În apartamentul în care am crescut nu am avut animale de companie, deși atât eu cât și sora mea îi mai rugam din când în când pe părinți să luăm un cățel sau o pisică. Lucrul ăsta a făcut să aștept cu o mai mare nerăbdare verile petrecute la bunica mea. Și era ca și știut: când începea vacanța de vară atât eu cât și sora mea plecam de pe capul părinților și ne mutam la bunici. Acolo ni se alăturau peste zi și verișorii și distracția era garantată.
Coca (un nume de alint atribuit bunicii de către sora mea) locuia într-o casă cu ogradă prin care alergau, mereu veseli, cel puțin doi - trei căței. E de prisos să spun că aceștia nu aveau mereu un traseu bine stabilit și culcau deseori la pământ florile îngrijite zilnic de către dânsa. Astfel, cât era ziua de lungă, curtea era plină de o ceată de copii care alergau încolo și-ncoace însoțiți la fiecare pas de prietenii lor patrupezi.
Revenind în zilele noastre: de curând ne-am hotărât să adoptăm un câine. Și dacă, privind în urmă, cea mai mare grijă de atunci era o zi cu ploaie pentru că trebuia să mutăm tabăra între patru pereți, acum privesc cu alți ochi acest aspect și înțeleg faptul că adoptarea unui câine vine și cu o serie de responsabilități pe care nu le putem neglija. Mă refer aici la latura medicală (vaccinări si consultații periodice), îngrijirea periodică (tăiatul gheruțelor, tuns, spălat), dresaj, hrană și multe alte aspecte ce țin de bunăstarea animalului de companie. Așa că am început să mă documentez și să citesc din experiențele altora despre diversele trăsături ale raselor canine. Redau mai jos câteva lucruri pe care le-am găsit relevante înainte de adopție:
Care rase se pretează mai bine la apartament în raport cu cei care au nevoie neapărată de spațiu mare de alergare.
Care rase sunt mai ușor de dresat față de acei căței rebeli ce nu vor să te asculte cu nici un preț.
La ce boli sunt predispuși.
Și internetul este plin de astfel de detalii atunci când știi ce vrei să cauți, însă informația este foarte disipată între n site-uri / domenii / forumuri. În plus, am început să discut cu diverse persoane ce și-au întregit familia cu un câine și am aflat detalii foarte generale; însă cercul meu de prieteni și cunoștințe m-a putut ajuta numai până la un pas. Mi-ar fi plăcut să pot discuta cu cineva care are rasa de câine care mi-a plăcut și îmi place în continuare (Labrador). Iar abordarea pe stradă nu mi se pare cea mai bună soluție în această direcție. O soluție de genul MyDog m-ar fi ajutat foarte mult la momentul respectiv, deoarece sunt de părere că și acest pas - de documentare - este foarte important. Altfel ajungem în situații (pe care încă le întâlnim destul de frecvent din păcate) în care posesorul își dă seama că s-a înhămat la mai mult decât poate duce și preferă găsirea altui stăpân sau, mai rău, abandonarea cățelului.
Și, după cum menționam anterior, responsabilitățile abia acum încep. Acestea variază de la sănătate, la îngrijire periodică, până la educație și bunăstare. Câți dintre voi știu ce cabinete veterinare aveți în vecinătate? Sau ce servicii oferă? Pe câte forumuri trebuie să intrați până găsiți un thread de actualitate despre comparații între mâncărurile pentru câini (Aceasta, dacă nu ați discutat deja cu medicul veterinar pentru o recomandare)? Las întrebări deschise și pentru restul subiectelor dezbătute.
Un ultim aspect asupra căruia doresc să atrag atenția este cel de socializare. Asemenea noastră, cel-mai-bun-prieten-al-omului are și el nevoie să socializeze cu alți căței, iar acest lucru încă de la o vârstă fragedă pentru a nu deveni agresivi sau fricoși când se întâlnesc cu alți câini. În acest caz socializarea se întâmplă doar în mediul real, fie cunoscând prieteni noi în parc, sau reîntâlnind câini ce însoțesc prietenii stăpânului, cu care acesta alege să își petreacă plimbările de dimineața și seara. Nu putem discuta (încă) de o soluție IT dedicată exclusiv cățeilor. Însă o soluție ce se adresează posesorilor este o cu totul altă discuție.
Cu un astfel de concept ni se alătură astăzi Dan Damian, fondatorul MyDog. Acesta nu este primul proiect antreprenorial al lui Dan. El a fondat acum șase ani CodeSphere alături de alți doi asociați. CodeSphere este un furnizor de servicii software ce a crescut foarte frumos în tot acest timp. Acum însă Dan dorește să schimbe un pic traiectoria și să se concentreze asupra zonei de generare de proprietate intelectuală.
[Radu] Ce înseamnă, de fapt, MyDog?
[Dan] myDog este o rețea de socializare dedicată proprietarilor și iubitorilor de câini. Pe myDog te poți înregistra cu câinele tău în câteva secunde, ai la dispoziție o pagină de profil unde te poți lăuda cu pozele prietenului tău, poți posta cele mai interesante momente, ai un wall unde vezi ce postează și prietenii tăi și nu în ultimul rând poți căuta alți câini după rasă, sex, vârstă și locație.
myDog s-a lansat în România pe 15 nov, iar până acum am strâns peste 1500 de membri, dovedind că nevoia este una cât se poate de reală.
Cum a pornit această idee? [Dan] Eu am un Amstaff de aproape 4 ani și deseori m-am gândit să îi găsesc o iubită. În plus, mi-am dorit să pot "da check-in" într-un țarc sau să văd cine este deja acolo pentru a putea să evit țarcurile atunci când erau prea aglomerate. Mi-am dorit de asemenea să am acces la o listă cu cele mai apropiate clinici veterinare, să am unde să caut un dresor. Și...dacă mă gândesc bine, înainte să-l am pe Sawyer oscilam între două rase: Shar-Pei și American Staffordshire Terrier (Amstaff), și mi-ar fi prins bine să am pe cine să întreb, să pot vorbi cu cineva care are de ceva timp ambele rase și să aflu direct care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia. Am căutat un site sau o aplicație mobilă care să mă ajute în toate aceste privințe însă n-am găsit ceva satisfăcător. După trei luni de validări și cercetări de piață ne-am decis să începem dezvoltarea.
Ai utilizat o extensie destul de neobișnuită pentru domeniu. De ce .xyz?
[Dan] Am pornit în căutări având numele aplicației bine fixat - mydog, și mi-a rămas să variez doar extensia. Evident că .com era cumpărat și la fel multe alte extensii uzuale. Am descoperit în cele din urmă noua extensie .xyz. M-a lovit noul, ciudățenia și nonconformismul cu care venea. Mi-am dat seama că va fi ușor de reținut și că va prezenta un avantaj major de branding, așa că iată mydog.xyz.
Înainte de lansare ai prezentat proiectul la a treia ediție a Conferințelor Foundry. Cum a fost?
[Dan] A fost o experiență foarte utilă. Dialogul cu voi ne-a forțat să ne punem la punct aspecte strategice legate de publicul țintă, de strategia de lansare, de cum vom monetiza tot acest efort.
De asemenea, ne-a ajutat foarte mult și introducerea voastră în emisiunea lui Georghe Buhnici, de la Pro Tv - I Like IT. Desigur totul a culminat cu pitch-ul susținut în fața unui investitor, ocazie cu care am putut să observăm ce este cu adevărat important și din punctul lor de vedere.
Cum a fost primită de comunitate aceasta platformă?
[Dan] Putem afirma cu mândrie că feedback-ul este unul foarte pozitiv. Avem peste 1500 de înregistrări până acum și sperăm să ajungem la 2000 de utilizatori în prima luna de la lansare. Dacă se întâmplă asta, ne vom alinia cu proiecțiile noastre de înainte de lansare.
Multă lume se oprește la numărul de utilizatori când vine vorba de indicatori. Ce alte metrici sunt importante pentru tine în determinarea traiectoriei viitoare a produsului?
[Dan] Așa este, numărul de utilizatori este doar unul din indicatori, însă foarte important este și procentul de utilizatori noi versus utilizatori vechi ce revin. De asemenea este foarte importantă durata medie a unei sesiuni sau bounce rate-ul. Acești indicatori arată cât de atras este utilizatorul de platforma după ce își face cont, cât de des revine și cât timp petrece aici. Până la urmă aceasta contează cel mai mult. Ok, convingi pe cineva de ideea ta, ajunge să își facă cont, dar ulterior dacă nu oferi cu adevărat valoare adăugată el va înceta să revină.
Ce urmează?
[Dan] Noi pivotări (conform conceptelor de Lean Startup, promovate de, deja celebrul, Eric Ries). Am pivotat deja odată, atunci când am decis să nu lansăm cu toate cele tre funcționalități planificate (Socializare, Țarcuri și Clinici) ci doar una și anume modulul de Socializare. Și am făcut foarte bine, pentru că nu am fi avut timpul necesar și am fi amânat lansarea și în același timp nu ne-am fi putut concentra pe feedback-ul utilizatorilor noștri.
La o lună de la lansarea fazei beta, putem spune că am fixat o mulțime de bug-uri minore, am adăugat exact funcționalitățile de care era cu adevărat nevoie și știm în ce direcție să mergem mai departe.
În ianuarie 2015 vom lansa secțiunea "Dog Services" (deci nu doar Clinici) unde se vor putea înscrie toți furnizorii de servicii dedicate câinilor: clinici veterinare, saloane cosmetice canine, hoteluri canine, canise, dresori și chiar persoane care se oferă să îți plimbe câinele sau să ți-l țină peste week-end.
Odată cu venirea primăverii vom lansa și modulul Țarcuri, alături -sperăm noi- și de versiunea pentru mobil a aplicației.
class Check {
public Check(String s){
System.out.println(s);
}
}
class CheckExtra extends Check{
public CheckExtra(int value){
super("extra check for: "+value);
}
public static void main(String[] args) {
new CheckExtra(3>>1);
}
}