ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 42
Abonament PDF

7 mituri despre muncă care sunt nocive pentru creierul tău

Echipa Steelcase
@ Steelcase
DIVERSE

Distragerile constante au devenit normă în spaţiile de lucru din întreaga lume. Angajaţii se străduiesc să realizeze cât mai multe și să se concentreze mai eficient pe sarcini, fără a înţelege însă cum funcţionează starea de atenţie, cum pot să o atingă şi să o folosească inteligent. Cercetările Steelcase, lider mondial în industria mobilierului pentru birouri, dezvăluie şapte mituri și adevărurile lor despre cum poţi să-ţi gestionezi atenția în spaţiul de lucru.

1. "Pot să fiu atent şi din spatele încăperii."

Atenţia depinde de cât de aproape suntem de stimulii senzoriali. Pentru a crea idei noi, e nevoie să lucrăm în spaţii unde colegii ne pot auzi bine, să avem contact vizual unii cu ceilalţi şi să putem vizualiza uşor materialele şi documentele comune de lucru. 

2. "Dacă stau pe scaun toată ziua, mă voi concentra mai bine pe ce am de făcut."

Atunci când rămânem aşezaţi pentru o perioadă foarte lungă de timp, ne sabotăm abilitatea de concentrare. Mişcarea stimulează producţia unei proteine numită BDNF (brain-derived neuro-prophic factor), ce ajută zonele creierului vitale pentru învăţare, memorie şi gândire abstractă. Un sfat de la specialiştii Steelcase: Ridică-te de pe scaun, fă o plimbare sau încurajează-ţi angajatorul să cumpere un birou cu  bandă de alergat încorporată.

3. "Desenul este doar pentru persoanele creative."

Oamenii gândesc în forme, imagini şi modele - nu în numere şi litere. Folosind instrumente digitale şi analogice pentru a vizualiza informaţii, putem gândi mai bine şi creşte concentrarea. 

Ajută-ţi creierul să organizeze informaţiile prin a-ţi schiţa pe o foaie de hârtie ideile şi proiectele la care lucrezi.

4. "O să fiu mai productiv dacă răspund la emailuri în timpul acestei discuţii telefonice."

Nu ne putem gândi conştient la mai mult de două lucruri în acelaşi timp. Când avem impresia că suntem multitasking, de fapt ne comutăm foarte rapid atenţia de la un lucru la altul. Cu cât o facem mai mult, cu atât devenim mai slabi la a acorda importanță și a rezolva eficient una dintre sarcini. Sfatul specialiştilor Steelcase este să creăm spaţii de lucru care să ne ferească de distrageri şi să ne sprijine în a ne concentra la o singură activitate o dată. 

5. "Creierul meu este uşor de distras şi nu se poate schimba"

Tehnicile de sporire a stării de Mindfulness - trăirea în momentul prezent, meditaţia, exerciţiile de respiraţie - te pot ajuta să îţi antrenezi creierul. Practicile s-au dovedit eficiente în creşterea activităţilor undelor gamma în creier, indicând gândirea concentrată intens.  Identifică un loc în birou pentru momente de mindfulness şi pace mentală.

6. "Dacă lucrez mai multe ore, o să realizez mai multe."

Creierul oboseşte. Capacitatea lui este limitată şi concentrarea totală nu este posibilă pentru mai mult de 45 de minute. Fă-i creierului tău o favoare şi ia pauze pe parcursul zilei. Mută-te într-o zonă de relaxare sau una dedicată socializării pentru a te regenera după o perioadă extinsă de lucru concentrat.

7. "O să dorm destul după ce mor."

Somnul joacă un rol esenţial în abilitatea noastră de a ne concentra şi de a rămâne concentraţi. Când ne privăm de somn, puterea de a învăţa şi  de a ne controla stările scade. Convinge-ţi angajatorul să creeze spaţii de odihnă în cadrul biroului şi fă scurte pauze de la lucru, ce îţi vor regenera creierului.  

Așadar aceste mituri sunt false și debarasarea de ele ne poate ajuta să ne schimbăm obiceiurile existente şi să câştigăm mai mult control asupra creierului şi a vieţii noastre. Spaţiul de lucru poate ajuta, de asemenea. Într-un birou de companie conceput ca un ecosistem ce include diferite zone şi tipuri de amenajare, angajaţii pot alege spaţiul care 

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects