ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 45
Abonament PDF

Burnout

Mihai Câsu
Director Medical, medic primar Pediatrie @Polaris Medical



DIVERSE


Tot mai multe persoane se confruntă cu probleme ce le afectează viața profesională și personală. Presiunea target-urilor, deadline-uri greu de gestionat, tensiunile psihice care apar în relațiile cu ceilalți și problemele afective se acumulează într-o stare generalizată de degradare psihică.

Burnout-ul este una dintre multele capcane apărute în calea acelor persoane extrem de competitive, cu realizări extraordinare și la care ar trebui să fie foarte atente de-a lungul vieții. Din păcate, tocmai din cauza capacității lor deosebite de a duce toate sarcinile la îndeplinire, nici nu realizează când sunt prinși în această capcană. Pasionați de ceea ce fac, aceștia tind să ignore faptul că lucrează mult peste programul normal de lucru, se încarcă mereu cu tot mai multe sarcini și pun o presiune enormă pe ei înșiși pentru a reuși. Toate aceste lucruri îi fac să alunece spre burnout.

Burnout-ul este o stare de stres cronic, manifestată prin câteva simptome specifice: epuizare fizică și emoțională, sentimente de neîmplinire și lipsa de eficiență, detașare afectivă, cinism. La intensitate maximă, cel care suferă de burnout nu mai este capabil să funcționeze eficient din punct de vedere social și mai ales profesional. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că această degradare nu apare peste noapte ci este un proces mult mai insidios decât s-ar putea bănui, strecurându-se puțin câte puțin în toate domeniile de funcționare, făcând foarte dificilă recunoașterea problemei.

La ce semne ar trebui să fim atenți?

Fiecare dintre semnele descrise mai jos sunt însoțite de mai multe simptome, deseori suprapunându-se. Aceste semne și simptome apar și se dezvoltă lent într-un continuum în care diferența dintre stres și burnout se face cu mare dificultate, uneori fiind vorba de o diferență de doar câteva grade. De aceea, cu cât identificăm mai repede semnalele de alarmă, cu atât se poate evita mai eficient sindromul de burnout.

Oboseala cronică

În primele faze, apare o senzație de lipsă de energie și de oboseală în cea mai mare parte a zilelor. În fazele mai avansate apare epuizarea fizică și emoțională, sentimentul că suntem storși de energie și o frică legată de viitor.

Insomnia

În fazele incipiente pot să apară dificultăți de adormire, nu mai mult de 1-2 nopți pe săptămână. Apoi, insomnia se transformă într-un calvar care se perpetuează în fiecare noapte, indiferent cât de obosiți ne simțim.

Tulburări de atenție și de memorie

Concentrarea dificilă și micile probleme de memorie se pot transforma în incapacitatea de a mai finaliza lucrurile, iar sarcinile de serviciu neterminate încep astfel să se adune.

Simptome fizice

Pot să includă dureri de piept, palpitații, senzația de lipsă de aer, dureri abdominale, amețeală, dureri de cap sau chiar leșin.

Imunitate scăzută

Din cauza că organismul este secătuit de energie, sistemul imunitar slăbește, ducând la o vulnerabilitate ridicată la infecții, gripe, viroze și alte probleme de sănătate.

Inapetența

La început apare o scădere ușoară a poftei de mâncare, se poate sări peste câte o masă, pentru ca în fazele avansate să nu mai existe poftă de mâncare. În acest caz, o scădere semnificativă în greutate este iminentă.

Anxietatea

Primele semne constau în senzații ușoare de tensiune, neliniște și îngrijorare. Ulterior, pe măsură ce problema se agravează, anxietatea devine serioasă și amenințătoare, începând să interfereze tot mai mult cu abilitățile profesionale și putând să afecteze serios și viața personală (probleme de cuplu - lipsa de empatie și interes față de partener, lipsa de răbdare, înstrăinare) .

Dispoziție deprimată

În fazele incipiente pot fi resimțite tristețea, ocazional lipsa de speranță sau chiar sentimente de vinovăție și inutilitate. La nivelul maxim de afectare ne putem simți ca într-o capcană din care nu mai putem ieși, devenim foarte depresivi, ajungând uneori să ne gândim chiar la moarte. În astfel de cazuri, trebuie să cerem ajutor psihiatric imediat!

Furie

Inițial se manifestă ca o problemă de interrelaționare cu colegii, iritabilitate, scăderea toleranței la frustrări altădată considerate mărunte. De la un punct, frustrările se exteriorizează prin explozii necontrolate de furie și violență verbală și conflicte serioase la locul de muncă sau acasă. Și aceste situații ridică probleme care necesită atenție medicală imediată!

Indiferența, detașarea afectivă și cinismul

Aceste noțiuni se pot manifesta prin mai multe subsimptome. Primul care poate să apară este lipsa plăcerii, la început efectiv nu mai avem chef să mergem la lucru sau așteptăm cu nerăbdare momentul plecării acasă. În timp, fără o intervenție serioasă, lipsa plăcerii tinde să se extindă și să afecteze arii tot mai mari și mai importante din viață, incluzând timpul petrecut cu cei dragi ( familie sau prieteni ).

Pesimismul

În stadiile inițiale, pesimismul poate îmbrăca o haină familiară, cunoscută din alte momente din viață mai puțin reușite și fericite, când începem să vedem mai mult jumătatea goală a paharului, însă de această dată nu mai e un fenomen trecător. Începem să avem o părere proastă despre noi înșine, să nu mai avem încredere în noi, următorul pas fiind extinderea acestui pesimism asupra colaboratorilor sau asupra familiei noastre. Munca în echipă devine încet, încet, o imposibilitate.

Tendința de izolare socială

O ușoară evitare a ocaziilor de socializare ( nu mai avem chef de a ieși cu prietenii sau de o seară în oraș) se poate transforma în reacții violent verbale atunci când cineva vrea să ne vorbească, avem tendința să ne izolăm și să evităm orice întâlnire face to face.

Detașarea emoțională

Acesta este un fenomen complex și dificil de recunoscut și de experimentat . Este o stare aparte ce ne face să ne deconectăm treptat de mediul pe care altă dată îl apreciam atât de mult sau de cei apropiați. Poate lua forma unui comportament de izolare socială, începem să evităm orice responsabilități, toate sarcinile, dacă e posibil. Se poate întâmpla să profităm de orice ocazie să nu mai mergem la lucru (concedii medicale, învoiri, răceli) sau să evităm termenele limită.

Sentimente de neîmplinire și lipsa de eficiență

Prima data poate să apară senzația de lipsă de speranță, în sensul că avem impresia că totul decurge într-un sens greșit. Apare așa numita apatie, lipsa de inițiativă, de voință, de interes în a mai iniția ceva nou în viața sau profesia noastră. 

Scăderea performaței

Probabil cea mai grea parte a acestei afecțiuni pentru un "performer" este să vadă cum zi de zi devine tot mai slab din punct de vedere profesional. În ciuda unor eforturi considerabile, a unor ore suplimentare, stresul cronic ne împiedică să dăm randament așa cum o făceam înainte. Acest lucru se materializează în tot mai multe task-uri nefinalizate și rezultate incomplete. 

Dacă nu vă regăsiți în cele de mai sus, este extraordinar! Oricum vă recomandăm să țineți minte cele citite și să fiți pe fază pentru a depista semnalele de alarmă cât timp sunt ușor de combătut.

Daca ați experimentat deja câteva dintre semnele de mai sus, atunci trebuie să luați în considerarea tratarea lor cât mai rapidă. Încercați să faceți niște schimbări serioase, evaluați-vă prioritățile, volumul de muncă și stresul pe care vi-l asumați. Încercați să vă evaluați cu ajutorul unor teste ( găsiți un astfel de test pe http://www.polarismedical.ro/terapia-pentru-burnout-online ) și dacă vedeți că situația o cere, apelați la ajutor de specialitate. Burnout-ul nu este o răceala banală care trece într-o săptămână, nu dispare de la sine ci trebuie să facem eforturi mari pentru a reveni la normal.

În aceeaşi ediţie ... (45)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects