Organizarea unor cursuri practice pentru elevi a fost unul dintre primele repere ale viziunii pentru Fortech cu care am făcut cunoștință la venirea în companie. A rămas pe agenda firmei în anii ce au urmat, până când momentul și condițiile au fost oportune.
Mutarea la noul sediu ne-a deschis perspective frumoase pentru astfel de inițiative ce necesită o logistică aparte, oameni dedicați și parteneri cu deschidere.
Astfel că prin eforturile echipei noastre de HR, ale unui grup de profesori din cadrul liceului teoretic "Avram Iancu" și ale unor oameni pasionați din Fortech, a fost pus pe roate programul hiSchool Training.
O inițiativă comună a Fortech și a liceului "Avram Iancu" ce vizează organizarea unor cursuri practice de tip workshop pentru elevii de liceu care au interes înspre zona de IT. Scopul este de a completa cunoștințele dobândite în școală și de a facilita contactul cu mediul real în care elevii vor activa, într-o etapă în care se ia practic decizia de carieră prin alegerea facultății și pregătirea pentru aceasta.
Ne propunem să fim acea organizație care aduce un aport nu doar pentru a acoperi necesarul de specialiști IT pentru a doua jumatate a anului 2014 sau pentru 2015, ci pe următorii 10-20 de ani.
Credem cu tărie în ideea că pentru a pregăti specialiștii de mâine, trebuie investit în copiii și tinerii de azi. De asemenea, credem că pentru a excela într-un domeniu, oricare ar fi acesta, întâlnirea cu acel domeniu trebuie să se producă cât mai devreme. În acest context, contactul cu modele sau repere veritabile este cel mai valoros. Nu avem un Steve Jobs care să se adreseze unei națiuni spunând că fiecare copil trebuie să învețe să programeze pentru că îl învață cum să gândească (i.e. "Code Starts"). Dar avem oameni pasionați în Fortech care și-au luat din timpul lor de muncă pentru a-l dedica unor tineri la fel de pasionați, curioși și în curând în pragul uneia dintre cele mai importante decizii de viață. În continuare vom reda jurnalul a 13 zile petrecute împreună cu elevii noștri.
Ne cunoaștem ... actual și viitor analist de business, manager de proiect, programator, designer. Peste 40 de elevi în Happy Bistro la Fortech, timizi la primul rendez-vous cu "inginerii". Am povestit despre ce înseamnă o cariera în IT din perspective diferite, care împreună încununează echipa unui proiect: a analistului de business, a project managerului, a programatorului, a QA-ului, a inginerului de sistem, a designerului.
"Pe majoritatea dintre noi, aceste discuții ne-au motivat și ne-au îndrumat să alegem un drum în IT. Ne-au lărgit orizontul, având ocazia să ne formăm o idee despre munca în acest domeniu", spun Alex, Rares, Beatrice și Adina.
Ne-am bucurat nespus când deja la workshop-ul cu nr. 2 a trebuit să suplimentăm cu încă o sesiune, întrucât numărul de elevi înscriși depășea numărul maxim de 20 pe care ni-l propusesem pentru următoarele întâlniri. Au urmat așadar primele întâlniri de lucru.
A fost unul dintre cele mai apreciate workshop-uri, întrucat a valorificat experiența practică a programatorilor din Fortech. A fost pentru elevii pasionați de programare o oportunitate inedită de a vedea ce înseamnă un cod "curat", ce implică refactoring-ul și reutilizarea codului, metode de analiză a codului.
"Am făcut și jocuri și pagini web și am învățat să ne ținem codul curat", spun Sergiu, Dragos, Lorand și Ionuț.
Ce modalitate mai practică și interactivă de a învăța o metodologie Agile decât printr-un joc? În cadrul acestui workshop am reluat simularea Scrum Lego City pe care am realizat-o la evenimentul ...even mammooths can be Agile, ediția din 2014. A fost interesant să observăm că greșelile cele mai frecvente care apar la această simulare (și care se întâmplă într-un context de proiect Agile), cum ar fi clarificarea specificațiilor cu managerul de produs, au fost mai puțin frecvente în rândul elevilor! Sigur că nu putem trage concluzii definitive, dar ne-am dat seama că o vârstă mai frageda înseamnă mai puține restricții în gândire și comunicare, curajul de a întreba și lipsa temerilor de a greși. E păcat să nu fie cultivate.
Proiectul propus de către noi: brand-uirea... Internetului. Au rezultat trei concepte inedite: naming, slogan. Elevii au lucrat cu suita de unelte Adobe pentru design și au prezentat și susținut aceste concepte în ceea ce a fost simularea unui pitch.
Este o altă abilitate esențială, cultivată printr-un workshop extrem de interactiv și distractiv. Rezultatul muncii în echipă: câte un material video, conceput, regizat și filmat de către elevi înșiși.
Ultimele trei workshop-uri au vizat din nou concepte și dezvoltarea de abilități din sfera tehnică:
Mulțumirile noastre pentru susținere merg către colectivul de profesori de la liceul "Avram Iancu" implicați în acest proiect, elevii participanți și părinții acestora.
"Fiul meu este unul dintre elevii de la "Avram Iancu", care participă la workshop-urile organizate de Fortech. A venit extrem de încântat acasă de ceea ce a văzut și ce li s-a prezentat în primele zile. E un lucru extraordinar ca o firmă să facă ceva pentru copiii ăștia, iar faptul ca Fortech le deschide ochii într-un domeniu atât de dinamic precum IT-ul e de apreciat. Felicitari domnului Văduva, profesorilor de la "Avram" și colaboratorilor!" (sursa: Ziar de Cluj)
Povestea de mai sus este povestea unui proiect pilot. Vom repeta programul cu o noua serie de workshop-uri în această toamnă. Așteptăm cu nerăbdare!
de Ovidiu Mățan
de Dan Suciu
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan