ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 40
Abonament PDF

PHP 7 – O privire spre viitor

Radu Murzea
PHP Developer
@Pentalog
PROGRAMARE

Limbajul PHP a început ca o simplă colecție de mici programe scrise în C și folosite pentru mentenanța unei simple pagini web. Astăzi, PHP-ul rulează pe milioane de servere web și a ajuns foarte sus pe lista celor mai populare limbaje de programare. Perioada cea mai mare de creștere a popularității a fost în prima jumătate a anilor 2000, urmând ca în ultimii ani framework-urile și uneltele din acest ecosistem să cunoască o foarte accelerată maturizare și dezvoltare.

Acum, în 2015, odată cu introducerea noii generații a limbajului (PHP 7), e un moment bun să încercăm să prezicem ce ne va aduce viitorul, cu un accent pe noile facilități introduse de PHP 7.

I). Reputație proastă. Creșterea popularității împreună cu o ușoară curbă de învățare, a atras foarte mulți programatori începători care au popularizat multe practici ineficiente de programare. Aceasta, împreună cu multe deficiențe de implementare a platformei, a atras păreri proaste asupra PHP-ului, fiind considerat un soi de limbaj "de mâna a 2-a" care "nu e folosit de programatorii adevărați".

II). Situația actuală. Ecosistemul de acum este unul foarte diferit față de cel descris mai sus.

După cum am menționat și în introducere: în ultimii ani, foarte multe framework-uri și unelte din ecosistemul PHP s-au dezvoltat, evoluând spre calitate, eficacitate și în special maturitate.

Cel mai bun exemplu pentru o astfel de dezvoltare este apariția proiectului Composer în 2011, o unealtă inspirată din "npm" care permite managementul dependințelor unui proiect. Acesta are o mare contribuție la maturizarea PHP-ului, pentru că a permis folosirea unor practici moderne, ușoare, robuste și corecte în dezvoltarea proiectelor PHP. Cam toate framework-urile moderne folosesc Composer (Symfony 2, Zend Framework, CakePHP, CodeIgniter, etc.). 

Un alt exemplu este concentrarea pe folosirea corectă a conceptelor de programare orientată pe obiecte, cele mai multe framework-uri și librării migrând spre astfel de cod și încurajând utilizatorii să facă la fel.

III). Facilități majore PHP 7. Noua versiune majoră PHP 7 este planificată să fie lansată în Noiembrie 2015. Vom enumera principalele facilități pe care le aduce, urmând să încercăm o prezicere, pe baza lor, a direcției în care se va îndrepta limbajul și ecosistemul PHP.

a). Compilare AST. Având în vedere natura limbajelor interpretate (precum PHP-ul), este de așteptat ca o critică comună a implementării să fie legată de viteza de execuție. Această schimbare a fost inspirată din proiectul HipHop VM a celor de la Facebook. Ea va permite o mai ușoară mentenanță a implementării PHP, performanța crescută și posibilitatea implementării facilității de la punctul b.

b). Uniform Variable Syntax. Această facilitate permite de-referențierea consistentă a variabilelor de la stânga la dreapta pentru a permite folosirea unor expresii complexe în cadrul limbajului. Niște exemple ar fi conținutul câmpurilor ca nume de obiect sau rezultatul unei funcții anonime în locul unei nume de clasă.

c). Declarații de Tip. O facilitate inspirată din limbajul Hack a celor de la Facebook este declararea tipurilor de date primite și returnate de către funcții sau metode. Până acum, doar tipul "array" sau nume de clase erau suportate ca tip pentru parametrii unei funcții/metode, iar tipul returnat nu era suportat deloc. Dacă programatorul dorea astfel de informații, singura lui șansă era să folosească documentarea PHPDoc. Însă acum aceste declarații se pot adăuga, pentru orice tip de date (primitive, clase, etc.), atât pentru parametri cât și pentru tipul returnat.

d). Clase Anonime. PHP-ul a avut până acum suport doar pentru funcții anonime, nu și clase, spre deosebire de alte limbaje de programare, care suportă așa ceva de mulți ani.

Sintaxa declarării unei clase anonime este extrem de asemănătoare cu cea din alte limbaje (Java, C# etc.), cazurile de folosire fiind și ele similare.

e). Excepții în loc de Erori. În multe situații excepționale (parsare invalidă, operații aritmetice incorecte, tipuri greșite, etc.), PHP aruncă erori sau avertismente, ceea ce previne execuția blocurilor "finally" sau a destructorilor.

Tocmai din aceste motive, multe erori au fost înlocuite cu excepții. Limbajul oferă deja elemente sintactice bune pentru tratarea excepțiilor, fiind mai natural și ușor de scris decât prinderea și tratarea erorilor.

f). Context Sensitive Lexer. Permiterea designului unor API-uri cât mai naturale a fost principala motivație pentru această facilitate, fiind posibilă datorită compilării AST descrisă la punctul a.

De exemplu: acum se pot declara metode folosind nume precum "list", "and" sau "for"; până acum așa ceva nu era posibil pentru că acele nume sunt de fapt cuvinte cheie ale limbajului.

Lexer-ul va detecta contextul în care se face declarația (de unde și numele facilității) și va determina dacă folosirea acelui nume este validă în acel context.

g). Unicode Code Point Escape Syntax. Această facilitate adaugă o sintaxă corectă de declarare a caracterelor Unicode. Sintaxa e de forma "\u{xxxxx}", unde lungimea caractelor este variabilă, permițând o dimensiune mai mare de 16 biți pentru lungime.

IV). Specificația limbajului PHP. Am fi neglijenți dacă nu am menționa un milestone important al limbajului PHP: specificația formală. Chiar dacă PHP are 20 de ani de la apariție, până acum nimeni nu a scris o specificație formală a limbajului. Anul trecut însă, un grup de oameni au decis că e timpul pentru așa ceva și au făcut-o.

V). Viitorul PHP-ului. Compilarea AST și noile declarații de tipuri sugerează o concentrare pe performanță și pregătirea terenului pentru compilare JIT, PHP-ul fiind influențat puternic în acest sens de Hip-Hop VM.

Înlocuirea multor erori cu excepții și introducerea claselor anonime ne asigură că facilitățile orientate pe obiect vor continua să se dezvolte puternic în următorii ani.

De asemenea, un suport mai robust pentru caractere Unicode confirmă necesitatea accesibilității site-urilor web în mai multe limbi, în special cele asiatice și africane, unde penetrarea conexiunilor la Internet, și prin urmare a noi consumatori, este în creștere rapidă.

VI). Concluzie. După cum arată noul PHP 7, limbajul și ecosistemul din jurul acestuia merg într-o direcție bună. Dezvoltarea puternică și maturizarea din ultimii ani a framework-urilor, librăriilor și uneltelor este încă o dovadă puternică în acest sens. Noua versiune majoră nu e o revoluție, ci doar o evoluție, dar aduce multe îmbunătățiri care vor face viața programatorilor mai ușoară. 

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • CodeCraftersBT
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA