Am încheiat de curând cea de-a doua ediție a Cluj IT Days, evenimentul anual al revistei Today Software Magazine. Credem că am reușit să le oferim celor peste 200 de participanți prezenți anul acesta , ocazia de a-și face o imagine de ansamblu mai clară asupra IT-ului clujean și asupra ultimelor trenduri din industria locală. O noutate în cadrul evenimentului a fost publicarea cărții Cum să construiești un produs? semnată de nouăsprezece autori care au participat și în calitate de prezentatori la eveniment. Aceasta este disponibilă pe www.itdays.ro.
Evenimentul a debutat cu o sesiune de prezentări dedicate direcțiilor de evoluție și leadership-ului din planul local. Tendințele companiilor locale precum Arobs, Accesa sau Pitech+Plus care au fost expuse chiar de fondatorii/CEO ai acestora au în comun același principiu: orientarea către dezvoltarea de produse proprii în paralel cu menținerea calității în serviciile de outsourcing. Acest lucru este binevenit și sperăm ca la următoarele ediții să vorbim despre noile produse IT clujene. Tot în această primă sesiune, participanții au avut ocazia să descopere lucruri interesante precum sistemul de operare Firefox OS, proiectele ce se desfășoară la ICT Lab Budapesta și creșterea prezenței femeilor în lumea IT-ului.
Sesiunile tehnice din cea de-a doua parte a primei zile au făcut încet tranziția la subiectele mai specializate. S-a vorbit despre inovație, impactul diferențelor culturale, ajungând la limbajul Java. Peter Lawrey, specialistul de top, invitat special al acestei ediții a vorbit în prima sa prezentare din cadrul conferinței despre modalitățile în care putem îmbunătăți performanța aplicațiilor Java, un subiect de mare interes în rândul comunității locale. Vom încerca de altfel să păstrăm legătura cu el în viitor prin publicarea de articole.
Prezentările au continuat cu subiecte ce au variat de la arhitectură și big data la soluții enterprise . S-a realizat inclusiv o abordare transdisciplinară care stabilește corelații între evoluția conceptului de user experience și istoria filozofiei. Aproape de final s-a discutat despre oportunitatea de a dezvolta aplicații culturale precum Statui de Daci. Am încheiat seara în jurul unui pahar de vin și a unei prăjituri. Pentru că vorbim de un eveniment IT, participanții au avut ocazia să își aleagă prăjitura preferată online cu o zi înainte. Acestea i-au așteptat cu numele fiecăruia notat pe ele împreună cu un mic cadou din partea celor de la HipMenu.
Atmosfera la standurile sponsorilor evenimentului a fost una destinsă. Cei de la Accesa au pregătit o cafea specială celor care își alegeau una din valorile de dezvoltare personală din cadrul companiei. Cei de la Yardi au oferit un premiu surpriză în urma unei tombole și anume un GoPro. Vizitatorii standului Accenture aveau ocazia să încerce aplicațiile dezvoltate de companie pentru Google Glasses, să primească mici cadouri și să descopere Industry 4.0. Binecunoscuta ruletă cu premii de la ISDC a fost și ea prezentă în standul lor, iar cei de la 3Pillar Global au fost prezenți cu veselie și voie bună.
A doua zi s-a deschis cu prezentarea keynote a lui Peter Lawrey despre avantajele și dezavantajele de a fi consultant software. Următoarele subiecte au fost startup-urile din perspectiva ecosistemului și ceea ce este bine de știut dacă se dorește obținerea unei finanțări. După prima pauză, am învățat cum se realizează un obiect la o imprimantă 3D. De asemenea, au putut fi văzute și examinate diferite obiecte realizate de către aceasta. În continuare s-a discutat despre posibilitatea implicării companiilor software în startup-uri, precum și despre tendințele de dezvoltare Industry 4.0. Un alt subiect a demonstrat de ce nu este suficientă doar o idee pentru un startup de succes.
După prânz, am făcut cunoștință cu prezentările despre proiectele de cercetare dezvoltate de Universitatea Tehnică Cluj. Am văzut proiecte de cercetare ce au ca rezultat o mai bună interconectare a rețelelor urmate de un impresionant demo de procesare vocală. Practic după o procesare de aproximativ trei ore de înregistrări a vocii unei persoane, se poate simula un text to speech foarte autentic. Am încheiat seria de proiecte de cercetare cu o sinteză a platformelor de e-learning și contribuția la proiectele românești din acest domeniu.
Pauza de pizza din cea de-a doua zi a relaxat atmosfera și a pregătit audiența pentru ultima parte a prezentărilor tehnice. Primele două au avut ca subiect principal securitatea, fiind urmate de o discuție despre strategiile de testare realizate de marile companii precum Facebook. În încheierea celei de-a doua zile am discutat despre designul unui startup prin prisma tehnologiilor Microsoft.
Gazda excepțională a acestui eveniment a fost Dan Suciu, lector la Universitatea Babeș-Bolyai și Director of Technical Training la 3Pillar Global. Deși introducerea fiecărei prezentări pe durata celor două zile a putut reprezenta o provocare reală, acesta și-a îndeplinit misiunea cu succes.
Mulțumim companiilor care ne-au susținut: ISDC, Accesa, Gemini Solutions, 3Pillar Global, Yardi, Accenture, Colors in projects, Mozaic Works, Telenav, Endava, Yonder, Betfair, SDL și Fortech. Mulțumim partenerilor care ne-au ajutat în promovarea evenimentului: Cluj IT Cluster, Starcelerate, ClujHub, JCI Cluj și Loopa.
Opiniile și feedback-ul vostru sunt importante pentru noi, oferindu-ne sugestii care să transforme evenimentul din 2015 într-unul și mai interesant și cu invitați valoroși.