Date oficiale furnizate de GPEC ne spun că 1 din 4 internauți cumpără online, iar în 2014 aceștia au cumpărat produse și servicii în valoare de aproximativ 1.1 miliarde de euro (o creștere de 40% față de 2013). Prin urmare, piața cumpărăturilor online din România este foarte mare și în creștere. În acest context și marketingul afiliat a început să se dezvolte foarte mult. În ultimii ani acest concept a luat amploare și s-a dovedit a fi o sursă considerabilă de venit pentru toate părțile implicate: afiliați, comercianți și platformele de afiliere.
Marketingul afiliat este o formă de marketing bazată pe performanță. Pe scurt, este procesul prin care afiliații (denumiți și publisher-i) primesc comisioane procentuale pentru fiecare lead sau vânzare adusă comercianților pe baza unui cookie. Acest proces este intermediat de o platformă de afiliere, unde cele două părți trebuie să fie aprobate în prealabil. În România, cele mai cunoscute platforme de afiliere sunt 2Parale și Profitshare. Acestea au plătit în 2014 comisioane de peste 184 milioane de lei.
Combinând acest tip de marketing cu fundraising-ul, s-a născut proiectul BuyAndHelp.ro în cadrul competiției Innovation Labs 2015, susținută de Spherik Accelerator. Drumul de la idee până la realitate a fost scurt. Proiectul a început de la 0 în luna martie a acestui an și a fost lansat oficial la începutul lunii Iunie. Acesta a atras rapid atenția mass media, reușind să avem apariții în numeroase ziare online (Gandul, Monitor de Cluj sau Ziarul Financiar) dar și în emisiuni TV precum I Like IT (Pro TV), Recrutat în Cluj (Digi24) sau știrile TVR1.
Plusul față de o platformă de cumpărături online clasică este partea de HELP care oferă opțiunea de a alege către ce cauză socială cumpărătorul dorește să doneze o parte din valoarea produsului. Ceea ce este foarte important este că nu se plătește nimic în plus. Noi primim din partea comerciantului un comision pentru că i-am adus un client nou, iar o parte din acest comision este direcționată către ONG-ul ales de cumpărător.
Putem explica cel mai bine tot procesul printr-un exemplu foarte simplu. Să spunem că tu dorești să îți cumperi o tabletă nouă care costă 1000 de lei, de pe website-ul unui magazin online (să îl numim X). Intrând pe site-ul magazinului X prin intermediul BuyAndHelp.ro (click pe logoul acestuia) noi vom primi un comision procentual (să presupunem că acesta este 3%). După ce vei cumpăra tableta, magazinul X va transfera către BuyAndHelp.ro comisionul de 3% adică 30 de lei, iar noi îl vom dona către cauza socială pe care vrei să o susții. Toate acestea fără ca tu să scoți mai mulți bani din buzunar.
Website-ul a fost lansat oficial la începutul lunii Iunie, iar până acum am înregistrat 178 donații în valoare totală de aproximativ 2000 lei, cea mai mare fiind de 79 lei. Toate aceste achiziții și donații au fost realizate prin intermediul celor peste 40 de magazine online partenere, printre care eMag, Elefant sau Plafar.
În prezent găzduim pe platformă 11 ONG-uri și cazuri sociale dintre cele mai diverse. Utilizatorii noștri pot cumpăra și dona pentru asociațiile care se ocupă de îngrijirea și sterilizarea animalelor, pentru a susține cursurile de programare ale celor de la Simplon România sau pentru Centrul de Recuperare "Un zâmbet cu MIRA". Singurul caz independent pe care îl avem în acest moment este "HelpSmaranda", prin care încercăm să strângem bani pentru tratamentul unei tinere bolnave de cancer.
Ca planuri de viitor, dorim să extindem numărul magazinelor online partenere și să avem cât mai multe campanii speciale precum cea cu pe care o avem cu Gxgia Fashion prin care donăm 100% din prețul a nouă rochii unicat. De asemenea, vrem să permitem crearea de conturi pentru ca vizitatorii să-și poată vizualiza donațiile dar și dezvoltarea unui plugin de browser care va facilita achizițiile și donațiile online.
Spor la cumpărături!
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan