Dezvoltarea orașelor atât de mari precum Cluj-Napoca, București, Constanța sau Timișoara nu mai constă numai în infrastructura șoselelor, clădiri noi și malluri mai mari. Noii muncitori nu mai sunt angajații din sectorul de construcții, ci tinerii programatori care lucrează "de la 9 la 5" în companiile IT. Cu fiecare aplicație care controlează transportul urban și fiecare software care permite plăți online, ei modelează viitorul fiecărui oraș. În timp ce orașe ca Viena au deja o strategie cadru pentru un oraș inteligent ("Smart City Framework Strategy"), în România conceptul este încă la început.
Acesta este motivul principal pentru care Junior Chamber International (JCI) își dedică convenția anuală și de asemenea conferința sa danubiană dezvoltării orașelor. Pe perioada celor patru zile ale JCI Danube Conference și ale Convenției Naționale Anuale JCI 2015, găzduite la Cluj-Napoca între 15 și 18 octombrie, participanții vor crea un cadru internațional - o bază comună care va servi drept model de bune practici pentru comunitățile noastre în următorii 20 - 50 de ani.
O aplicație care va schimba modul în care găsim locuri de parcare, o alta care ne va permite să plătim pentru serviciile de parcare prin SMS, câteva care fac transportul urban să fie mult mai facil și mai mult software care controlează iluminatul stradal. Și acesta este doar începutul. Cluj-Napoca, al doilea oraș din România și inima Transilvaniei, se transformă practic într-un "Smart City" pe nesimțite. Dar conceptul din spatele "Smart Cities" este mult mai complex și, de aici înainte, Cluj-Napoca și fiecare oraș din România și Europa are nevoie de un plan pentru viitor.
Michael Haupl, primarul Vienei, a pus totul în perspectivă încă din 2011, când orașul și-a definit un "traseu" pentru următorii 35 de ani. "Un oraș inteligent (Smart City) este un oraș care face față provocărilor ridicate de consumul de energie redus cuplat cu cerințele în creștere. Schimbările necesare în energie, transport și sectorul de construcții, multe dintre care sunt fundamentale pentru acest proces, nu pot fi înfăptuite peste noapte."
Avem o propunere îndrăzneață pentru voi: dezbateți cu noi, cu tinerii antreprenori, cu companiile care inovează în IT și cu autoritățile locale care sunt deja pioniere în acest domeniu, direcțiile în care orașele se vor dezvolta în anii care vor veni. Toate ideile vor fi prezentate și analizate în Forumul Smart Cities.
Cu ajutorul unora dintre cele 300 de companii IT&C cu baza în oraș, noi intenționăm să ducem dezbaterea mai departe, spre o abordare mai practică. Forumul Smart Cities va fi susținut de Smart & Innovative Expo. Timp de două zile, reprezentanții comunităților locale din Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Croația, România și Moldova, vor avea oportunitatea să întâlnească oameni care dezvoltă soluții pentru orașe inteligente ("smart cities"), de la aplicații la sisteme de mediu complet funcționale și, nu în ultimul rând, vor avea ocazia să viziteze cele mai mari companii IT din acest domeniu din Cluj-Napoca. Această abordare va genera soluții reale pentru viitor și, cu ajutorul speakerilor naționali și internaționali, viziunea fiecărui participant și workshop-urile de la finalul celor patru zile, se va crea o bază comună pentru dezvoltarea orașelor viitorului.
Suntem mândri să anunțăm că SHARE Federation, principalul organizator al Capitalei Tineretului European, titlu obținut de Cluj-Napoca pentru 2015, sprijină JCI Danube Conference și Annual National JCI Convention 2015.
JCI este o organizație nonprofit a cetățenilor tineri și activi, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care sunt implicați și devotați creării unui mod mai bun de viață pentru comunitățile lor. În 2015, organizația își serbează aniversarea de 100 de ani la nivel național și a 12-a în România.
Toți membrii au curajul să abordeze provocările critice ale vremurilor noastre și să găsească soluții specifice problemelor locale. De aceea, noi considerăm că modul cel mai bun de a celebra 100 de ani de existență este să acționăm și să ne construim viitorul. JCI România reunește nouă organizații locale din întreaga țară și are deja 300 de membri și trei grupuri de acțiune. Devotamentul și experiența tuturor membrilor săi, a făcut din JCI România o voce importantă în Europa centrală și de est, într-un timp scurt. Elocvente sunt în acest sens declarațiile Stelian Burduhos și Florin Somodi.
În acest an am dorit să aducem un eveniment internațional JCI la Cluj-Napoca. Este anul Capitalei Tineretului European și vă invităm să vă alăturați călătoriei de patru zile a Conferinței JCI Danube și Conferinței Naționale Anuale JCI 2015. Ne dorim să dezvoltăm cu ajutorul vostru noi colaborări între orașe, astfel încât să se creeze soluții reale și eficiente pentru anii următori. În principiu, vrem să conturăm comunitățile viitorului. - Stelian Burduhos, COC Director Danube Conference.
Prin acest eveniment dublu, dorim să aducem împreună autoritățile locale, comunitatea și tinerii antreprenori, astfel încât să creăm un spațiu public și deschis pentru inovare. Acesta este motivul pentru care am hotărât să profităm de această oportunitate unică și să organizăm JCI Danube Conference și Annual National JCI Conference 2015. - Florin Somodi, COC Director National Convention.