ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 35
Abonament PDF

Transfer de Date prin NFC

Larisa Hogaș
Android Developer @ Yardi România
@Yardi România



PROGRAMARE

Bineînțeles, mi-am dat seama că aveam și alte idei care mi-ar fi putut simplifica viața sau care mi-ar putea face fiecare zi mai distractivă. De exemplu, mi-ar fi plăcut să găsesc o modalitate de a-mi debloca telefonul fără a-l atinge sau să deschid portiera prin simpla apropiere de scaunul șoferului și multe alte astfel de dorințe. Și apoi a apărut NFC, exact ca Moș Crăciun, și câteva din aceste dorințe chiar s-au îndeplinit.

Ce este NFC?

Near Field Communication (NFC) reprezintă un set de standarde de comunicare fără fir cu rază scurtă, care de obicei necesită o distanță de cel mult 10 cm pentru a realiza o conexiune. NFC ușurează viața consumatorilor din lumea întreagă datorită aplicabilității sale: simplificarea tranzacțiilor și a schimburilor de conținut digital și conectarea unor device-uri electronice printr-o simplă atingere. Un alt avantaj este faptul că NFC este compatibil cu sute de milioane de carduri și cititoare din lumea întreagă.

Tehnologia NFC poate lua multe forme și dimensiuni, dar cele mai întâlnite sunt Tag-urile NFC (dispozitive pasive) și smartphone-urile (dispozitive active). Tag-urile variază ca nivel de complexitate. Cele simple au memorie puțină și unchip radio atașat de o antenă, oferind numai o semantică de tip citit-scris. Uneori, aceste dispozitive pot fi programate pentru a fi de tip read-only. Tag-urile mai complexe oferă operații matematice și au hardware criptografic pentru a autentifica accesul la un anumit sector. Cele mai sofisticate tag-uri conțin sisteme de operare, permițând interacțiuni complexe cu codul care operează pe tag.

Datele stocate pe tag pot să fie scrise într-o multitudine de formate, dar multe dintre API-uri se bazează pe un standard definit de NFC Forum numit NDEF (NFC Data Exchange Format).

Chiar dacă această tehnologie este pe piață deja de câțiva ani, după părerea mea ea încă nu este folosită la potențial maxim. Primul telefon cu sistem de operare Android și suport NFC a fost lansat în 2010 (Samsung Nexus S), urmat de Windows in 2012 (Nokia Lumia 610) și apoi de Apple în 2014 (iPhone 6, numai pentru Apple Pay).

De ce NFC nu are încă parte de notorietate?

Informațiile de mai sus sunt de ajuns să demonstreze că NFC se pretează la o gamă vastă de utilizări și, prin urmare, ar trebui să cucerească un procentaj foarte mare din utilizatori și afaceri. Dar acest lucru nu se întâmplă. Să încercăm să ne dăm seama de ce.

Modelele de business timpurii, cum ar fi aplicațiile de advertising și cele industriale nu au avut mare succes, fiind depășite de tehnologii alternative cum ar fi codurile QR, codurile de bare sau tag-urile UHF, dar avantajul tehnologiei NFC este că device-urile sunt de cele mai multe ori conectate în cloud. Toate smartphone-urile pe bază de NFC au acces la aplicații speciale, incluzând cititoare de carduri(tag-uri), spre deosebire de infrastructurile tradiționale, care impun un anumit standard (de cele mai multe ori patentat) pentru fiecare tip de card în parte, de control al accesului sau platforme de plăți. Spre deosebire de aceste cazuri, utilizatorii NFC se pot conecta la un third-party device NFC, care se comportă ca un server pentru orice fel de acțiune (sau reconfigurare).

În următoarele paragrafe voi încerca să analizez avantajele și potențialul de utilizare al acestei tehnologii din diferite puncte de vedere.

Perspectiva de business

NFC nu este o tehnologie incredibil de inovatoare. Ca și Bluetooth sau WiFi, este un standard radio de comunicare wireless. În lumea wireless, cea mai asemănătoare tehnologie este RFID (radio frequency identification). Datorită costurilor mai reduse de implementare, necesităților și modificărilor, NFC poate fi util în foarte multe situații. Tag-urile NFC au forme diferite, pornind de la stickere simple până la cele care se autodistrug sau care sunt rezistente la apă și condiții meteo extrem de dure. Capacitatea de citire și scriere diferă și ea: de la device-uri care au doar capacitate de write-once sau read-only, până la un număr nelimitat de operații sau spațiu de memorie protejat prin parolă.

Toate companiile care țin evidența unor obiecte ar trebui să aprecieze această tehnologie. Vânzătorii, companiile de transport, spălătoriile care folosesc tag-uri NFC încorporate în pachete, haine și alte obiecte de vânzare, se pot folosi de NFC pentru a ține inventarul tuturor obiectelor.

Un tag de tip smart poate fi introdus în orice fluturaș. Dacă atingi tag-ul ești redirecționat către un site, primești detaliile unui contact sau poți chiar accesa CV-ul unui candidat sau o biografie scurtă sub formă de text sau imagine. Unele mall-uri, chiar din România, folosesc aceste tag-uri în scopuri publicitare sau ca gift-carduri, reduceri și chiar organizează concursuri de treasure hunting prin intermediul lor.

Dar de vreme ce suntem în era în care se dezvoltă tot mai mult așa-numitul domeniu al Internet of Things, au apărut soluții și idei mult mai inovatoare. Companiile folosesc _tag-uri_pentru a urmări activitatea angajaților, dar și pentru a estima timpul anumitortask-uri sau pentru a administra concediile. În combinație cu NFC, angajații pot foarte ușor să înceapă și să termine task-urile proprii din orice punct al companiei s-ar afla cu ajutorul telefonului, sau, și mai convenabil, pot face asta când intră în birou sau părăsesc locul de muncă.

Servicii medicale, marketing, plăți - există foarte multe aplicații și posibilități. Dar aplicația mea preferată este un device care poate fi purtat-de exemplu un inel sau o brățară- și prin intermediul căruia se poate debloca sau deschide cu o simplă atingere, telefonul, ușa sau chiar mașina personală. Folosit în combinație cu un sistem GPS, un modul NFC poate localiza orice, de la lucruri, la animale de companie pierdute sau chiar persoane.

Care sunt părerile utilizatorilor?

Dacă nu lucrezi în domeniul IT sau nu ești foarte pasionat de astfel de lucuri, probabil că nici nu ai auzit despre această tehnologie, cu toate că este disponibilă pe piață deja de cinci ani.

Utilizatorii trebuie să afle detalii despre această tehnologie. După părerea mea, și mi-e destul de greu să afirm acest lucru din postura mea de Android developer, probabil că singurul motiv pentru care această tehnologie nu este încă recunoscută și folosită la scară largă este că nu are susținerea iOS. Apple susține doar Apple Pay prin NFC și nu există deloc suport API, nici măcar în cazul celei mai recente versiuni, iOS 8. Motivul principal pentru acest spațiu gol se datorează, după cum chiar ei afirmă, problemelor de securitate pe care folosirea tag-urilor le ridică. Voi investiga aceste ipoteze mai târziu.

Dar dacă ești developer?

Dacă nu ești developer de Android sau Windows, ratezi toată distracția. Sistemul de operare Android a fost primul care a oferit suportul API pentru a interacționa cu tag-uri NFC și a introdus noțiunea de Beaming - un feature care permite datelor să fie transferate via NFC către alte telefoane Android. Acest feature permite schimbul de bookmark-uri web, informații de contact, instrucțiuni, videoclipuri pe Youtube și altele.

Concluzie

NFC începe să cucerească din ce în ce mai mulți utilizatori în fiecare zi și cu siguranță ne putem folosi de această tehnologie în multe domenii. Dezvoltarea aplicațiilor este facilă; protocoalele de securitate(NFC Signature RTD 2.0) pentru semnarea și verificarea integrității datelor sunt acum folosite; tag-urile cu acces protejat al memoriei sunt disponibile. Prin urmare, nu văd motive pentru care NFC nu ar trebui să cucerească piața în perioada următoare. Păcat că Apple pierde toată distracția.Voi încheia acest articol aici și vă aștept într-un număr viitor pentru a analiza mai în amănunt caracteristicile NFC de pe Android.

Bibliografie:

  1. http://nfc-forum.org/
  2. https://developer.android.com/guide/topics/connectivity/nfc/index.html
  3. http://www.nearfieldcommunication.org/

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects