ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 35
Abonament PDF

Fizbo, Simply rent – aplicație mobilă pentru închirieri imobiliare

Lucian Pop
Cofondator @ Fizbo
DIVERSE

Aplicația a apărut în urma unei ambiții a unui fost student de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj, care își căuta într-o zi o chirie în zona Observatorului. Vizitând un apartament de care nu a fost mulțumit și nemaivoind să se întoarcă acasă pentru a caută alte oferte pe calculator, acesta a căutat o aplicație pe telefon care să îi arate ce chirii sunt disponibile în zonă și negăsind nimic s-a gândit să dezvolte el una. Astfel s-a născut Fizbo.

Utilitate / funcționalități

Îți cauți chirie în regim normal sau hotelier, ești proprietar și vrei să ai o legătură directă cu potențialii clienți? Fizbo îți vine în ajutor prin aplicația mobilă de Android și IOS care simplifică și inovează întregul proces de închiriere.

Ce face ca această aplicație să fie simplă și inovativă?

Arhitectura aplicației

Partea de client este reprezentată de aplicația nativă de Android și aplicația nativă de IOS.

Partea de server este constituită din servicii web Java RESTful care rulează într-un server web Tomcat, o instanță de MySQL pentru stocarea metadatelor și un File Server pentru stocarea pozelor.

Comunicarea între client și server se face peste protocolul https, mesajele trimise fiind în format JSON.

 1. Aplicația de Android

Aplicația de Android este disponibilă pentru toate telefoanele și tabletele cu Android începând de la versiunea 2.2 Froyo și până la ultima versiune 5.1 Lollipop.

Arhitectura aplicației se mulează perfect pe sistemul de operare și nu interferează cu procesul principal responsabil pentru managementul aplicațiilor și răspunderea la comenzile utilizatorului.

În construirea aplicației s-au folosit următoarele tehnologii:

Aplicația de IOS

Aplicația Fizbo este concepută pentru a funcționa pe toate tipurile de dispozitive mobile Apple: iPod, iPhone și iPad, iar versiunea minimă a sistemului de operare iOS suportată este 7.0

În ceea ce privește arhitectura aplicației se folosește șablonul arhitectural MVC, împreună cu alte tehnici de programare specifice limbajului Objective C. Astfel, arhitectura proiectată este modulară și permite modificarea componentelor existente sau adăugarea unor noi componente cu ușurință.

Pentru scalarea interfeței utilizatorului pentru toate dimensiunile dispozitivelor s-a folosit AutoLayout. Caching-ul imaginilor se realizează folosind componenta SDWebImageView, iar persistența datelor este asigurată de sistemul de management al datelor CoreData. Harta interactivă folosește framework-ul MapKit, iar pentru preluarea datelor de pe server și parsarea lor se folosesc tot framework-uri native Objective C. Pentru logarea utilizatorului cu Facebook, se utilizează kit-ul de dezvoltare Facebook iOS.

Serverul

Serverul aplicației Fizbo are o arhitectură 'light' și expune funcționalitățile accesibile din aplicația mobilă printr-un Façade de servicii web Java RESTful.

Sub acest Façade găsim clase Java responsabile pentru logica de business a aplicației.

Mai departe avem Data Access Objects care operează pe metadatele din baza de date MySQL.

Serverul prezintă de asemenea și un File Server pentru stocarea pozelor ofertelor din aplicație care sunt servite peste https.

Arhitectura 'light' a serverului face ca pachetele care circulă între client și server să aibă dimensiuni foarte mici și să fie servite în mai puțin de o jumătate de secundă.

Provocări în dezvoltare

Prima noastră provocare a fost crearea unei aplicații prietenoase și simplu de utilizat. Am reușit să realizăm acest lucru prin interfața intuitivă care facilitează accesibilitatea imediată la orice informație sau operație legată de procesul de închiriere.

Cea de-a doua provocare a fost ușurarea efortului depus de proprietar pentru publicarea unei oferte. Pe baza modulelor de localizare a dispozitivului, a camerei și a geolocalizării facilitate de Google Geocoding API am reușit să facilităm adăugarea unei chirii în mai puțin de două minute. După adăugare, chiria devine imediat vizibilă pe hartă celor care caută chirie în zonă.

Cea de-a treia provocare a fost crearea unei aplicații extensibile. Modelul de date și serviciile au fost astfel construite ca prin mici modificări să permită adăugarea unor noi tipuri de oferte și servicii.

O altă mare provocare a fost implementarea unei arhitecturi 'light' care să faciliteze o scalabilitate ridicată. Am reușit să realizăm acest lucru printr-o arhitectură construită din componente 'stateless' organizată pe nivele slab cuplate între ele și prin expunerea funcționalității prin servicii web RESTful care servesc peste protocolul https pachete de dimensiuni foarte mici în format JSON.

Invitație

Echipa Fizbo te invită să-ți cauți chirie sau să-ți publici gratuit chiria cu aplicația mobilă Fizbo. Aceasta este disponibilă atât în Google Play pentru utilizatorii Android cât și în App Store pentru utilizatorii iOS.

Un scurt video de prezentare poate fi vizionat la această adresă.

VIDEO: NUMĂRULUI 104

Sponsori

 • comply advantage
 • ntt data
 • Betfair
 • Accenture
 • Bosch
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • Cognizant Softvision
 • BoatyardX
 • Colors in projects