ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 139
Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 28
Abonament PDF

Trenduri, tehnologii, antreprenoriat și proiecte de cercetare la Cluj IT Days 2014

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software MagazineDIVERSE


Continuăm seria de articole despre Cluj IT Days cu o nouă invitație. Am avut o lună la dispoziție pentru a putea umple locurile libere. Mulțumim tuturor celor care ne-au trimis o propunere de prezentare și ne pare rău dacă nu le-am putut include pe toate. Vom încerca să le includem în următoarele ediții. Facem o trecere în revistă a principalelor secțiuni ale evenimentului precum și ale prezentărilor.

Evenimentul va începe la ora 9:00 pentru înregistrare urmat de deschiderea evenimentului în cadrul căruia vom lansa și cartea Cum să construim un produs.

Prima secțiune, Trends & Leadership, are scopul de a inspira și de a trasa câteva din direcțiile de evoluție ale companiilor locale. CEO-ul Accesa, Iulian Iuga, ne va prezenta evoluția companiei sale de la începuturi până acum precum și direcția pe care se va merge.O prezentare cu titlu inedit Lebăda Neagră îi va aparține lui Dan Ionescu.

Firefox OS este o noutate pe piața sistemelor de operare mobile, percepută din perspectiva ca un sistem exotic și diferit. Alex Lakatos, reprezentant Mozilla și QA team lead la Xoomworks, ne va prezenta principalele caracteristici ale acestuia. Continuăm după o scurtă pauză cu o analiză a pieței locale de IT din perspectiva lui Voicu Oprean, CEO Arobs. Acestuia îi va succeda Bogdan Herea, CEO Pitech Plus, care se va axa în prezentarea sa asupra evoluției de la outsourcing la produse. De altfel, subiectul prezentării sale frecvent apreciat ca trend important în rândul companiilor clujene, se va constitui în principala temă a prezentărilor din această secțiune.

Încheiem această primă parte de prezentări cu aceea a Dianei Ciorba care va analiza leadershipul feminin, în special din zona de IT.

După prima pauză, seria prezentărilor care va avea ca tematică aria tehnică, se va deschide cu Silviu Dumitrescu care va expune noutățile Java 8 și JavaFX. Peter Lawrey, invitatul special la această ediție a IT Days, despre care am scris pe larg în articolul precedent, ne va vorbi despre Java Performance și ce putem face pentru îmbunătățirea acesteia în aplicațiile noastre.

Continuăm cu o prezentare din zona de arhitectură software, aparținând lui Sergiu Damian care ne va vorbi despre Arhitectura software pentru startupuri și va explica de ce este mai greu să construim următorul Twitter decât o platformă bancară. Limbajele funcționale precum Scala sau F# au făcut în aplicațiile comerciale tranziția de la modă la necesitate. Din ce în ce mai multe companii adoptă tranziția spre acestea în proiectele lor. Ovidiu Deac, angajat Ullink și consultant software, va detalia condițiile care asigură această evoluție din perspectiva avantajelor oferite de aceste limbaje.

De ce realizăm software? Este întrebarea la care Adrian Bolboacă, consultant Mozaic Works, încearcă să răspundă. Ne-am obișnuit să construim software, dar de multe ori uităm de ce facem acest lucru. Scopul prezentării este să arate ce este un produs software de calitate, cum poate o companie să aibă o creștere organică și cum pot programatorii să își ajute clienții și companiile să realizeze produse de calitate. Următorul speaker este UX & interaction designer, de formație filozof. Prezentarea sa, Cum putem gândi interactiv experiența utilizatorului? Are ca subiect UX design-ul ce încorporează pe de o parte aspecte din discipline tehnice precum informatica, arhitectura, designul grafic, designul industrial şi pe de altă parte, se străduiește să integreze aspecte din științele umaniste: științe cognitive, psihologie, antropologie, sociologie. De ce științe umaniste? Pentru că au ca domeniu de activitate tocmai omul (user-ul) și existența (experiența) lui. Științele umaniste sunt însă o invenție destul de recentă (cel mult 150 de ani) față de disciplina cu același obiect de activitate, din care s-au dezvoltat și ele: filosofia. În ceea ce priveşte omul şi ceea ce i se întâmplă acestuia, filosofia are o expertiză de peste 2000 de ani.

Big Data rămâne un subiect la modă, iar Silvia Răusanu ne promite să ne spună mai multe despre această tendință ce pune multă presiune pe liderii businessului bazat pe aplicații online, pe companiile IT, dar și pe fiecare dezvoltator care vrea să fie la curent cu tot ce e în trend. Lumea businessului este presată nu doar de ralierea la noile tehnologii, dar și de masa tot mai mare de date și de creșterea numărului de surse de date. Nu există nici o rețetă de succes despre cum se poate aborda problema big data, nici măcar tehnic - sunt cel puțin 20 de baze de date NoSQL și nenumărate distribuții de executoare map-reduce. Dar odată realizată importanța și impactul pozitiv asupra dezvoltării businessului, arhitectura, soluția pentru stocare și abordarea algoritmică derivă mult mai ușor din cerințele funcționale.

Prezentarea lui Victor Ionescu, O nouă experiență enterprise a utilizatorului cu UI5 și SAP Fiori, ne va demonstra că aplicațiile realizate din perspectiva utilizatorului conduc la o productivitate mai mare și ajută utilizatorii enterprise să devină mai Agile. Aceste concepte vor fi ilustrate în practică folosind metodologii și tehnologii SAP.

Tema testării este și ea abordată în prima zi a evenimentului prin a doua prezentare a lui Alex Lakatos, Testarea în liga principală, în care se vor descrie modalitățile de testare care au loc în marile companii precum Facebook.

La finalul primei zile, vă invităm la un pahar de vin și la o porție de socializare.

Seara continuă la clădirea vechiului Casino, unde colegii de la Asociația Culturală Contemporană vă invită să luați parte de la 18:30 la un eveniment denumit Origini, care va fi o veritabilă lecție despre istoria românilor.

Printre schimbările pe care le-am realizat anul acesta în plus față de 2013 a fost introducerea workshop-urilor de Java Performance și Agile & Software Craftmanship în 24 noiembrie, programate cu o zi înainte de începerea evenimentului. Interesul arătat de companiile locale este ridicat. În cazul celui de Java îl vom avea ca speaker pe Peter Lawrey, cotat pe locul 3 la Java pe Stackoverflow și pe locul doi la concurrency. Deși inițial nu exista în plan, am fost rugați să introducem chiar și un branding al acestui workshop.

În cazul celui de Agile & Software Craftmanship, scopul este îmbunătățirea modului în care se ajunge la performanță printr-o mai bună estimare și planificare a sprint-urilor precum și o introducere în coding Kata. Targetul workshopului sunt programatorii, testerii, arhitecții software și managerii.

Sper că v-am convins să participați. Locurile sunt limitate la aproximativ 230 persoane, iar înscrierile pot fi realizate online pentru eveniment. Pentru ca porția de informație să fie completă, participanții vor pleca acasă cu cartea Cum să construim un produs în care vor fi detaliate o parte din prezentări.

NUMĂRUL 138 - Maps & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO