După câteva ședințe, e-mailuri multe, telefoane și mai multe - s-a întâmplat. În 24-26 aprilie, la Exclusiv Catering, a avut loc cea de-a patra ediție Startup Weekend Cluj. Deși a durat doar trei zile, a fost un proiect foarte intens și cu rezultate îmbucurătoare.
Cele trei zile de eveniment au început cu prezentările a doi speakeri, Philipp Kandal și Salim Virani, după care gazda noastră, Adrian Pop, ne-a împărtășit un pic din experiența lui privitoare la astfel de evenimente.
În aceeași seară a avut loc sesiunea de pitching. Au fost prezentate 30 de idei, dintre care participanții au ales prin vot 12 propuneri care li s-au părut cele mai interesante. Ulterior s-au format echipele în jurul ideilor votate. Bătălia supremă s-a dat pe designeri, care au fost în număr de șase, din totalul de 85 de participanți înscriși în această ediție. Seara de vineri a fost un pic mai destinsă. Participanții au avut șansa să se cunoască mai bine între ei, să descopere care sunt atuurile fiecăruia și care este partea/ domeniul în care și-ar putea aduce contribuția. Fiecare echipă a primit și câte un business canvas care să-i ajute să întocmească un plan pentru proiect.
Cea mai intensă zi a fost sâmbătă. Fiecare echipă a avut ocazia să apeleze la cunoștințele mentorilor, care au trecut pe la fiecare dintre ele pentru a le oferi feedback și a le împărtăși idei. Duminică dimineața majoritatea echipelor aveau deja o propunere clară, iar unele dintre ele au avansat până la etapa de prezentare. După masa de prânz atmosfera a devenit din ce în ce mai tensionată, pentru că eram cu toții pregătiți să aflăm cine vor fi câștigătorii acestei ediții. Vă invităm să aruncați o privire asupra celor 12 idei la care s-a lucrat timp de 54 de ore. Mai jos sunt cele 12 proiecte care au fost prezentate în fața juriului:
Tutora (locul 3) - Oamenii învață pe oameni. O aplicație care vrea să schimbe modul de învățare/predare/oferire a consultațiilor prin intermediul unei platforme on-line.
Travique (locul 1) - O aplicație care are ca scop prezentarea evenimentelor și a festivalurilor din România pentru cei din afara țării.
Clear Future - Au vrut să arate o nouă viziune asupra educației superioare, atât pentru studenți cât și pentru elevi.
Timber.ro (premiul special) - O platformă care facilitează interacțiunea dintre contractori și beneficiari. De asemenea, clienții au ocazia de întâlni profesioniști din diverse domenii precum construcții, instalații, etc. . Posibilitatea de a accesa servicii de calitate prin intermediul unei platforme on-line care să ajute ambele părți să câștige timp și să ajungă la persoanele potrivite.
Awesome 1st Date - Își dorește să detensioneze atmosfera primelor întâlniri care pot fi destul de stinghere, prin intermediul unei aplicații de coaching.
Mountain Report (premiu special) - O aplicație care te ajută să-ți programezi excursia la munte în cel mai scurt timp, oferindu-ți informațiile de care ai nevoie, începând cu locurile de unde ți-ai putea cumpăra/închiria echipamentul și până la condițiile meteo pe care le-ai putea întâlni pe traseu.
Flowcal - O aplicație care să-ți contorizeze nivelul de productivitate.
CPoints - O aplicație care te pune în legătură cu cele mai apropiate locuri unde ai putea să-ți încarci bateriile, metaforic și la propriu. Locuri de networking, de co-work, special amenajate cu surse de încărcare a dispozitivelor electronice.
TapSit (locul 2) - O aplicație de mobil care îți permite să vezi în timp real câte mese libere sunt în cafeneaua/restaurantul unde ai vrea să mergi, și prin intermediul căreia poți să-ți faci rezervare simplu și rapid apăsând un singur buton.
SnapIt (premiul special) - Este o cameră mică, pe care o poți anexa ochelarilor, pe oricare dintre laturi, prin intermediul căreia poți captura imagini cu o singură apăsare de buton, fără riscul de a pierde din experiența pe care o trăiești.
Foveo - O aplicație care te ajută să-ți atingi obiectivele mult mai repede. Se bazează pe crearea unor echipe care au scopuri comune, dar și pe obținerea de încurajări din partea prietenilor, factori de motivare care să te ajute să obții rezultatele dorite.
City 365 - O metodă de-a obține cele mai bune experiențe pe care ți le poate oferi orașul, la cele mai bune prețuri.
Câștigătorii Startup Weekend Cluj 2015 au avut parte de mai multe premii techie. Travique, câștigătorii locului I, au primit un MacBook Air, din partea Telenav, trei luni de spațiu de co-work la Cluj Hub, o oră de mentorat din partea The HYVE și câte un încărcător solar pentru fiecare membru al echipei, din partea Pitech+Plus.
TapSit au câștigat un Apple Watch din partea Telenav, trei luni de spațiu co-work la Cluj Hub, bilete la Techsylvania, cel mai mare eveniment de tech din Transilvania și Led Lamps din partea Pitech+Plus, pentru fiecare membru al echipei.
Câștigătorii locului III au obținut trei luni de spațiu co-work la Cluj Hub, iar fiecare membru al echipei a câștigat un loc la Techsylvania și Led Lamps din partea Pitech+Plus.
În acest an, trei echipe au câștigat premii speciale, acestea sunt Mountain Report - două bilete la Pioneers Festival - cel mai mare eveniment din Europa dedicat startup-urilor, o lună de spațiu co-work gratuit la Cluj Cowork și bilete la Techsylvania; SnapIt - o invitație la Seed For Tech Investment Program, din partea Fortech, și Timber.ro - care au trecut automat în cea de-a doua etapă a programului SprintPoint.
Suntem curioși să aflăm în ce mod se vor dezvolta în viitor aceste proiecte lucrate cu atât de mult drag și implicare. Vom urmări evoluția echipelor și a ideilor ca să vă comunicăm detalii pe parcurs, pe blogul Startup Weekend Cluj. Dacă aveți mai multe curiozități despre proiect ne puteți urmări pe facebook și ne puteți scrie pe adresa de e-mail: cluj@startupweekend.org
Suntem mândri de oamenii pentru care am organizat acest eveniment, făcându-ne o deosebită plăcere să-i cunoaștem pe fiecare în parte. Vă salutăm, echipa Startup Weekend Cluj 2015: Adela Chende, Adrian Pica, Anca Suciu, Cătălina Mironescu, Cristina Juc, Cristina Tare, Fele Eniko, Irina Rotaru, Mădălina Grecu, Mircea Vadan, Philipp Kandal, Roxana Oroian, Roxana Rugină, Vlad Ciurca.
de Patkós Csaba
de Ioana Varga , Ioana Costea
de Lucian Pop