Cum te-ai simţi dezvoltând software folosit de cele mai mari instituţii financiare din lume, software cu ajutorul căruia se tranzacţionează miliarde de euro pe zi? Responsabil? mândru? fericit? toate acestea la un loc :) ?
Încercăm în rândurile de mai jos să surprindem care ar fi cerinţele funcţionale şi non-funcţionale ale unei platforme de tranzacţionare, şi modul de realizare a acesteia, pentru a asigura parametrii de înaltă calitate ceruţi de acest gen de software
Cerinţele nonfuncţionale sunt cerinţe care specifică criteriile de evaluare ale unui sistem. Acestea sunt de obicei numite şi cerinţe de calitate ale sistemului.
Cele mai importante cerinţe non-funcţionale ale unei platforme de tranzacţionare sunt:
Una dintre funcţionalităţile cheie ale platformei de tranzacţionare este aceea de a servi ca un nod de conectivitate multiprotocol "multiprotocol connectivity hub" asigurând conectivitatea între participanţii din piaţă.
Diferite pieţe (burse) acceptă protocoale diferite de conectare, deci platforma trebuie sa fie capabilă să lucreze cu diferite protocoale pentru a se conecta şi ruta într-un mod inteligent mesajele către destinațile finale (burse, brokeri, aplicaţii de tranzacţionare, sisteme de management al ordinelor sau către alte reţele prin intermediul protocolului FIX sau alte protocoale customizate sau API-uri.
Protocol FIX (http://www.fixprotocol.org/) este cel mai folosit protocol în acest domeniu. Pe lângă diferite versiuni ale acestuia, platforma trebuie să fie usor extensibilă pentru a suporta API-uri specifice. Câteva cerinţe non-funcţionale referitoare la conectivate: întârzieri minime pentru procesarea şi rutarea orderelor (ex ~50µs); trafic foarte mare (ex 1000 mesaje/sec, ~10 milioane mesaje pe zi)
"HighTouch Trading solution" - soluţie care acoperă activitatea de zi cu zi a brokerilor. Tinta pentru aceste soluţii este de a lucra cu ~10000 ordere pe zi, capacitate maxima de procesare manuală - folosită pentru a înlocui "biletele de hârtie", cu tichete electronice, pentru a executa ordinele clienţilor, care vor fi trimise la traderi pentru a fi procesate. De asemenea, se vizează şi distribuirea mai ușoară a informației în timp real intre toţi membrii echipe (vânzare, traderi, clienţi). Aceasta trebuie să lucreze în timp real şi cu toate clasele de bunuri (acţiuni, produse derivate, Forex, etc). Important este să transmită rapid şi sigur ordinele şi să trimită instant răspunsul către clienţi.
O alta funcţionalitate la modă este tranzacţionarea automata cu ajutorul algoritmilor. Pe lângă algoritmii standard soluţia pune la dispoziţie un API pentru a permite clienţilor adăugarea de algoritmi proprii.
Low Touch Trading Solution - acoperă partea de acces rapid şi direct la pieţe şi include routare inteligentă şi cautarea de lichidităţi precum şi căutarea preţului optim pe pieţele disponibile. Este responsabil și cu managementul riscului, şi posibilitatea de monitorizare şi procesare automata a tutor orderelor transmise în pieţe (ex. ~10 milioane ordine pe zi).
Managementul riscului este altă componentă obligatorie a platformei de tranzacţionare fiind reglementata legal în pieţele financiare mature.
Pe lângă aceasta, brokerii trebuie să fie capabili să filtreze tranzacţiile clienţior pentru a verifica două tipuri de reguli:
Scopul este de a verifica şi valida în timp real ordinele şi poziţiile deţinute (long/short/net) pe diferite pieţe.
Toate acestea trebuie să se execute cu impact minim de timp (ex: 3µs timpul necesar pentru validare).
Middle Office management se ocupă cu tratarea ordinelor executate în piaţa, mai exact cu alocările către clienţi şi confirmările acestora. Informaţiile de alocare sunt date prin instrucţiuni (modul în care se distribuie cantităţile executate între clienţi). Confirmările reprezintă acordul primit care certifică că tranzacţia reprezintă ceea ce a cerut clientul. Aceste validari se pot face si prin accesul la alte sisteme care ofera aceste informatii.
Ultimul pas este în a agrea modul de livrare/decontare care are particularităţi specifice depinzând de burse, clienţi şi instrumentele tranzacţionate. Produsul este de asemenea răspunzător pentru calculul comisioanelor şi taxelor (incluzând comisionul pieţelor) care trebuie facturate către clienţi.
Care sunt paşii necesari pentru a crea o platforma de trazacționare de înaltă calitate?
Primul pas este de a strânge la un loc specialişti de top din arii diferite: analişti de business, arhitecţi software, dezvoltatori, ingineri de asigurare a calităţii şi a lucra împreună folosind metodologia SCRUM. A avea o echipa de specialişti de înalta performanţa nu este destul. Este de asemenea nevoie să ascultăm şi să reacţionăm la nevoile clienţilor: analiştii de business culeg nevoile clienţior şi le suprapun în contextul produselor şi a platformei. De asemenea ei determină cerinţele specifice ale clienţior şi eventualele diferenţe dintre produse şi nevoile acestora. În această fază, arhitecţii de sistem vin cu sugestii pentru a defini arhitectura produselor, definirea API-urilor pentru comunicarea între produse şi componente. Scopul este de a menţine omogenitatea produselor şi componentelor pentru o uşoara extindere şi mentenanţa ulterioara.
Definirea şi granularizarea cerinţelor funcţionale pentru fiecare produs în parte este responsibilitatea "Product Owner-ului". Echipa de dezvoltare estimează efortul necesar pentru implementarea funcţionalităţilor cerute încercând să identifice posibile riscuri referitoare la performanță, calitate sau regresie.
În faza de implementare, în permanenţă focusul este pe calitate înaltă. Pentru a păstra nivelul înalt de calitate folosim cele mai bune practici din domeniu:
Testarea finală închide ciclul de dezvoltare; Țintele pentru asigurarea calității sunt:
Se folosesc în mare parte suite de teste automate acoperind partea funcţională şi testele de performanţă.
Metodologia SCRUM este foarte potrivită pentru dezvoltarea acestui tip de produse prin adaptabilitatea şi raspunsul imediat la schimbare.
Din 2001 clienţii ULLINK s-au bazat pe noi şi ne-au ajutat să dezvoltăm şi să livrăm produsele noastre stabile dezvoltate folosind cele mai moderne tehnologii disponibile în domeniu. Clienţii beneficiază de platforma de tranzacţionare modulară şi scalabilă ULLINK lucrând cu toate tipurile de bunuri valorice, asigurând acces extrem de rapid, managementul riscului, acces direct la pieţele financiare (DMA) şi tranzacţionarea prin algoritmi. Cu aproape 300 de experţi distribuiţi în 8 birouri (New York, Sao Paulo, London, Paris, Cluj-Napoca, Hong Kong, Tokyo, Sydney), în crestere :), cu mult profesionalism, multă muncă, pasiune pentru tehnologie şi distracţie, ULLINK are cunoştinţele necesare şi expertiza de a dezvolta şi ajuta clienţii de pe întreaga planetă 24h/zi.
Inovatia este "sarea şi piperul" presărate peste aceste produse şi procese.