"Cea mai interesantă parte a unei conferințe sunt pauzele de cafea"
Aceasta este ideea de la care a pornit conceptul de "unconference".
Adică partea de networking și transfer de informații, se desfășoară cel mai eficient și plăcut în pauzele dintre sesiuni.
Cunoscută și sub numele de conferință open space, o ,,neconferință" - da, așa s-ar traduce- se diferențiază de conceptul clasic de conferință cu subiecte stabilite de dinainte prin următoarele calități:
Participanții propun subiecte proprii de care sunt interesați. Acestea pot fi subiecte despre care ei au cunoaștere și vor să le arate altora sau subiecte pe care nu le știu, dar depre care doresc să afle de la alți participanți.
Non-profit, low-cost. Se aseamănă cu o ieșire de weekend la cabană, cu interacțiuni puternic colaborative.
De la prima ediție, SoCraTes s-a extins ca eveniment, desfășurându-se în mai multe țări din lume precum Marea Britanie, Belgia, Insulele Canare, Elveția. Ediția din Germania de acest an a avut loc în Soltau.
Conferința a început joi și s-a încheiat duminică.
Joi, conferința a început spre seară. S-a ținut un World Café, o întâlnire unde participanții s-au cunoscut mai bine între ei.
Vineri și sâmbătă s-a ținut Open Space-ul, atracția principală a conferinței. Duminică, participanții au avut libertatea de a ține workshop-uri unde au putut aplica sau discuta despre ce au acumulat în cadrul conferinței, sau de a lucra la diferite proiecte cu oamenii proaspăt cunoscuți la conferință.
Unealta principală a open space-ului: tabla. În partea stângă au fost puse intervalul de timp disponibil pentru fiecare sesiune (în principiu, o oră fiecare), iar în partea de sus, erau specificate sălile unde conferințele puteau fi susținute.
După World Café-ul de joi, parcipanții se cunoșteau mai bine și se simțeau mai comozi pentru a-și împărți ideile cu ceilalți. Așadar, au fost invitați să formeze o coadă pentru a-și prezenta ideile de sesiuni.
Coada de oameni care așteptau să-și adauge subiectele se extindea pe ambele părți ale tablei. Aceasta a fost umplută cu sesiuni, care se întindeau de la 10:30 până la 18:00 în ambele zile! Unele subiecte s-au extins în pe parcursul cinei, după cină, la bar, sau au fost repetate următoarea zi.
În medie au fost 10 participanți la fiecare sesiune, ceea ce a creat o atmosferă destinsă, asemenea discuțiilor de la berea de după serviciu. Majoritatea subiectelor s-a discutat fără a fi fost pregătite de prezentări prealabile, deci întrebările au fost binevenite oricând erau necesare clarificări.
Unele sesiuni au pornit discuții care s-au ramificat în alte sesiuni. În aceste cazuri, fie au fost continuate în curtea hotelului, la terasă, sau într-o sesiune în următoarea zi, fie s-a făcut schimb de adrese de e-mail sau bloguri.
Inevitabil, au fost situații în care un participant dorea să plece în timpul unei sesiuni, lucru care a fost perfect în regulă. Participanții erau liberi să meargă la mai multe sesiuni într-o fereastră de timp, și puteau să-și noteze cel puțin unele informații de bază sau adrese de referință în acel timp.
1) Front-end web
A fost prezentată librăria Bootstrap. Această librărie simplifică designul paginilor web, oferind șabloane CSS predefinite, pentru a fi încorporate div-urilor deja existente din cadrul paginilor.
2) Administrarea cunoștințelor și productivitate
Pune pe blog. Dacă ai o idee sau un articol pe care vrei să îl împărtășești sau să îl ții minte, un blog poate fi un loc foarte bun pentru a centraliza informațiile.
Cartea "Getting things done" - David Allen.
Aplicații cu integrare e-mail, pentru a ține cont și a-și reaminti de sarcini. Exemple: Todoist, Evernote.
Tehnica Pomodoro, care presupune alocarea unui interval de timp limitat pentru rezolvarea unei sarcini definite.
Board-uri personale de Kanban.
Mind mapping tools.
Podcast-uri. Exemple: "Turing incomplete", ".NET rocks".
3) Introducere în modelarea 3D, cu Blender
4) Munca la distanță (remote work), unde s-au împărțit idei și experiențe despre acest proces. Dintre cei prezenți au fost unii care lucrau la distanță, alții care aveau colegi cu care lucrau la distanță, sau alții care erau manageri peste cei care lucrau la distanță.
o Comunicarea este îmbunătățită când se face și prin webcam-uri;
o Comunicarea să fie făcută cât mai des, fie prin email-uri sau pagini de wiki;
o Informația să fie centralizată pe un wiki.
o Skype pentru chat audio;
o Slack pentru chat scris;
o VNC pentru împărțirea ecranelor;
o Google Docs.
o Lucrul de unul singur;
o Distrageri de acasă sau dintr-un mediu care nu e de birou;
o Greu de relocat.
o Independență la nivelul de timp;
o Mai mult timp pentru viața privată;
o Lipsa distragerilor de la birou;
o Trecerea înapoi la viața privată se face mai rapid.
5) Pair programming la distanță.
S-au prezentat unele unelte pentru îmbunătățirea acestui proces
Saros - plugin Eclipse, prin care doi utilizatori pot lucra simultan pe același cod. O singură resursă în IDE împărțită la un moment printr-un protocol XMPP, astfel încât utilizatorii împărtășesc text prin acest plugin.
Tmate - cross-platform instant sharing pentru terminale;
o Cross platform screen sharing
o Calitate HD
o Chat audio
o Permite mai multe cursoare de mouse pe ecran
6) Codul e muzică.
Unde s-au prezentat exemple de cod care creează muzică, prin setarea frecvenței, amplitudinii, tonalității și a altor setări ale sunetului, precum și suprapunerea sunetelor, pentru a se crea piese muzicale complexe.
7) Monorepos
Cum își distribuie Facebook și Google codul sursă într-un singur repository mare.
8) Open salaries
Cum un startup din Berlin experimentează având toate salariile cunoscute de către toți angajații.
Când persoane noi intră în firmă, salariul lor este stabilit prin baza unui grafic bidimensional, unde o axă este pentru experiența profesională, iar cealaltă axă este pentru responsabilitățile acelei persoane. Toți angajații pot participa atunci când se decide salariul noilor angajați.
La început, majoritatea erau plătiți mai puțin decât ar fi trebuit să primească pe baza graficului.
În prezent, majoritatea sunt plătiți mai mult decât ar trebui să primească pe baza graficului.
Într-un document Excel se găsesc toate salariile care ar trebui să le primească oamenii și toate salariile pe care le primesc.
9) Concurență, robustețe și Elixir
Elixir este derivat din Erlang
Cantitatea de MHz care poate fi adăugată în procesoare nu mai poate fi extinsă cu mult, de către noi tehnologii, datorită principiilor fizice. Așadar, paradigmele de programare ar trebui schimbate.
Funcționalitate bună, robustețe, VM de categorie ușoară, foarte bun din punct de vedere al concurenței, asincron.
Un ecosistem care permite utilizarea de design patterns pentru construirea de sisteme robuste.
o Sintaxă îmbunătățită față de Erlang, inspirată din Ruby,
o Compatibilitate deplină cu Erlang,
o Țintește spre productivitate îmbunătățită.
Procesele în Elixir sunt econome cu resursele sistemelor folosite.
Poze: https://twitter.com/coderbyheart/
Sesiuni SoCraTes 2015: https://www.socrates-conference.de/wiki/2015/index
"Code is music": http://supercollider.github.io/