de avertizare bazat pe inputuri de grup (crowd-sourced). Informaţiile sunt colectate într-o bază de date accesibilă medicului de familie, care va contacta pacientul în momentul în care vor apărea semne de alarmare.
Build the City - Creează o platformă care face legătura între cetăţenii cu idei de dezvoltare pentru oraş şi entităţile juridice şi administrative, care îi pot ajuta să le pună în practică.
Cea de-a opta echipă a anunţat duminică că se retrage din competiţie, din cauza unor probleme tehnice apărute.
Pe lângă conceptul de Smart Cities şi dezvoltarea de idei pentru oraşe şi comunităţi, intenţia noastră pentru ediţia de anul acesta a fost să oferim participanţilor şi mai multe oportunităţi şi şanse de a învăţa şi de a-şi continua idea de startup. Ceea ce ne aduce la premii. Fiecare dintre cele trei echipe câştigătoare a primit bilete de acces la Techsylvania şi la Startup Safary Berlin, precum şi şedinţe de mentorat din partea ABC Accelerator. În plus, echipa de pe locul I va merge anul acesta la How to Web, echipa de la locul II are acces la un workshop din cadrul MVP Academy (TechHUB), iar echipa de pe locul III primeşte bilete complete la CodeCamp Cluj, în mai. Toate echipele au primit şi spaţiu de coworking, după cum urmează: locul I - Impact HUB, locul II - Cluj Cowork, iar câştigătorii locului III - la Cluj HUB. Două dintre echipe au primit câte un premiu special, Growster - o lună de acces în spaţiul Cluj Makers, şi GoCheckUp - acces la platforma OnyxBeacon.
Am avut parte de o experienţă plăcută şi interesantă, şi suntem curioşi să vedem în ce mod vor evolua mai departe proiectele, ideile şi echipele care au luat naştere în acest weekend. Pentru ceilalţi curioşi, ne puteţi urmări pe pagina de facebook Startup Weekend Cluj pentru a afla detalii.
Vă mulţumim pentru susţinere şi pentru încredere, echipa Startup Weekend Cluj 2016: Mircea Vădan, Adrian Pica, Cristina Juc, Cristina Tare, Adriana-Elena Pieptea, Mircea Ciobanu, Roxana Rugină, Mădălina Grecu, Andrada Diana Todea şi Raul Deac.
de Vlad Ciurca
de Ioana Rusu
de Ioana Varga