Ediția a patra a Cluj Innovation Days propune două teme de interes crescut în societatea actuală: medicina digitală și administrația digitală. La forumul regional sunt invitați specialiști din Europa și SUA, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai administrației române
Medicina digitală și administrația digitală sunt cele două teme majore care vor fi dezbătute în cadrul Cluj Innovation Days 2016, eveniment ce se va desfășura în perioada 31 martie - 1 aprilie la Cluj-Napoca. Peste 400 de manageri din IT, medici, universitari, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri sunt așteptați la cea de-a patra ediție a forumului regional ce urmărește inovarea în IT. Printre invitații Cluj Innovation Days se numără specialiști români și străini, reprezentanți ai structurilor europene și americane, cadre universitare de la instituții de învățământ de prestigiu, oameni de afaceri și investitori.
"Medicina digitală este unul dintre domeniile interdisciplinare cu cea mai mare creștere în ultimii ani. Aflată la intersecția tehnologiei cu medicina, creează oportunități nebănuite, dar implică și întrebări ce țin de etică și morală. Conferința noastră va explora tocmai acest caracter multifațetat al medicinei digitale. Aducem împreună factori decizionali, creatori și beneficiari tocmai ca să înțelegem mai bine cum ne va afecta sau ne afectează deja viața medicina digitală", a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster, organizatorul Cluj Innovation Days.
Alegerea administrației digitale ca temă a forumului a fost explicată de Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster. "Evoluția tehnologică îi permite administrației să devină mai deschisă și mai performantă. Cu toții ne dorim folosirea noilor tehnologii în administrație, dar acest lucru se realizează într-un ritm destul de lent, mai ales în țările unde administrația este foarte centralizată. Pe parcursul celor două zile ale Cluj Innovation Days 2016 vom vedea soluții care pot contribui major la îmbunătățirea modului în care administrația înțelege și răspunde la provocările societății contemporane", a declarat Andrei Kelemen.
Programul Cluj Innovation Days 2016 include dezbateri generale, sesiuni tematice și de networking, prezentări și ateliere ce urmăresc să exploreze tendințele actuale, abordări noi și soluții inovatoare în medicina digitală și administrația digitală. Printre temele de discuție în cadrul panelului de medicină digitală se numără: "IT pentru terapia personalizată", "Telemedicina", "Realitatea virtuală în medicină", "Bioinformatica", "Printarea 3D în medicină" și "IT în medicina neurologică". La administrația digitală, temele includ "Open Data", "Securitate cibernetică", "Coordonare comună a serviciilor publice și private digitale", "Interoperabilitate măsurabilă în administrație", "IT pentru inovare în gestionarea personalului din administrație", "Finanțare sustenbilă a investițiilor publice în IT" și "Ecosistem digital deschis pentru administrație".
Ediția 2016 a forumului regional este găzduită de Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca. "Universitatea noastră, prima instituție educațională medicală din Transilvania, este una dintre cele mai moderne universități medicale din România și din această parte a Europei, deoarece încercăm să ținem pasul cu dezvoltările tehnologice și să le integrăm cât mai eficient în domeniul medical. Cum o temă majoră de discuție a Cluj Innovation Days 2016 este medicina digitală, era firesc să găzduim acest eveniment, ale cărui rezultate sperăm să le vedem și prin cercetările ulterioare ale specialiștilor noștri", a declarat prof.dr. Alexandru Irimie, rectorul UMF "Iuliu Hațieganu".
Biletele de acces la eveniment costă 30 de euro în regim early bird (până în 21 martie), iar pentru studenți, cercetători și cadre didactice universitare prețul unui bilet este de 20 de euro. Acestea pot fi achiziționate de pe site-ul evenimentului, www.clujinnovationdays.com/tickets/
Cluj Innovation Days este un forum regional anual organizat de Cluj IT Cluster începând cu 2013 și care urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Ediția de anul trecut a fost dedicată inovării și transferului tehnologic în IT și alte domenii și a însemnat 472 de participanți, 40 de invitați români și străini și 28 de ore de prezentări, ateliere, discuții și relaționare.
Partenerii ediției Cluj Innovation Days 2016 sunt: Cisco (partener principal), IBM (partener platinum), Banca Transilvania și Dell Software (parteneri gold), Brinel, Pitech+Plus, Xoomworks, Alfa Software și Endava. Partener strategic: Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca. Facilitatori: AMM Design, Vitrina Advertising, Outlead Marketing, Cluj Hub, Golden Tulip, Romania Transfers. Mai multe informații despre Cluj Innovation Days 2016: www.clujinnovationdays.com.
Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţatǎ în octombrie 2012. Numără în prezent 47 de membri: 35 de companii de IT cu peste 4.000 de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est. Clusterul urmărește ca marea majoritate a membrilor săi să devină și să se mențină competitivi atât pe piața românească, cât și pe piețele internaționale. Mai multe informații despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro.
de Șerban Țîr
de Mircea Vădan
de Augusta Ene , Cosmin Lazar