ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 37
Abonament PDF

TYPO3 – o nouă lume, un nou punct de vedere

Alexandru - Cătălin Diniș
Junior PHP Developer@Today Software Magazine
DIVERSE


Săptamânile trecute am primit de la compania Arxia invitaţia de a participa la TYPO3 Summer Camp 2015. Recunosc că la început am avut unele reticienţe datorită lipsei de experienţa in acest framework, TYPO3 s-a dovedit pentru mine o experienţă minunata, traita alaturi de oameni minunaţi.

În ultima perioada citisem întâmplator despre TYPO3 şi despre puternica lui dezvoltare in Europa de Vest, însă niciodata nu mi-am imaginat ce poate să însemne acest framework cu adevarat. Am constatat ca TYPO3 poate sa imbine toate calitatile necesare unui framework: este uşor de folosit, este rapid, şi nu în ultimul rând poate fi aplicat pe o gama larga de aplicatii.

În ce priveşte alegerea locaţiei pentru Summer Camp, consider ca a fost una excelenta, deoarece comunitatea TYPO3 din Koln este cunoscuta ca fiind una foarte strans legata,cu un grad mare de implicare in cadrul tuturor activitatilor. Participarea mea in cadrul acestei "tabere" s-a desfăşurat in cadrul firmei PHTH, o companie care se ocupa doar cu dezvoltarea de soft TYPO3. Situata intr-o zonă liniştita a Koln-ului, compania condusa de domnul Philipp Thielle oferta un spaţiu primitor, şi propice in dezvoltarea soft-ului. Cea mai impresionata parte,avand in vedere ca sederea mea in Koln a fost in luna iulie, a fost amplasarea birourilor la subsol, unde temperatura era minunata.

Modul de organizare al comunitatii şi stransele legături intre membrii s-au remarcat înca din prima zi, cand am fost preluat de la aeroport de catre Philipp. Dupa un scurt tur al oraşului, şi un scurt tur al companiei, în care mi-a fost prezentată tehnologia şi modul de organizare, am fost introdus in randul comunităţii,evidientându-mi-se importanţa participarii mele active în cadrul comunităţii, şi totodata dorinţa comunităţii de a face acest lucru posibil.

Prima zi în biroul PHTH mi s-a prezentat workflow-ul, care, spre surprinderea mea era perfect similar cu workflow-ul meu de zi cu zi din cadrul TSM.

În continuare, am fost introdus in extensia in care urma sa contribui, si mi s-a explicat în ce consta. Am apreciat faptul ca mi-a fost ceruta parerea cu privire la extensia Agora, si despre ce consider eu ca ar trebui sa faca un CMS. Agora,ca şi tehnologie se bazează pe Extabse & Fluid. Ca extensie TYPO3, agora trebuie sa raspunda la urmatoarele functionalitati:

 1. Extensia, la bază conţine unul sau mai multe thread-uri.

 2. Fiecare thread poate să conţină unul sau mai multe postari, iar acestea se comportă după modelul standard de blog: pot fi comentate, urmarite,marcate ca favorite.

Primul meu task a fost pe cat de simplu, pe atat de competitiv pentru mine. Mi s-a cerut sa implementez user signature pentru fiecare thread şi post, pentru a ma putea obişnui cu framework-ul. Implicarea comunităţii s-a facut din nou simţită, seara fiind scos in oraş de catre Marcel, un membru de bază al comuniţăţii şi unul dintre principalii contribuitori.

Ziua de marţi a adus cu ea primul task în adevăratul sens al cuvântului, şi anume implementarea unui sistem complet de notificare in cadrul Agora. Acesta presupunea notificari pentru diferitele roluri de utilizator: creatorul thread-urilor, creatorul postărilor, şi simpli utilizatori care urmaresc o postare sau un thread. Surprinzătoar pentru mine a fost modul simplist de implementare a sistemului de trimitere a email-uli, deoarece in cadrul TSM am fost pus in situaţia de a implementa aceeaşi cerinţă, însă folosind ca framework Fat-Free, operaţiune destul de costisitoare.

Pentru evidenţierea uşurinţei folosirii TYPO3, ataşez o scurtă secvenţă de cod, folosită în cadrul trimiterii notificării sub formă de email pentru toţi utilizatorii care observă un thread dat:

Datorita dorinţei de diversificare, urmatorul task a fost crearea unui modul de backend, care sa permită gestionarea ca administrator a funcţionalităţilor oferite de Agora. Astfel, am ajuns în contact pentru prima data cu metodele "magice" oferite de catre Injected Repositories. Modulu de backend a fost un task provocator, deoarece se simtea nevoia implementarii unui astfel de modul, şi dorinţa tuturor celor din PHTH sa-l vada functional, pentru a putea fi testat.

În tot acest timp am avut ocazia sa vizualizez modul de lucru, şi tipul de mentalitate predominantă in acest tip de companie. Ceea ce mi-a placut a fost atitudinea detaşată şi spiritual de siguranţă oferit de către toţi membrii echipei, precum şi gradul de implicare şi dorinţa de a ajuta.

Deşi zilele de munca erau destul de lungi (10 - 11 ore ), viaţa comunităţii continua în Koln, iar membrii erau la fel de implicaţi în a ma face sa ma simt cat de bine cu putinţă. De la simple ieşiri în parc, pană la vizitarea celor mai impresionante monumente, cum ar fi Cologne Cathedral Dom, toată lumea vroia sa fie implicată în activităţi , sa poarte discuţii şi să afle ce inseamnă programarea în România din toate punctele de vedere.

Am avut onoarea să discut cu mari contribuitori in cadrul comunităţii, cum ar fi Marcel, de care deja am amintit, Philipp, dar si Björn Chr. Bresser.

Spre finalul şederii in Koln, am fost introdus în cadrul contribuitorilor Core TYPO3. Philipp m-a sprijinit in fixarea primului bug in cadrul Core, şi raportarea lui după fixare. Acesta a urmat procesul de validare( care în cadrul TYPO3 se desfăşoară pe baza de voturi ) iar săptămâna trecută am observat ca rezolvarea a fost validată, şi urmează să fie inclusă in următoarea versiune.

Pe langă specificaţiile tehnice, Koln-ul este un oraş extraordinar, care oferă o experienţă turistică minunată,datorită largii varietaţi culturale şi sociale. Locuitorii sunt foarte mândrii de tradiţiile şi locurile lor, şi ar sta ore în şir să povesteasca toate aceste detalii oricui este dispus să ascutle, bineînţeles la un pahar de Kölsch, berea tradiţionala in Koln.

În concluzie, experienţa oferită de TYPO3 Summer Camp 2015 a fost una unica, atat din punct de vedere al evoluţiei personale, a întalnirii cu un nou framework şi cu un nou mod de lucru, cat şi din punct de vedere a unei noi experienţe culturale şi sociale. Ţin să le mulţumesc celor de la Arxia pentru minunata experienţă oferită, şi să incurajej participarea la acest gen de evenimente a oricărei persoane care doreşte să evolueze atat în plan profesional cât şi în plan personal.

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Colors in projects