ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 34
Abonament PDF

Prima generație de absolvenți Simplon Cluj

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine



PROGRAMARE


Pe Roxana am cunoscut-o anul trecut, când venise în Cluj cu scopul de a crea o nouă generație de programatori. Era o afirmație curajoasă într-un context local care se caracterizează printr-un număr mare de programatori. La acesta mai adăugam și faptul că în aceeași perioadă se lansa Pitech+Academy. Dar Roxana s-a ținut de cuvânt și a reușit să-și lanseze programul în care au fost selecționați doisprezece tineri. Aceștia aveau promisiunea de a primi gratis timp de șase luni,cursuri și programe pentru a deveni la final tineri programatori web. Acum, la finalul celor șase luni, Roxana ne dezvăluie din experiența aplicării acestui program, dar și demersurile care îi condiționează continuitatea.

Felicitări pentru prima promoție de absolvenți Simplon ! Cum te simți la finalul celor șase luni în care ai fost alături de cei 12 candidați?

[Roxana Rugină] Mă bucur din nenumărate motive. În primul rând pentru că simt că participanții noștri și-au găsit locul sau cel puțin au mai multă încredere că vor reuși. Este foarte important pentru noi să ne asigurăm că toți absolvenții reușesc să-și atingă obiectivele de a lucra în domeniul IT sau de a-și dezvolta propria afacere online.

Mă bucur să văd că dincolo de potențialul candidaților, am crescut o comunitate plecând de la o mică familie unde am împărtășit timp de șase luni momentele cele mai grele dar și cele mai frumoase reușite.

Mă bucur că am putut duce până la capăt acest program și că astăzi avem în jurul nostru o comunitate de oameni talentați și pasionați de tehnologie care ne susține și care abia așteaptă următorul bootcamp Simplon.

Mă bucur pentru toți participanții care au reușit să învețe un limbaj de programare în șase luni și care azi dezvoltă platformele lor proprii sau sunt angajați în firme de IT.

Dincolo de toate mă bucur că avem un impact puternic și pozitiv asupra tuturor din jur și asta mă face să merg înainte și să caut parteneri alături de care putem să dezvoltăm acest program în continuare în Cluj, dar și la nivel național.

Te rog detaliază pentru cititorii TSM ce înseamnă proiectul Simplon.

[Roxana Rugină] Misiunea noastră este de a facilita accesul persoanelor nontehnice și a celor care provin din grupuri vulnerabile la o carieră în domeniului IT. Dacă ar fi să descriu Simplon în doar câteva cuvinte acestea ar fi educaţie, tehnologie şi inovaţie socială.

Noi dezvoltăm o serie de programe de educație în domeniul IT prin metode de învățare practică, interdisciplinară și colaborativă care contribuie la dezvoltarea competențelor necesare secolului 21. Conceptul Simplon, medaliat de Președintele Franței ca cea mai inovatoare inițiativă de antreprenoriat social a anului 2014, a fost adus în România la Cluj.

Din luna mai 2014 și până azi am organizat peste 30 de evenimente pentru 1466 de participanți la nivel naţional. La trainingurile noastre au fost instruiți 261 de adulți și 245 copii au fost inițiați în lumea programării. Din cele 102 aplicații pentru bootcamp-ul de web development și antreprenoriat, am selectat 12 participanți cărora le-am oferit aproape 100 de ore de training. 60% dintre participanții la aceste cursuri s-au angajat sau dezvoltă o afacere proprie în domeniul IT. Programul de training de șase luni intensive în web development este oferit gratuit celor care vin din medii defavorizate sau care au nevoie de o reconversie profesională pentru a deveni dezvoltatori de servicii web.

Pe lângă asta, Simplon mai desfăşoară şi cursuri de programare pentru copii şi activităţi de promovare a antreprenoriatului şi diversităţii în IT. Detalii găsiţi şi pe ro.simplon.co

Care este impactul social al acestuia ?

[Roxana Rugină] L-aş da ca exemplu pe Mariusz Siklodi care este student la Academia de Muzică. Mariusz a venit în bootcamp-ul nostru pentru că e pasionat de tehnologie şi vrea să îmbine codul cu muzica. Împreună cu Alexandra Crişan-Raica au dezvoltat o platformă web în doar două luni din bootcamp. Astăzi, platforma atrage zilnic noi clienți. Povestea lor este un exemplu pentru oricine îşi doreşte să transforme o idee în produs web, dar care nu are nici cunoştinţele şi nici încrederea că poate să facă asta cu forţele proprii.

Noi spunem că Simplon încurajează oamenii să folosească tehnologia pentru a-şi îmbunătăţi viaţa. Fie că participanţii noştri obţin un job mai bun şi de viitor, fie că îşi descoperă pasiunea şi dezvoltă o afacere, Simplon este catalizatorul de care are nevoie societatea românească pentru a dezvolta potenţialul uman şi antreprenorial.

De cele mai multe ori impactul pe care îl vedem nu este doar asupra participanţilor la programele noastre, ci şi asupra familiilor, prietenilor lor şi întregii comunităţi.

Faptul că un tânăr care nu-şi găseşte job în domeniul său, reuşeşte să înveţe un limbaj de programare în șase luni cu ajutorul nostru reprezintă un colac de salvare. Noi îl oferim celor care sunt în situaţii dificile, ştiind că aceştia vor profita la maxim şi vor oferi ajutor şi celor din jur.

Ştim că facultăţile de profil nu au capacitatea de a acoperi nevoile pieţei în domeniul IT. De aceea Simplon atrage oameni cu potenţial pe care-i pregăteşte pentru a face faţă schimbărilor. Tehnologiile avansează foarte rapid, iar noi pregătim oameni capabili de a se adapta şi învăţa rapid cum să le folosească pentru a rezolva probleme. Încurajând tinerii să gândească astfel, oferim o şansă fiecăruia şi noi talente companiilor care doresc să dezvolte produse noi bazate pe tehnologii moderne.

Descrie din perspectiva antreprenoriatului două proiecte realizate la finalul celor șase luni.

[Roxana Rugină] Pentru bootcamp noi selectăm încă de la început candidaţi cu idei de proiecte care sunt motivaţi să înveţe cod pentru a trasforma o idee într-un produs. Vrem ca aceştia să creadă foarte mult în utilitatea unei aplicaţii sau a unei tehnologii ca să găsească soluţii şi să dezvolte produsul, devenind creatori şi nu doar consumatori ai tehnologiei.

Trecutul profesional al celor din acest bootcamp se remarcă prin diversitate: designeri, psihologi, muzicieni, studenţi la drept, jurnalişti, economişti, care au vrut să dea o şansă pasiunii lor pentru tehnologie şi au venit să înveţe web development. Ca urmare şi proiectele lor au fost foarte diferite: de la platforme open source şi până la e-commerce. De exemplu, Georgiana Bere a lucrat remote cu o echipă formată din jurnaliști aflați în Germania, Elveția și un alt developer din București la o platformă de open knowledge, în mod open source.

Un proiect realizat în cadrul bootcamp-ului şi care a fost lansat în versiune beta este wedbox.ro - o platformă online care te ajută să-ți pregătești nunta ușor și rapid până la cel mai mic detaliu. Aplicaţia web pune la dispoziție toată gama de servicii și soluții de încredere pentru nunți. Alegerile pe care utilizatorii le pot face cu wedbox transformă chinul organizării unui astfel de eveniment într-o plăcere. În câteva click-uri ei pot găsi rochia, pantofii, locația, tortul, verighetele și porumbeii pe care-i visează pentru nunta lor.

Momentan echipa wedbox caută oameni noi pentru a creşte numărul de furnizori de servicii, dorind ca în viitor să dezvolte funcţionalităţi şi pachete adresate celor mai sofisticaţi clienţi care doresc servicii personalizate şi cât mai originale.

În cadrul programului participanţii au învăţat un limbaj de programare: Ruby on Rails, dar şi cum să dezvolte produsul din spatele aplicaţiilor web. Tocmai de aceea multe dintre idei se transformă sau aşteaptă încă validarea pentru a fi dezvoltate. De exemplu foodplace.ro este o platformă destinată gurmanzilor care doresc să comande rapid mâncarea lor preferată din locul cel mai ieftin şi bun. Ideea a fost lansată online pentru a testa piaţa şi a vedea dacă există interes din partea utilizatorilor.

În ce alte proiecte ești implicată ?

[Roxana Rugină] În parteneriat cu Asociaţia Edusfera, echipa Simplon organizează cursurile de programare Digital Kids la Cluj pentru copii cu vârste între 8 şi 14 ani. Actual oferim cursuri pentru 30 de copii şi vrem să creştem capacitatea la dublu anul acesta. Pe lângă acestea, pregătim şi o serie de programe care sunt de la robotică şi până la game development pentru copii.

De asemenea, în parteneriat cu Hackidemia, un laborator mobil de invenţii unde copii, tineri şi adulți învaţă despre tehnologii, electricitate, matematică într-un mediu distractiv şi interdisciplinar, organizăm ateliere şi workshop-uri. Următorul va fi în 9 mai, la TEDxEroilor Cluj Napoca. Activități de acest tip am mai organizat în Bucureşti, Cluj şi Sfântu Gheorghe.

Alături de Sponge Media Innovation Lab, organizăm și activități precum hackathon-ul şi oferim suport pentru jurnaliști şi ONG-uri care vor să folosească noile media, date deschise şi instrumente digitale în domeniul lor de activitate.

În Cluj, eu fac parte din echipele de organizare Startup Weekend şi Startup Pirates şi sunt mentor în cadrul mai multor evenimente pentru antreprenori.

Un alt proiect local la care contribui din decembrie este Cluj Makers, o comunitate de oameni creativi care pregătesc deschiderea primului atelier din Cluj dedicat noilor meşteşuguri. Aici oamenii vor avea acces la unelte și echipamente pentru fabricație digitală și prototipare rapidă, programe de educaţie şi ateliere de formare în design, hardware şi software, de la prelucrarea lemnului şi până la senzori, sisteme integrate şi arduino.

La nivel global sunt consultant pe programe de tineret la Microsoft Youth Spark pentru regiunea centrală şi est-europeană şi activez în mai multe reţele de antreprenoriat social.

Dat fiind succesul primei promoții, care este planul pentru următoarea rundă și cum s-ar putea implica companiile locale în susținerea acestui program?

[Roxana Rugină] În continuare vrem să contribuim la dezvoltarea capitalului uman și a mediului antreprenorial din România.

De aceea, încurajăm în primul rând companiile locale să investească în educaţia din domeniul tehnologiei. Este evident că numărul de absolvențcorectai ai facultăţilor tehnice este cu mult mai mic decât numărul de specialişti de care avem nevoie, că formarea clasică în acest domeniu nu este suficient de orientată spre produs şi experienţă practică. Acum este momentul să găsim soluţii şi să creştem noi talente împreună.

Simplon propune astăzi un program de succes şi caută parteneri pentru a dezvolta acest program şi a mări numărul de beneficiari. Avem nevoie de toţi actorii interesaţi să atragă resurse umane în IT prin programe de training și cursuri de programare cu cele mai noi tehnologii și metode de învățare rapidă.

LANSAREA NUMĂRULUI 149

Marți, 26 Octombrie, ora 18:00

sediul Cognizant

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects