Evenimentul IT days a fost organizat anul trecut de revista Today Software Magazine ca o încercare de a-i reuni pe aproape toți cei care se implică în dezvoltarea comunității IT locale. Fiecare dintre aceștia sunt animați, dincolo de specificul domeniului în care activează, de interese fundamentale asemănătoare, respectiv eficiență maximă și susținerea comunității IT locale. Conturarea unor principii de bază care să devină repere în dezvoltarea IT-ului local, a fost unul dintre principalele obiective pe care le-a țintit evenimentul.
Anul acesta, ne propunem să realizăm încă o ediție a IT Days, impulsionată de același obiectiv al coagulării unor direcții de dezvoltare. Evenimentul care se va desfășura în 2014 noiembrie va oferi ocazia de a-i întâlni invitați speciali precum și pe cei mai buni specialiști care au publicat de-a lungul anului în revista noastră. Un fapt inedit este proiectul editării cărții Cum să construiești un produs, în care toți cei care vor susține o prezentare în cadrul evenimentul vor avea ocazia să scrie un capitol. Aceasta va fi inclusă în prețul biletului conferinței IT Days 2014, participanții având ocazia să citească mai multe detalii despre domeniile de interes.
Cartea de altfel se va remarca prin diversitatea subiectelor, având capitole de la startups, leadership, management, proiecte de cercetare, trenduri și până la subiecte tehnice de programare sau testare. Dincolo de această varietate, se impune totuși o tematică principală, subordonată de altfel înseși temei evenimentului care este despre cum să construim un produs. Așadar, această carte completează activitatea evenimentului, pentru că se adresează programatorilor, startup-urilor dar și companiilor, propunându-și să aibă rolul unui ghid al creării de produse.
Înainte de a prezenta o parte dintre cei ce vor prezenta la IT Days 2014, vom face o recapitulare a IT Days 2013. Evenimentul a fost o ocazie de a-i reuni pe aproape toți cei care se implică în dezvoltarea comunității IT din Cluj: reprezentanți ai businessului local, startup-uri locale, incubatoare de startup-uri, Cluj IT Cluster , cercetători de la Universitatea Tehnică și de la Institutul de Știință și Tehnologie și autoritățile locale prin prezența primarului Emil Boc. Alți doi invitați speciali din Europa: Tine Thygesen, CEO Everplaces și Eduardo Mendez Polo, head of IT Cloud, Telefonica Spain.
Ediția 2014 a IT Days, va aduce un specialist Java de top în Cluj. Este vorba de Peter Lawery, deținător al platformei Vanila Java, având rangul trei pentru Java și doi pentru concurență în rețeaua StackExchange din care face parte și StackOverflow.
În secțiunea de Trends & Leadership îl avem ca invitat pe Iulian Iuga, CEO Accesa, care ne va vorbi despre rețeta sa de succes în ceea ce privește compania pe care o conduce precum și despre viziunea sa asupra evoluției pieței de IT românești.
Dan Ionescu, un cunoscut colaborator al revistei din perpectiva studiilor de HR realizate asupra comunității de IT clujene va avea ca subiect al prezentării, perspective asupra Leadership-ului românesc.
Silviu Dumitrescu, un colaborator consecvent al revistei ne va vorbi despre Java 8.
Pe Silvia Răusanu am invitat-o la eveniment în special pentru vizuinea tehnică asupra Big Data și pasiunii ei pentru algoritmică și inteligență artificială.
Sergiu Damian este un architect software experimentat, cu o profundă înțelegere a design-ului software, practicilor și proceselor de dezvoltare și, nu în ultimul rând, al dinamicii umane din echipe. După treisprezece ani petrecuți în diverse roluri în companii locale de outsourcing a ales să devină un arhitect software independent, ajutând diverși clienți în a-și atinge obiectivele. Activează în diverse comunități IT, oferă asistență studenților și îi învață pe alții despre software architecture.
copy.jpg)
Andreea Pârvu este absolventă a masteratului de Psihologia Resurselor Umane. Demersul ei profesional a debutat în calitate de HR Generalist la o companie de logistică - aici descoperind și dezvoltând o pasiune pentru aria de Resurse Umane. Experiența internatională ca membru al echipei globale de Talent Management din cadrul unei companii de telecomunicații, a contribuit la dobândirea și îmbunătățirea cunoștintelor în acest domeniu. În plus, aceast context a avut un impact pozitiv în momentul în care a decis să incerce domeniul IT, ca freelancer. Însă, din 2012, Andreea este Senior Recruiter la Endava - Cluj, una dintre companiile de IT recunoscută ca având una din cele mai accelerate creșteri pe piața din România.
Sebastian Big este interaction designer, dar de formaţie filozofică şi cu traduceri din Virilio, Baudrillard, Derrida & Stiegler şi un doctorat în Comunicare terminat prematur. El îşi valorifică talentul pe piaţa românească de IT, încercând să pună în valoare metodele sale de clarviziune într-un sistem deocamdată cantonat în factualitatea imediată.
Dr.ing. Bogdan Rus este șef lucrări (lector) în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Devenind din anul 2008 membru al colectivului UC Labs (Unified Communications Laboratories) din cadrul aceleiași facultăți, Bogdan Rus a participat în proiecte de cercetare internaționale ce aveau ca temă principale tehnici de comunicații inInternetul viitorului. Rezultatul întregii activități de cercetare a fost validat în diverse articole publicate la conferințe internaționale și reviste de specialitate. Adițional activităților de cercetare, Andrei Bogdan Rus este implicat și în activități didactice cu studenții înscriși la cursurile de licență și masterat.
Zsolt Alfréd Polgár a obținut diploma de Inginer cu specializarea Telecomunicații, Master în Tehnici Avansate în Telecomunicații și Doctor în Inginerie Electronică și Telecomunicații de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în 1995, 1996, respectiv în 2002. Din 1996 este angajat la Departamentul de Comunicații al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, unde în prezent este conferențiar. Domeniile de cercetare de interes implică tehnici de codare a canalului, tehnici de codare a rețelelor de date, rețele radio, tehnici de comunicații prin cooperare, arhitecturi avansate de rețele de comunicații. El a făcut parte din grupurile de cercetare ale programelor COST 289 și COST 2100, a fost membru al echipelor de cercetare ale proiectelor FP7 4WARD și FP7 CODIV și a fost coordonator local al proiectului FP7 UCONNECT.
Simona Bonghez colaborează cu revista TSM prin cunoscuta și amuzantă rubrică dedicată lui Gogu. Dar Simona Bonghez este cunoscută mediului IT românesc în special pentru raining-urile de project management, pregătirile pentru certificarile PMI, remarcându-se pe plan național drept o profesionistă în tot ce înseamnă managementul proiectelor. Cu o bogată experiență de speaker la conferințele PMI internaționale, Simona ne face plăcerea de a participa la a doua ediție a IT Days 2014 în această calitate de speaker.
Am prezentat doar o parte a conferinței IT Days 2014, mai multe detalii puteți găsi pe www.itdays.ro. Vă pregătim multe surprize, inclusiv un workshop de Java Performance și unul de Management.
de Dan Suciu
de Ovidiu Mățan
de Sorina Mone
de Ovidiu Mățan