Ți-ai dori să transformi condusul responsabil în ceva distractiv, să îți determini și prietenii să conducă responsabil și, mai mult, să fiți recompensați pentru asta? Cu aplicația SafeDrive, acum este posibil. SafeDrive este o aplicație care încurajează comportamentul responsabil la volan, oferind puncte șoferilor care nu își folosesc telefonul în timp ce conduc.
Procesul este simplu și ușor de urmat. Șoferii care au nevoie de o motivație externă pentru a conduce responsabil nu trebuie decât să descarce aplicația disponibilă atât în Google Play Store, cât și în Apple App Store, și să introducă datele necesare pentru a-și face un user sau să se conecteze cu profilul de Facebook. Apoi, de fiecare dată când se urcă la volan, deschide aplicația și își folosește telefonul mobil doar la finalizarea cursei. Odată deschisă, aplicația se activează în momentul în care șoferul conduce cu o viteză care depășește 10 km/h, afișând pe ecranul telefonului butonul de Release. Acesta poate fi apăsat în momentul în care șoferul dorește să își folosească telefonul pentru a trimite mesaje, a răspunde la telefon, sau pentru orice altă întrebuințare, însă aplicația îl va anunța că va pierde toate punctele acumulate în timpul cursei. În momentul în care mașina staționează, șoferul poate anunța aplicația că și-a finalizat cursa și va afla câte puncte a acumulat pe parcurs.
Aplicația calculează numărul de puncte câștigate de șofer în fiecare cursă utilizând un algoritm complex, care ia în calcul distanța parcursă,timpul făcut și viteza. Punctele câștigate pot fi apoi convertite în reduceri la produsele companiilor partenere aplicației SafeDrive. De exemplu, cu doar 50 de puncte SafeDrive, utilizatorii aplicației beneficiază de un discount de 2% la orice produs evoMAG, de 50 de puncte MultiBonus Card, utilizabile în benzinăriile Mol, sau de un card de vacanță Standard oferit de 9695.ro.
Cu 2,200 șoferi activi lunar și peste 2.5 milioane km parcurși responsabil, SafeDrive a început deja să motiveze șoferii să aibă un comportament responsabil la volan.
Planurile de viitor ale fondatorilor nu se opresc însă aici și vizează lansarea unui sistem de challenge-uri, care va stimula și mai mult conștientizarea riscurilor folosirii telefonului mobil la volan. Prin intermediul acestui sistem, utilizatorii aplicației vor fi invitați zilnic să ia parte într-un challenge, oponentul fiind ales automat de aplicație. Aplicația va selecta cursa din ziua precedentă în care fiecare dintre cei doi utilizatori a obținut cel mai mare număr de puncte, câștigătorul challenge-ului va fi utilizatorul care a acumulat un număr de puncte mai mare decât cel al oponentului. Premiul oferit câștigătorului este un număr de puncte obținute de oponentul său, valoarea premiului fiind calculată ca procent al numărului total de puncte strâns de oponent până în prezent. Obiectivul sistemului de challenge-uri este pe de o parte fidelizarea utilizatorilor și adăugarea unei doze de risc și dramatism, iar pe de altă parte motivarea utilizatorilor să folosească zilnic aplicația și cu o frecvență mai mare, astfel încât să acumuleze cât mai multe puncte și să își învingă oponenții în challenge-ul de a doua zi.
Datorită inițiativei de a sensibiliza populația față de o problemă atât de gravă, precum folosirea telefonului mobil la volan, dar și datorită modului inedit cu care fondatorii au ales să rezolve această problemă, aplicația SafeDrive face parte din finaliștii prestigiosului concurs Edison Awards, a cărui finală va avea loc pe 23 aprilie la New York. Subcategoria la care a fost nominalizată și este acum printre cei trei finaliști este Health & Wellness, din cadrul categoriei LIFESTYLE & SOCIAL IMPACT.
Aplicația SafeDrive a fost dezvoltată în native iOS și native Android. Echipa de dezvoltare include un dezvoltator de iOS, Gabriel, doi dezvoltatori de Android, Sorin și Mihai, un specialist UX/Design, Oana. Testarea implică mulți kilometri parcurși prin București și este făcută de o echipă formată din Doru și Alex.
de Ovidiu Mățan
de Vlad Ciurca
de Ștefan Bălan
de Ioana Varga , Ioana Costea