ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 39
Abonament PDF

SMARTWEB CONFERENCE 2015

Alexandru Botez
Web Developer @ Gemini Solutions
DIVERSE

Pe 21 si 22 septembrie a avut loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel cea de-a 3-a ediție a SmartWeb Conference, cel mai important eveniment est-european destinat web developer-ilor și designerilor. După succesul primelor două ediții, Evensys și-a propus în acest an să organizeze opt conferințe de specialitate la nivel internațional, în care participanții să descopere cele mai noi tendințe în web și mobile development și să întâlnească colegi și oameni mari din industria web.
Printre numele mari pe care participanții au avut ocazia să îi asculte și întâlnească se numără: Bruce Lawson(Opera), Petro Salema(Gentics), Roy Tomeij(Advanced SASS), Stephen Hay(Zero Interface), Tobias Ahlin(Lookback, trecut Github si Spotify), Soldedad Penades(Mozilla), Heydon Pickering(Neontribe), Andy Hume( Twitter) și Christian Heilmann(Microsoft).

În prima zi, participanții au putut participa la un workshop avansat despre Sass CSS alături de Roy Tomeij, iar în cea de-a doua zi s-au desfășurat cele opt conferințe. CSS, Responsive Web Design, HTML5 & CSS3 și JavaScript au reprezentat domeniile principale abordate în conferințe.

Ziua a doua a fost începută de Petro Salema, care ne-a ridicat niște semne de întrebare asupra cantității de informație pe care o oferim web-ului și asupra modului cum această informație este analizată și folosită. Alte subiecte pe care le-a abordat au fost UX design și cum tendința dezvoltării aplicațiilor web a progresat de la desktop first, la mobile first, la predicative backend first în momentul de față.

După el a urmat Roy Tomeij, care a demonstrat în direct cât de simplu se pot face lucruri avansate folosind Sass CSS.

Ideea de simplitate a fost continuată și în următoarea conferință a lui Stephen Hay, care este de părere ca deseori stricăm lucrurile în faza de construcție din cauza complexității inutile, și a prezentat principalele motive despre cum și de ce le complicăm.

Tobias Ahlin a contribuit cu o prezentare despre animațiile CSS, în care a dat câteva sfaturi și idei în legătură cu folosirea și performanța acestora.

A doua parte a zilei a fost deschisă de Soledad Penades cu o prezentare despre Web Audio API, axată pe modul cum aceasta poate spori semnificativ performanța aplicației și cum ne oferă posibilitatea să construim unelte sofisticate și eficiente cu puțin efort.

Heydon Pickering a expus și el niște idei interesante în conferința sa despre prototipizarea designului pe hârtie. El consideră că este esențial ca designul pentru web să înceapă pe hârtie, oferind ocazia ca toată echipa (fie designer, fie developer) să își poate spune opinia.

În penultima conferință a zilei Andy Hume a vorbit despre cât de importantă este viteza de încărcare a unui website, și cât de mult afectează aceasta experiența utilizatorului. Andy a mai prezentat care sunt principalele motive care cauzează această problemă precum și cum le putem evita.

Ziua a fost încheiată de Christian Heilmann, care a avut probabil cea mai captivantă prezentare a zilei. El a vorbit despre cum ne facem viața mai grea cerând lucruri noi în loc să folosim ce există deja, sau scriind cod groaznic și dând vina pe alți oameni sau mediu pentru asta.

 Per ansamblu a fost un eveniment foarte reușit cu speakeri de excepție și amuzanți. Recomand tuturor celor care nu au participat să se uite măcar la conferința lui Christian Heilmann - "The wheel is spinning, but the hamster is dead" care se găsește online. "Oamenii ar trebui să aibă o experiență îngrozitoare pe browserele groaznice, pentru că așa au ocazia de a trece la un browser bun." este doar unul din citatele amuzante din cadrul acestei conferințe pe care nu îl voi uita.

Cu siguranță nu voi rata nici următoarea ediție!

VIDEO: NUMĂRULUI 114

Sponsori

 • Accesa
 • Accenture
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Tradesilvania
 • Colors in projects

Alexandru Botez a mai scris