ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 39
Abonament PDF

Cluj IT Days 2015

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE


Cluj IT Days ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție, reunește comunitatea de IT din Transilvania în jurul unei pasiuni comune: dezvoltarea produselor software sau hardware. Dacă în 2014 tema de referință în cadrul secțiunii de leadership a fost trecerea de la outsourcing la produs, anul acesta avem ca temă lansarea de produse românești. De aceea, nu întâmplător, evenimentul se va deschide cu o serie de prezentări subordonate acestei teme. 

Sperăm să vă suscităm interesul prin enumerarea aspectelor esențiale ale acestor prezentări:

Pauzei îi va urma deschiderea a două secțiuni cu subiecte tehnice, management sau startup-uri, care se vor defășura în paralel oferindu-le participanților ocazia de a putea alege între subiecte diferite. În rândurile următoare, vom expune câteva informații de bază legate de aceste secțiuni. 

Java

Începem această secțiune cu prezentarea lui Peter Lawrey, invitatul special și al acestei ediții. El este în topul Stack Overflow cu peste 11,000 răspunsuri, iar anul acesta a fost desemnat Java Champion de către Oracle. A publicat peste 250 de articole pe blogul său Vanila Java unde a avut până acum peste trei milioane de vizualizări. Compania sa, Chronicle Software, dezvoltă soluții de performanță înaltă pentru sectorul bancar, librăriile dezvoltate fiind disponibile pe GitHub. 

Prima sa prezentare de la Cluj IT Days: Work with Hundreds of Hot Terabytes in JVMs, va fi de asemenea susținută anul acesta la Java One în San Francisco. Pentru cei interesați de performanța în Java, Peter va susține un workshop separat. Mai multe detalii în capitolul despre workshop-uri.

Continuăm cu prezentarea lui Vasile Mihali: Be Fast, Be O-JVM, Be Chronicle-Queue, care prezintă o folosire practică a librăriilor dezvoltate tot de Peter Lawrey. În finalul acestei secțiuni, Silviu Dumitrescu, un vechi colaborator al revistei va vorbi despre JOOQ - o abstractizare obiectală de interacțiune cu bazele de date relaționare.

Management

În acest domeniu, veți avea ocazia să îi întâlniți pe cei care au fost aproape și au susținut revista TSM de-a lungul timpului. Adina Grogoriu, colega Simonei Bonghez, pe care o știți probabil de la trainingurile de PMP va vorbi despre "GamEventify"!, adăugarea conceptului de gamification în conferințe și evenimente. Un concept pe care îl veți putea explora în cadrul workshop-ului centrat asupra acestui concept din cadrul Cluj IT Days.

Următoarea prezentare va fi susținută de Dan Suciu pe care îl cunoașteți de la edițiile anterioare a Cluj IT Days și de asemenea din articolele publicate în Today Software Magazine. Pasiunea sa pentru programare și metodologiile Agile este binecunoscută, iar prezentarea sa va demonstra cu siguranță aceasta.

Cristian Philipp va veni din Timișoara pentru a vorbi despre ceea ce înseamnă construirea unui brand de companie puternic folosind cultura organizațională. La finalul acestei secțiuni, Alexandru Boloboacă ne va împărtăși din experiența sa despre software craftmanship.

Big Data

Un subiect la modă în zilele acestea. Nu puteam să nu avem o secțiune orientată spre acest subiect. La fel ca și anul trecut, Tudor Mărghidanu va prezenta acest subiect din perspectiva unui software architect. Urmează Tudor Lăpușanu cu modelarea datelor în Apache Hadoop, pentru ca la final Daniel Sârbe va vorbi despre machine learning și conexiunea cu big data.

Testare

Vom analiza Selenium Webdriver din perspectiva lui Vasile Pop (Vic). Restul slot-urilor sunt încă deschise, orice propunere va fi luată în considerare.

Încheiem astfel prima zi a evenimentului cu o sesiune de socializare și un pahar de vin.

Startup-uri și antreprenoriat

Zona de startup-uri românești va expune două programe diferite ca abordare, dar care sprijină inițiativele locale și anume Seedfortech și TechLeague. De asemenea, Șerban Țîr de la CTO Gemini, ne va vorbi despre startup-uri și programe de accelerare bazate pe experiența sa zilnică din acest domeniu. Christoph Steindl, CEO Catalyst, va aborda dintr-o perspectivă practică Growth Hacking și Lean Canvas. 

La finalul acestei secțiuni, vom avea o sesiune de startup pitch-uri în cadrul căreia vom încerca să avem pe scenă cele mai interesante startup-uri locale.

Cercetare

Prin această secțiune încercăm să aducem în prim plan ultimele realizări din acest domeniu și totodată să facem o apropiere între lumea academică și cea a mediului IT local. Răzvan Florian va expune un studiu realizat despre posibilitatea de generare a software-ului automat. Este o abordare inedită iar Florian speră ca programatorii prezenți să nu se simtă ofensați. O altă prezentare va fi despre autonomous driving.

Hands On Lab

După succesul de anul trecut a prezentării imprimantei 3D realizată de prof. Mihai Oltean, am decis să realizăm o secțiune Hands On Lab în care prezentările să fie mai aproape de spectatori. Se va putea înțelege mai bine care sunt etapele și exemple de scris cod pentru imprimarea unui obiect 3D. 

Peter Lawrey va fi din nou prezent mai aproape de public cu prezentarea Low Latency in Java 8 în care vom învăța cum putem folosi facilitățile limbajului Java 8 pentru a scrie mai ușor aplicații low latency sau cum putem face tunning la garbage collector în cazul folosirii construcțiilor Lambda.

Tot în această secțiune, vom putea învăța cum se poate programa un robot industrial. Mai multe detalii vor fi adăugate în curând în program.

Motivație pentru participare

IT Days se dorește a fi o celebrare festivă a activității întregului an împreună cu întreaga comunitate IT clujeană, dat fiind că revista Today Software Magazine organizează evenimente lunare. Dacă vrei să fii la curent cu ultimele tendințe software ale comunității locale din secțiunile de mai sus, atunci evenimentul îți răspunde cu siguranță nevoilor tale.La fel ca și în anii trecuți, vom avea o atmosferă prietenoasă și prezentări de un nivel profesional ridicat. În pauze, veți avea ocazia să vedeți în standurile prezente produse și inițiative inedite a firmelor locale.

Majoritatea participanților vor fi programatori urmați de manageri și tester-i. De altfel ponderea domeniului ales pentru prezentări urmează acest trend. 

Workshop-uri

Java Performance

La fel ca și în anii trecuți, cu o zi înainte de conferință, în 23 noiembrie, organizăm două workshop-uri. Unul este workshop-ul de Java Performance susținut de Peter Lawrey unde participanții vor avea ocazia să descopere: un review avansat asupra modului în care JVM folosește memoria, folosirea structurilor Lambda din Java 8 la limită și dincolo de aceasta, folosirea Chronicle Engine hands-on .

 Al doilea workshop, Să ne distrăm și să învățăm - Project Management folosind PM Galaxy Boardgame, reprezintă o introducere în project management. Jocul va ghida participanții prin toate etapele de dezvoltare a unui proiect: inițializare, planificare, execuție, monitorizare și control, finalizare. Participanții vor avea parte de capcane, provocări și vor experimenta best practice-uri cu ajutorul jocului dezvoltat special pentru acest workshop: PM Galaxy. Workshop-ul va fi susținut de Simona Bonghez. Mai multe detalii puteți vedea pe www.itdays.ro 

Concluzie

Sper că v-am convins să participați și în acest an la Cluj IT Days. Vouă, cititorilor noștri fideli, vă oferim 15% reducere din prețul unul bilet afișat pe site prin folosirea codului promoțional: TSM_ITDAYS_2015 valabil până în 15 Octombrie.

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA