Tehnologia aduce inovații și invenții care schimbă viața oamenilor din întreaga lume. Digitalizarea este acum parte a vieții de zi cu zi, iar la baza acesteia se află munca a mii și mii de dezvoltatori software, testeri, arhitecți software, manageri de proiect, ingineri și mulți, mulți alții. Domeniul dezvoltării software este un domeniu relativ tânăr, prezent în viețile noastre de câteva decenii. În ultimii douăzeci de ani acest domeniu a trecut prin transformări majore, iar în următorii ani lumea dezvoltării software va fi complet diferită.
Dezvoltarea software era acum douăzeci de ani ceva special - cu puține informații disponibile, nu foarte multe unelte sau sisteme de dezvoltare, aceasta se baza în primul rând pe creativitatea și inspirația unor programatori foarte pasionați, care înțelegeau și aplicau prin intermediul aplicațiilor dezvoltate concepte teoretice avansate.
O dată cu evoluția sistemelor bazate pe software, atât în complexitate, cât și în ceea ce privește dimensiunile, apare problematica modificărilor și extensiilor codului, modificări făcute de cele mai multe ori într-un mod ad-hoc. Ca urmare, procesele de dezvoltare de software se îndreaptă spre adoptarea de procese agile, îndepărtându-se de abordarea clasică tip waterfall. Această abordare aduce însă cu sine de multe ori probleme cauzate de înțelegerea deficitară a impactului asupra sistemelor mari și complexe, cu multe interdependențe, dar și a metodologiei asociate acestor procese de dezvoltare.
Centrul Siemens din Cluj-Napoca este implicat în susținerea concernului Siemens în adresarea provocărilor aduse de digitalizarea pe scară largă. Startul centrului nostru l-am dat acum un an, iar astăzi numărăm peste 100 de colegi implicați în dezvoltarea și mentenanța aplicațiilor complexe de tip enterprise, dar și furnizării de servicii de support pentru echipele din cadrul organizației globale de inginerie a Siemens.
Pe 6 octombrie vom dedica un eveniment special destinat tuturor celor implicați în dezvoltatarea software: prima ediție a Siemens Developers Day. Pe parcursul acestui eveniment, participanții vor putea descoperi modul în care au fost adresate provocări reale din alte organizații IT și vor putea să participe în cadrul unor activități hands-on dedicate dezvoltării de software. Acest eveniment este deschis participării tuturor celor implicați în dezvoltarea de aplicații enterprise sau celor interesați de acest domeniu.
Alături de speakeri de la Microsoft și evosoft GmbH vom explora provocările întâmpinate în transformarea unei organizații către o organizație care adoptă metodologia DevOps, prin exemplul furnizat de echipa Visual Studio Online. Vom descoperi dacă o inițiativă neconvențională de implementare a unei metodologii DevOps orientată pe cloud și-a atins obiectivele într-o jumătate de an, conform așteptărilor.
Compania evosoft este implicată în dezvoltarea, livrarea și mentenanța multor aplicații și platforme enterprise utilizate în cadrul Siemens. Activitatea evosoft urmărește axele principale ale Siemens: Industry, Energy și Healthcare. Cu precădere în ultimii cinci ani, am observat chiar și în cazul proiectelor de scară largă o migrare către adoptarea de metodologii agile, cum ar fi SCRUM sau continuous integration. Însă în cazul sistemelor tip cloud, această abordare merge un pas mai departe: continuous delivery și continuous deployment reprezintă premisele materializării întregului potențial al unei tehnologii bazate pe cloud. Mergând către un mediu DevOps bazat pe cloud, colegii noștri au adoptat o combinație de test-driven pair programming și continuous delivery. Colegul nostru, Kornél Molitórisz, va împărtăși participanților la acest eveniment experiențele și concluziile unei astfel de abordări neconvenționale.
Participând la acest eveniment veți putea afla detalii despre transformarea unei organizații de la o abordar clasică, tip Waterfall, către un model DevOps, cu sprint-uri de câte trei săptămâni și deployment într-un serviciu cloud, având mai mult de două milioane de utilizatori globali. Christian Binder, ALM Architect în cadrul Microsoft, va descrie etapele transformării diviziei Microsoft Developer - Visual Studio Online către o abordare DevOps. În cadrul prezentării sale, Christian va furniza informații interesante despre organizarea și modul în care își desfășoară activitatea această divizie de dezvoltare a Microsoft.
Dacă sunteți interesați să participați la acest eveniment, urmăriți pagina Facebook la Siemens România. Abonații TSM vor primi de asemenea mai multe informații despre acest eveniment.
Kornél Molitórisz este un expert în software developement și arhitecturi software al evosoft din Budapesta. A absolvit Universitatea Tehnică din Budapesta în 2000 și este activ în cadrul evosoft din 2003, unde a participat activ în diverse proiecte complexe, majoritatea având de-a face cu domeniile Industrial Automation, Railway Automation și Healthcare. Este membru în Expert Office din 2011, ariile de interes sunt cloud computing și aspectele tehnice și metodologice ale dezvoltării de software pentru medii tip cloud.
Christian Binder este ALM Architect în cadrul Microsoft Developer Experience Group (DX). S-a alăturat Microsoft în 1999 și lucrează alături de Visual Studio Product Development Group din Redmond începțnd cu anul 2006. Specializările sale sunt platformele ALM, respectiv direcțiile de dezvoltare ALM, cum ar fi organizații agile și Lean, Cloud Cadence, respectiv metodologia Build-Measure-Learn. Christian concentrează pe implementarea acestor concepte pentru clienți, inclusiv pe adaptarea internă și adoptarea acestor metodologii și principii în organizații mari.
Siemens sărbătorește în acest an 110 ani de la înființarea primei sale reprezentanțe locale în România. Fiind încă de la începuturi un contributor important la dezvoltarea tehnică și economică a țării, Siemens este hotărâtă să joace în continuare un rol important în dezvoltarea viitoare a României. Având mai mult de 1600 de angajați în 10 orașe din România, Siemens SRL este una dintre cele mai mari companii de inginerie din țară. În Cluj-Napoca suntem prezenți cu două locații. Cea de-a doua locație din Cluj-Napoca a fost inaugurată la începutul acestui an, împreună cu subsidiara evosoft GmbH, și este un centru regional de cercetare și dezvoltare în IT, destinat proiectelor IT interne ale Siemens și proiectelor de dezvoltare software pentru aplicații și sisteme din portofoliul concernului.
Evosoft GmbH este o subsidiară deținută de Siemens AG. În această calitate, compania coordonează și execută încă din 1995 consultanță, design și training pentru proiecte internaționale și servicii IT destinate tuturor diviziilor interne ale concernului Siemens. Având 1400 de angajați în locații din Germania, Ungaria, Turcia și România, compania are sediul central în Nuremberg, Germania și operează ca entitate independentă și în Ungaria.
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan