ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 26
Abonament PDF

Noi modele de educație pentru pasionații de tehnologie: bootcamp-ul Simplon

Roxana Rugină
CEO & co-founder
@Simplon Romania



DIVERSE


La bootcamp-ul Simplon s-au înscris deja peste 60 de tineri extrem de motivați și creativi care vor și pot face mai mult decât ceea ce fac astăzi. Cineva care nu a făcut facultate pentru că trebuia să se angajeze că să se poată susține financiar vrea să intre în bootcamp pentru că-și dorește să devină un Elon Musk al României. O altă candidată a lucrat ca operator baze de date. De când a aflat de Simplon și-a dat demisia și a plecat cu Work&Travel ca să adune bani pentru cele 6 luni în care dorește să-nvețe cod ca să-și dezvolte ideile de aplicații pe care le are de mult timp.

Imaginați-vă ce ar putea face un grup de oameni cu idei fantastice și cu dorința de a învăța dacă s-ar aduna timp de 6 luni într-o tabără de creație și programare. Tabăra aceasta există la Cluj și își va deschide porțile din toamnă la Simplon.

Un mediu de dezvoltare pentru geek și creativi

Când am aflat de Simplon, locuiam în Franța de 2 ani și jumătate. Tot de atâta timp îmi căutăm și un job. În România eram PR Manager într-o agenție de publicitate din București când m-am hotărât să plec la Paris unde puteam să-mi continui studiile cu un al doilea Master în Industrii Creative. Cu experiență de cinci ani și trei limbi pe care le vorbeam, nu credeam că CV-ul meu va ajunge atât de des printre spam-urile managerilor de HR. Când reușeam să ajung la un interviu mi se spunea că sunt fie supracalificată, fie mi se propunea un alt post decât cel pentru care aplicasem.

Mi-am dat seama că ceea ce caut nu este neapărat un job, ci un anumit mediu de lucru: cu oameni deschiși la minte și cu ambiții mari, creativi, geek, pasionați de tehnologie, mediul digital și inovație. Îmi aduc aminte că a doua zi după ce-am terminat Masterul la Universitatea Paris 8, mi-am făcut PFA și am pornit la vânătoare de clienți prin spațiile de co-working și fab lab-urile pariziene. Un freelancer trebuia să știe să facă de toate: de la marketing, vânzări până la project management și programare. Cunoștințele de HTML și CSS contau printre miile de candidați, așă c-am început să iau cursuri de programare pe Cursera, o platformă de e-learning.

Între timp ideile de aplicații pe care doream să le dezvolt umpleau paginile carnețelelor personale cu schițe și modele de business. După o iarnă lungă și plină de căutări, am văzut un master de Inteligență Artificială. Cu toate nopțile petrecute ascultând conferințe ale profesorilor de la MIT mă gândeam că dacă se dă examen din teorie, voi lua o notă de trecere. Din păcate, la celalt capăt al telefonului primit de la secretariatul Masterelor de Informatică și Calculatoare, nu erau vești bune. Cu nici una din diplomele mele nu mă încadram la candidații eligibili.

Coding Bootcamp-ul adus din Franța în România

În vara lui 2013 am fost acceptată în prima promoție Simplon.co alături de alți 29 de candidați care urmau să învețe Ruby on Rails pentru a deveni web-antreprenori în 6 luni. Eram 14 naționalități cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, de la PHD-uri și până la tineri fără BAC. În cele 6 luni la Simplon am simțit pentru prima oară că mi-am găsit locul și că pot face orice. Am lucrat la foarte multe proiecte pentru că simțeam că merită și preferam să merg în weekend la Simplon mai degrabă decât la Musée du Louvre. Era un mediu stimulant, eram apreciată pentru ceea ce făceam și încurajată să devin mai bună în fiecare zi.

Când le-am spus colegilor că aș vrea să dezvolt Simplon în România, îmi doream să mă întorc cu un proiect frumos acasă prin care să dau mai departe tot ceea ce am învățat. Nu mă gândeam că totul se va întâmpla atât de rapid. Structura Simplon era însă pregătită pentru replicare, iar fondatorii Simplon mereu deschiși la noi destinații și provocări. Filiale se vor deschide în curând și în Tunisia, Brazilia, Maroc. România a fost însă prima destinație pentru Simplon în străinătate. Țara noastră beneficiază de o recunoaștere globală pentru capacitățile programatorilor români. Când toată lumea caută specialiști în noile tehnologii, Simplon își propune să dezvolte un pool de talente de acest gen la Cluj.

În ianuarie am creat o filială Simplon în România pentru care am primit o susținere de la Orange din Franța. În parteneriat cu Cluj Cowork și Ruby Tribe am lansat bootcamp-ul care va începe din toamnă. Simplon România este o filială locală, iar Simplon.co, un start-up francez de succes, lansat în aprilie 2013. Conceptul inovator din punct de vedere social al Simplon.co a fost premiat chiar de Președintele Franței că fiind una dintre inițiativele cu cel mai mare impact social al anului în Franța.

Cu Simplon România există șanse mari să dezvoltăm cât mai multe comunități de practici și învațare socială conectate la o rețea globală. Pentru educația specializată în tehnologii avansate cum ar fi cloud computing și connected objects, nu există profesori universitari momentan. Ceea ce își propune Simplon este să faciliteze accesul la noile tehnologii și transferul de know-how de la specialiști către noua generație, într-un timp cât mai scurt.

Noile tehnologii se schimbă foarte rapid. Pentru a dezvolta soluții inovatoare, Simplon caută și formează un profil special de developer

Ideea de la care a pornit Simplon a fost aceea de aduce la un loc toți pasionații de tehnologie care sunt dornici să învețe cod pentru a schimba lumea. Practic, Simplon a preluat formatul bootcamp-urilor din Statele Unite și l-a adaptat la piața europeană. Știm că în Europa, crearea locurilor de muncă este una dintre cele mai mari probleme actuale. Pe de altă parte în IT există o cerere foarte mare de noi talente. Un training cu profesioniști experimentați costă între 4000 și 15000 de dolari în SUA. Pentru cei care vin din medii modeste, șansele de a-și finanța trainingul pe cont propriu ar fi foarte mici. Aici intervine Simplon. Noi căutăm acei parteneri care vor să susțină inovația, formarea noilor talente sau care au nevoie resurse umane bine pregătite, gata să integreze o echipă de dezvoltatori web în 6 luni. Cu ajutorul lor, oferim un bootcamp gratuit celor care vor să învețe practic cum se dezvoltă aplicațiile web și proiecte/startup-uri.

Înscrierile pentru programul de training intensiv de ٦ luni în domeniul dezvoltării web și al antreprenoriatului social sunt deschise până pe data de 20 august. Simplon România caută în continuare candidați. Programul se adresează în special persoanelor subreprezentate în mediul digital și care au nevoie de trainiguri speciale pentru a fi integrate pe piața muncii. Dacă ești specializat într-un domeniu și nu îți găsești job sau vrei să înveți dezvoltare web, singur e mai dificil să găsești o soluție. La Simplon poți să-ți pui în valoare pasiunile, folosind tehnologia pentru a-ți dezvolta aptitudinile care sunt la mare căutare pe piața muncii.

Skill-uri necesare pentru viitor

Nevoia de personal calificat, cu experiență de lucru în medii de lucru dinamice, tehnologii și framework-uri de ultima oră este incredibil de mare. În același timp capacitatea locurilor la facultățile tehnice este limitată, iar pe cealaltă parte, avem mii de tineri absolvenți în comunicare, marketing, geografie care nu-și găsesc de lucru.

Noi oferim un training intensiv bazat pe cunoștințe practice și metode de învățare rapidă a limbajelor de programare. Cursanții sunt încurajați să se implice în cât mai multe proiecte pentru a-și dezvolta capacitățile de lucru, a testa și a alege ceea ce li se potrivește mai bine. În cele 6 luni pot dezvolta mai mult în front-end sau back-end. Nu se pun note și nu se fac evaluări ca la școală. Github este cel mai bun prieten al nostru. Acolo vedem câte linii de cod a scris fiecare și contribuția lor la proiecte.

Cunoștințe dobândite în urma training-ului:

Dincolo de competențele practice, rolul nostru e de a pregăti generația viitoare cu skill-urile necesare pentru a crea tehnologia de care avem nevoie. Bootcamp-ul Simplon e unic și din perspectiva pe care o oferă cursanților asupra tehnologiei. Selecționând candidați cu pregătire în domenii foarte diferite, dar având toți aceeași motivație mare, Simplon dezvoltă o comunitate de talente interdisciplinare care fac schimb de idei și de competențe lor pentru crea noi tehnologii. La final, codul este doar un pretext. Ce e important pe lângă capacitatea de a scrie și citi cod, este mindset-ul de învingător, gândirea logică și orientată spre rezolvarea problemelor complexe.

Un partener pentru cei care caută talente și investesc în inovație, educație și antreprenoriat social

Într-un singur an, Simplon.co a oferit traininguri pentru 305 de adulți și 417 copii din Franța, generând peste 100 de evenimente și 13 hackathon-uri. Scopul activităților noastre în România este de a aduce diversitate și inovație în domeniul IT prin dezvoltarea unei comunități de talente creative, pasionate de tehnologie și antreprenoriat. Tehnologia este prezentă în toate domeniile de activitate: educație, transporturi, sănătate, turism, începând din laboratoare și până în buzunarele noastre. Suntem aproape dependenți de smartphone-uri iar în curând ne vom controla casa la distanță cu ajutorul lor. De aceea credem că ar fi bine să și înțelegem cum poate fi controlată tehnologia și nu doar să o folosim.

Pe lângă bootcamp și programul de incubare dedicat antreprenorilor, Simplon organizează evenimente, ateliere pentru copii, workshop-uri pentru fete și femei sau angajații din companii care vor sa învețe programare sau să afle care sunt cele mai noi tehnologii și tendințe în inovație. Mai multe despre Simplon România puteți afla pe site-ul ro.simplon.co.

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects