Multă lume consideră că IT-ul în general este comod și nu-ți îngrădește creativitatea. Afirmația este întru totul adevărată dacă privim din perspectiva faptului că angajații acestui domeniu își pot dedica timpul îmbunătățirii sau dezvoltării unor noi aplicații, fie ele de outsourcing sau proprii. Însă ecosistemul IT trebuie în permanență monitorizat și supus unui efort de ameliorare a echilibrului dintre părțile sale componente. Cluj IT Cluster sau persoane individuale au conștientizat deja depunerea acestui efort. Remarcăm în acest sens inițiativa lui Mirel Borodi de a propune o lege care să reglementeze dezvoltarea finanțărilor crowdsourcing-ului . De asemenea, rețin din media o altă propunere privind reglementarea finanțării de tip business angels. Toate acestea inițiative își pot aduce contribuția la crearea unui climat propice punerii în aplicare și dezvoltării unor proiecte locale inovative. De altfel, în acest număr puteți citi despre primul succes al unei companii locale TinTang care și-a obținut validarea și susținerea internațională prin postarea proiectului pe Indiegogo. Nu puteam vorbi de inițiative fără a menționa lansarea de către mediul privat a două proiecte educaționale. Este vorba de Simplon, http://ro.simplon.co/, școala care pregătește în șase luni viitorii web developer-i și antreprenori precum și de Academy+Plus, http://www.pitechplus.com/#!academy_plus realizată de către Pitech+Plus în colaborare cu Ecole 42 din Paris. Acesta al doilea proiect ce urmărește dezvoltarea tinerilor programatori se desfășoară pe parcursul a trei ani.
Remarcăm în ultimul timp în Cluj o evoluție a companiilor locale în ceea ce privește transformarea spațiului de lucru într-unul care oferă pe lângă avantajele pur practice și pe acelea ale ilustrării identității specifice fiecărei companii. Salutăm această mișcare ce a devenit accelerată în 2014 prin mutarea în sedii noi care au facilitat această reprezentare. De altfel, în ultimele luni am avut evenimentele de lansare lunare ale revistei în câteva astfel de noi sedii. Trendul va continua pentru toate lansările planificate până la finalul anului.
Realizăm o trecere în revistă a articolelor din acest număr. Începem bineînțeles cu IT Days 2014 evenimentul anual organizat de Today Software Magazine a cărui agendă este completă. Pentru înregistrare vă invităm pe itdays.ro. Ce te face să mergi mai departe? prezintă inițiativa Accesa TechLeague care vă invită la un workshop susținut de Florian Ivan. Continuăm cu invitații de participare la How To Web 2014 și Starcelerate. Build for fun @ FedexDay prezintă conceptul unei companii clujene pentru stimularea proiectelor creative și introducerea lor în producție. Printre articolele tehnice, vă propunem review-ul cărții Haskell Data Analysis Cookbook, Clean code - comentarii și format, vNext: Viitoarea direcție a aplicațiilor .NET sau Websockets - http pe steroizi. Vă invităm de asemenea să citiți un nou articol din seria JavaFX: Concurență şi data binding în JavaFX.
În încheiere, doresc să mulțumesc agenției SubSign pentru designul noului site al revistei și colegului meu Dan Hădărău, magicianul web care ne-a fascinat cu talentul său în implementarea noul site. Mulțumim !!!