ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 43
Abonament PDF

SymfonyCon 2015 – O simfonie a developer-ilor

Radu Murzea
PHP Developer
@Pentalog
DIVERSE


În prima săptămână a lunii decembrie am avut plăcerea de a participa împreună cu echipa mea la una dintre cele mai importante și mai mari conferinţe PHP ale anului: SymfonyCon 2015. Aceasta a avut loc la Paris şi a fost organizată cu ocazia împlinirii a zece ani de existenţă a faimosului framework Symfony.

În acest articol vă voi descrie impresia pe care mi-a creat-o această conferinţa.

I). De ce te-ai duce la o conferinţă ? 

Această întrebare o putem auzi frecvent de la prieteni şi cunoscuţi atunci când suntem entuziasmaţi că vom participa la un astfel de eveniment.

Da, putem citi articole, bloguri, ştiri, cărţi. Putem discuta probleme şi cod cu ceilalţi programatori scriindu-ne unul altuia pe GitHub. Sau putem chiar forma mici grupuri locale axate pe o anumită tehnologie.

Însă toate acestea nu se compară cu ce poate oferi o conferinţă bine pusă la punct: interacţiunile faţă-în-faţă cu cei mai buni experți ai acelui domeniu, cunoaşterea unor oameni noi, descoperirea unor noi tendinţe în domeniul tău şi, nu în ultimul rând, sentimentul plăcut că toate acele sute de oameni împărtăşesc aceeaşi pasiune ca şi tine. Aceste experienţe pot fi avute doar în acel context.

Da, o conferinţă costă timp şi bani. Dar în schimb primeşti o viziune mai amplă asupra domeniului şi motivaţia de a continua să înveţi şi să încerci lucruri noi.

II). Detalii SymfonyCon 2015. 

După cum am menţionat anterior, conferinţa a avut loc la Paris în prima săptămână a lunii decembrie 2015 şi a marcat zece ani de existenţă a framework-ului şi lansarea versiunii majore 3.0 a acestuia.

Folies-Bergere, celebrul teatru şi un simbol al culturii franceze şi parisiene a reprezentat locul unde s-a desfășurat evenimentul. Organizatorii au fost cei de la SensioLabs, compania din spatele Symfony-ului şi a altor proiecte PHP celebre.

Pusă în cifre, conferinţa arată cam aşa:

Fiind două track-uri simultane de prezentări, organizatorii au făcut streaming live a tuturor prezentărilor pentru cei care şi-au cumpărat bilet, dar nu au putut ajunge la conferinţă. Prezentările au fost de asemenea înregistrate şi vor fi făcute publice.

III). Conţinutul Conferinţei.  

Vom parcurge conferinţa într-o ordine cronologică, pentru o imagine mai clară asupra conţinutului oferit.

Ziua 1. Prima zi a început cu un bine-venit mic-dejun printre sutele de participanţi care stăteau la coadă să-şi cumpere unul din puţinii elePHPanţi mascotă puşi la vânzare de către organizatori. Aceste jucării de pluş au fost atât de râvnite de participanţi încât stocul s-a golit complet în două ore.

După ce ne-am cumpărat mult râvnita jucărie unicată, ne-am îndreptat spre sala principală pentru a vedea keynote-ul ţinut de Fabien Potencier, fondatorul proiectului Symfony.

Keynote-ul s-a axat pe istoria framework-ului, viziunea echipei Symfony pentru prezent şi viitor şi un nou release-model a următoarelor versiuni ale framework-ului. Totul s-a sfârşit destul de repede, după ce câteva lacrimi emoţionante din partea prezentatorului au fost întâmpinate cu multe aplauze.

După keynote, prezentările s-au despărţit în două track-uri şi au continuat aşa până la sfârşitul zilei. Conţinutul prezentărilor a fost concentrat pe aplicaţii Symfony rulate în cloud, uimitorul tool de deployment Platform.sh, componente Symfony şi cum sunt folosite de către alte proiecte, Doctrine, extensii PHP în maşina virtuală HipHop şi aplicaţii e-commerce.

 Cum nucleul conferinţelor este componenta socială, organizatorii au avut grijă ca aceasta să se manifeste intercalând prezentările cu multe pauze printre care şi prânzul.

Ziua s-a încheiat cu o mega-petrecere dedicată aniversării a zece ani de la începutul proiectului Symfony. Aceasta a fost organizată într-o sală de jocuri uriaşă care a fost luată cu asalt de către participanţi. Căldura infernală şi gălăgia enormă nu a oprit pe nimeni să se distreze la maxim şi să-şi facă poze cu astronautul mascotă a celor de la ElevenLabs, care a fost de departe vedeta serii.

Ziua 2. În ciuda oboselii acumulate la petrecere, toţi participanţii s-au întors nerăbdători pentru o nouă zi de prezentări şi socializare.

Prezentările au fost şi de această dată foarte tehnice: s-a discutat despre performanţa FastCGI, tool-ul de profiling Blackfire, caching, conceptul de micro-framework şi Form-uri. Ultima prezentare a zilei a adăugat o latură umană şi de reflecţie întregii zile prin împărtăşirea de către Jordi Boggiano a plăcerilor şi dificultăţilor coordonării şi menţinerii unui proiect open-source.

Ziua a fost presărată cu variate concursuri şi competiţii unde s-a câştigat, printre altele, un skateboard customizat şi un Mac modificat special cu emblema celor de la Blackfire.

După concursuri, a urmat sesiunea de premiere "Symfony Community and Business Awards 2015". Premiile au fost împărţite în mai multe categorii: cel mai bun blogger, cel mai bun contribuitor de cod, cel mai interesant Bundle, cea mai bună aplicaţie open-source a anului şi multe altele. Câştigătorii au fost aleşi de către comunitate prin vot.

Hackday. Ziua următoare a avut loc hackday-ul. Prezenţa a fost mult mai mică decât în zilele principale de conferinţă. În această zi s-a pus accentul pe practică: unii au rezolvat câteva bug-uri propuse de către organizatori în timp ce alții au căutat pe cont propriu alte bug-uri sau probleme care să le reproducă sau să le rezolve.

V). Concluzii. 

SymfonyCon 2015 a fost o conferință bine organizată, oferind participanților o varietate de activități și subiecte de discuție. Interacțiunea cu comunitatea a fost punctul forte deoarece majoritatea liderilor au venit sub același acoperiș și au fost foarte prietenoși cu participanții.

În concluzie, conferințele mari internaționale sunt evenimente la care orice profesionist din lumea IT ar trebui să participe cel puțin o dată în viață.

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • CodeCraftersBT
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA