ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 33
Abonament PDF

Sisteme de mesagerie performante – Apache Kafka

Tiberiu Nagy
Senior developer
@BetfairPROGRAMARE


Odată cu răspândirea arhitecturilor bazate pe evenimente, sistemele de mesagerie au devenit componentele de bază ale arhitecturilor enterprise. Deoarece aplicațiile enterprise prelucrează din ce în ce mai multe date, performanța sistemelor de mesagerie devine din ce în ce mai importantă pentru buna funcționare a aplicațiilor, necesitând platforme rapide și scalabile. Apache Kafka este un sistem nou de mesagerie, care se remarcă drept una dintre cele mai performante soluții la momentul actual, putând transfera până la un milion de mesaje pe secundă pe un grup de trei mașini de capacitate medie.

Kafka a fost dezvoltat inițial la LinkedIn, într-o perioadă în care LinkedIn-ul migra de la o bază de date monolitică la o arhitectură bazată pe servicii, în care fiecare serviciu își avea propriul lui model de stocare a datelor. Una dintre probleme care s-a ivit în timpul migrării a fost distribuirea în timp real a jurnalelor de acces de pe serverele web către serviciul de analiză a activității utilizatorilor. Inginerii de la LinkedIn aveau nevoie de o platformă care să poată transfera cantități mari de date către mai multe servicii, într-un timp cât mai scurt. Platformele existente s-au dovedit a fi ineficiente pentru volumul de date de care dispuneau, așa că și-au dezvoltat propriul lor sistem de mesagerie, sub numele Kafka. Ulterior, proiectul a fost lansat open source și donat la Apache Software Foundation. După lansare, Kafka a fost adoptat de mai multe companii care aveau nevoi similare de transfer de mesaje.

Viteză vs. funcționalități

Principalul obiectiv în proiectarea Kafka a fost maximizarea vitezei de transfer al mesajelor. Pentru a obține viteze cât mai mari, Kafka vine cu un model de publicare regândit și renunță la câteva dintre facilitățile oferite de platformele clasice de mesagerie.

Una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă modul de retenție a mesajelor publicate. Producătorii publică mesaje în Kafka, care devin disponibile pentru procesat consumatorilor, însă consumatorii nu trebuie să confirme procesarea mesajelor. În schimb, Kafka reține toate mesajele primite pentru o perioadă fixă de timp, consumatorii având libertatea de a consuma orice mesaj reținut. Deși pare ineficient la prima vedere, acest model de lucru aduce o serie de avantaje:

O altă diferență importantă față de sistemele tradiționale o reprezintă modul în care pot fi consumate mesajele. Sistemele tradiționale oferă două moduri de consum: coadă (queue) și publicare-abonare (publish-subscribe). În modelul coadă, fiecare mesaj ajunge la un singur consumator. În modelul publicare-abonare, fiecare mesaj ajunge la fiecare consumator. Kafka vine cu o singură abstractizare care acoperă ambele modele: grupuri de consumatori. În Kafka, fiecare consumator face parte dintr-un grup, chiar dacă e singurul consumator din grup. În cadrul grupului, numai un consumator poate primi un mesaj. În schimb mesajele sunt livrate tuturor grupurilor de consumatori. Această simplificare permite sistemului să ofere singură modalitate de a grupa mesajele: topica. Modelul Kafka e de fapt un fel de publish-subscribe, în care grupuri de consumatori și nu consumatori individuali se abonează la o topică. Dacă toți consumatorii fac parte din același grup, fiecare mesaj va ajunge la un singur consumator din grup, topica funcționând ca o coadă de mesaje. Dacă în schimb fiecare consumator face parte din alt grup, fiecare consumator va primi mesajele publicate—modelul publish-subscribe clasic. În practică însă, vom avea de a face cu un număr mic de grupuri de consumatori, fiecare grup corespunzând de obicei unui serviciu interesat de datele publicate în Kafka. În cadrul grupurilor vom avea mai mulți consumatori (de obicei câte unul pentru fiecare mașină pe care rulează serviciul). Deoarece fiecare grup primește fiecare mesaj publicat pe un topic, serviciile vor primi toate mesajele publicate, dar în cadrul unui serviciu procesarea de mesaje se va distribui între mașini.

 

Arhitectura Kafka

În linii mari, un serviciu Kafka e format din mai multe mașini care au rolul de broker, ele reținând mesajele publicate. Pe lângă agenți, mai e nevoie și de un grup de 3-5 mașini care să ruleze Apache Zookeeper. Kafka folosește Zookeeper pentru coordonarea și managementul brokerilor.

Deoarece volumul de mesajele publicate pe o topică poate depăși capacitatea unui broker, topicele se împart la rândul lor în mai multe partiții. Fiecare partiție e de fapt un jurnal de mesaje. Partițiile trebuie să încapă în totalitate pe un broker, în schimb, partițiile ce țin de un topic sunt distribuite uniform în cadrul brokerilor, fiecare broker găzduind un număr aproximativ egal de partiții.

 

Când un producător vrea să publice un mesaj în Kafka, producătorul interoghează un broker pentru a afla câte partiții sunt și cum sunt ele distribuite în cadrul brokerilor, decide în care dintre partiții să publice (pe baza conținutului mesajului, aleatoriu, sau luând părțiile pe rând), după care trimite mesajul brokerului care găzduiește partiția aleasă. Pe partea de consumator însă, lucrurile nu sunt așa de simple. Partițiile topicii sunt distribuite în mod egal între consumatorii dintr-un grup, fiecărui consumator revenind una sau mai multe partiții din care poate citi mesajele. Pe lângă distribuirea uniformă a sarcinii de consum, alocarea partițiilor garantează că fiecare mesaj va fi procesat de un singur consumatori din grup. Indexul ultimului mesaj procesat din fiecare partiție se reține în Zookeeper, astfel că, dacă un consumator iese din grup, partițiile lui pot fi realocate altor consumatori, care poate relua procesarea de la ultimul mesaj citit. Partiționarea distribuie uniform sarcina în rândul brokerilor, dar ce se întâmplă în cazul în care un broker iese din grup sau devine inaccesibil? În funcție de natura problemei, partițiile găzduite de el pot deveni inaccesibile sau se pot pierde definitiv. Pentru a preveni astfel de situații, Kafka introduce conceptul de partiții replica (replica partitions). Fiecare partiție găzduită de un broker (numită de acum încolo partiție lider) poate avea una sau mai multe replici. Acestea sunt partiții la rândul lor, doar că sunt stocate pe alți brokeri decât cea pe care se află partiția lider. Producătorii nu pot publica în replici, numai în partiții lider, iar brokerii pe care găzduiesc partițiile lider se asigură că orice mesaj primit e salvat și în replici. În eventualitatea pierderii unui broker, unul dintre replicile fiecărei partiții lider de pe brokerul pierdut se promovează la statutul de lider, astfel încât Kafka continuă să funcționeze fără întreruperi și fără pierderi de date. Când brokerul e repus în funcțiune, el își sincronizează partițiile de la ceilalți brokeri, după care începe un proces de desemnare a liderilor pentru fiecare partiție.

Concluzii

Kafka reprezintă o soluție bună pentru aplicațiile care necesită o viteză mare de transfer și o latență mică la livrarea mesajelor. Arhitectura lui simplă și modalitatea flexibilă de grupare a consumatorilor îl fac potrivit pentru o serie de aplicații: colectare de jurnale și metrici de performanță, procesare de secvențe de date și evenimente. Ca orice tehnologie, Kafka are și ea limitările ei. Faptul că mesajele nu pot fi reprocesate individual poate reprezenta o problemă pentru unele tipuri de aplicații. O altă problemă o poate reprezenta lipsa de programe și unelte de administrare. Spre deosebire de alte platforme gen ActiveMQ sau RabbitMQ, Kafka are un ecosistem slab dezvoltat. Necesitatea rulării unui cluster de Zookeeper pe lângă brokerii Kafka poate de asemenea reprezenta un impediment financiar sau administrativ. Sperăm însă că o parte dintre aceste limitări vor dispărea odată cu răspândirea și maturizarea tehnologiei.

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO