La final de an, încheiem cu un mic bilanț al activității noastre din anul 2015. Constatăm cu bucurie că popularitatea revistei este în creștere, așa cum o dovedesc evenimentele de lansare la care participă tot mai multă lume. Numărul accesărilor online a trecut de 12,000 de sesiuni lunare. De asemenea, interesul e crescut și din partea programatorilor care trimit propuneri de articole. În ceea ce privește Cluj IT Days, evenimentul organizat spre final de an și care încununează activitatea desfășurată de-a lungul întregului an, acesta a fost apreciat ca un succes. Analiza feedbackului pe care ni l-a oferit publicul, denotă acest fapt, dar în același timp și nevoia optimizării unor aspecte ce țin de organizarea evenimentelor de acest tip. Un prim articol din acest număr vizează tocmai ecoul pe care l-a avut acest eveniment în rândul participanților.
Referitor la desfășurarea lansării acestui număr, introducem un element nou - nu mai avem răbdare până în 2016 - prin transmisia live a evenimentului de lansare pe canalul nostru de YouTube. În acest fel veți putea să ne fiți alături chiar dacă nu sunteți în Cluj și veți avea ocazia să adresați întrebări celor care prezintă. Tot cu ocazia acestui număr, deschidem și o nouă rubrică destinată noutăților din industria IT. Planurile de viitor includ înființarea unor rubrici permanente care vor aborda limbaje și tehnologii software : Java, .NET, SAP, Management/Agile, HR, Mobile (iOS, Android, Windows Phone) & IoT, Stundenți/Universitare, Big Data/Machine learning, Arhitectură, Securitate, web & design și Testare. Aceasta se va realiza prin crearea unor grupuri de specialiști care vor putea colabora și realiza review-uri specifice. Surpriza va veni la ediția din 2016 a Cluj IT Days, atunci când plănuim să publicăm câteva cărți cu articolele publicate în timpul anului în revistă.
Revenim la acest număr, începem cu două articole de IoT. Primul propune o noutate în ceea ce privește interacțiunea cu un calculator: Interactiunea Om-Computer: Comunicare în timp real cu ajutorul LeapMotion SignalR, iar cel de-al doilea prezintă riscurile la care suntem supuși atunci când intrăm în acest spațiu IoT: from device to cloud. Continuăm cu noul standard pentru limbajul JavaScript: ECMAScript 6 - de ce și cum să îl folosim în prezent? Din perspectiva quality assurance vorbim despre definirea și implementarea unui proces de management al calității într-un proiect de dezvoltare software în Quality Assurance 101. Un articol introductiv în Jekins, Meet Jenkins, sperăm să vă facă curioși în legătură cu acest limbaj de programare. Inițiem o serie de articole orientate spre domeniul web, care în acest număr vor descrie realizarea practică a unor microservicii, precum în articolul De la Zero la RESTful în 4 pași. Fundația. Încheiem cu noutățile fiscale pentru companii în Provocări pentru companii în 2016.
Vă doresc o lectură plăcută !
de George Rus , Daniela Fati
de Leonard Pitu
de Adrian Ulici