ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 38
Abonament PDF

Când ne doare, mergem la medic

Szilárd Kacsó
CEO & Trainer @ Azimut Happy Employees @ updateED
MANAGEMENT


Când e vorba de sănătatea noastră, apelăm la un specialist. Și de obicei, îl vrem pe cel mai bun, ale cărui indicații și tratamente le respectăm atent. Nu ne luăm după ce am citit pe internet sau nu îi spunem doctorului cum să ne opereze. Până la urmă e în joc sănătatea și viața noastră. Dar oare facem așa și când vine vorba de firma noastră?

Ne doare, dar refuzăm tratamentul recomandat

Ne doare. Suntem conștienți de asta: nu avem echipa pe care ne-o dorim, rezultatele nu sunt cele așteptate sau pur și simplu echipa nu este pe cât de consolidată ar trebui. Ne doare. Sănătatea organizației noastre ,,scârțâie”, și ne hotărâm să luăm atitudine: organizăm un team building! Dar ,,ne putem trata’’ noi singuri, nu? Îl putem organiza noi, intern, până la urmă nu e chiar atât de greu! Oamenii trebuie să se simtă bine, să se distreze, facem și paintball, bungee jumping și partea de socializare va veni de la sine. Investim niște bani, timp, resurse, în ,,tratament’’ și la final observăm că nu vedem efectele dorite. Poate pentru că ,,tratamentul’’ administrat nu a fost cel corect. 

Faptul că socializarea are un impact major asupra performanței echipei nu este o noutate. Evenimentele informale contribuie la: eliberarea stresului după o perioadă aglomerată, dezvoltarea relațiilor interpersonale, sărbătorirea succeselor și realizărilor, oferirea unui impuls motivațional. Aceste evenimente însă nu pot substitui evenimentele adevărate de team building. Programele de team building au roluri si obiective diferite. Teambuilding-ul este ,,tratamentul’’ prin care provocăm un grup de oameni să lucreze împreună în mod eficient ca o echipă, prin intermediul unor activități și evenimente menite să crească motivația și să promoveze  cooperarea. Este vorba despre un set de activități facilitate de traineri pentru a crește performanța echipei și a ajuta la îndeplinirea unor obiective organizaționale specifice.

Ce trebuie să urmărească ,,tratamentul’’ administrat?

Dacă ne-am dat seama că este spre binele ,,sănătății’’ organizației noastre să apelăm la un ,,doctor’’, este recomandat să urmăm ,,tratamentul’’ prescris. Chiar dacă unele etape din programul de team building nu ni se par importante, este spre binele nostru să le respectăm, pentru rezultate optime. 

Care sunt elementele unui team building de la care nu ar trebui să se facă rabat?

1.Obiective clar definite, corelate cu obiectivele organizaționale.

 1. Program personalizat, adaptat obiectivelor programului, grupului, situațiilor specifice cu care se confruntă participanții sau stagiul în care se află echipa, locația.

 2. Să faciliteze transferul de cunoștințe: pentru ca participanții să fie capabili să utilizeze cele învățate la team building și în mediul profesional este crucială prezența unui debrief calitativ.

 3. Raport de evaluare a programului de team building: observațiile structurate pot fi baza unei analize de nevoi care să ajute la dezvoltarea unor programe de follow-up.

 4. Program de follow-up: studii științifice [1], dar și experiența noastră ne arată că programele de follow-up (training, coaching, dezvoltare organizațională) pot asigura eficacitatea programelor de team building și creșterea performanței pe termen lung.

 5. ,,Elemente speciale’’: care oferă o experiență unică participanților, ajută la îndeplinirea obiectivelor și facilitează învățarea: tematică de team building, elemente de joc (gamification), programe tematice de seară. 

Cum ne poate ajuta ,,tratamentul’’ administrat corect?

Dacă apelăm la specialiști și urmăm recomandările lor, astfel de programe pot ajuta la sănătatea noastră organizațională prin:

În concluzie, dacă observăm anumite lipsuri sau lucruri de îmbunătățit în organizația noastră este de preferat să apelăm la serviciile unor profesioniști și să nu facem rabat de la calitatea acestor programe. Dacă ne doare, mergem la medic în loc să ne tratăm singuri, nu? 

(1)- Tannenbaum, Beard, Salas: Chapter 5 Team Building and its Influence on Team Effectiveness: an Examination of Conceptual and Empirical Developments

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA