La începutul lunii iunie, s-au lansat aplicațiile pentru cea de-a doua ediție a Programului de Asistență în Comercializarea Inovării din România (RICAP)!

RICAP a luat naștere din dorința de a oferi resurse inovatorilor din România pentru a ieși pe piețe internaționale cu produsele lor, fie că este vorba despre energie, bio-tehnologii, agricultură, ICT sau orice alt domeniu tehnologic. RICAP este astfel primul program din România care sprijină inovatorii și antreprenorii cu tehnologii inovatoare să le comercializeze pe piața globală, facilitând drumul din laborator către piață. În acest efort, programul se bazează pe un parteneriat internațional cu unul dintre cele mai importante institute din SUA care sprijină comercializarea inovării- Larta Institute, pe legăturile internaționale și know-how-ul acestei rețele, precum și pe rețeaua de mentori pe care o consolidăm la nivel local.

"Când se vorbește despre problemele business-urilor și startup-urilor, eu spun de fiecare dată că și banii sunt o parte a problemei, dar cea mai importantă problemă este lipsa de know-how(...) Experiența pe care am avut-o în programul RICAP a fost în primul rând o experiență de coaching. De-asta am și intrat, asta am căutat, un mediu care să mă încurajeze să studiez eu, după programul pe care îl voiam eu, după prioritățile pe care consideram că le avem, și să atacăm problemele pas cu pas. " Daniel Homorodean, director Arxia, antreprenor participant în program.

Aplicațiile se fac online, până pe 31 iulie 2014, direct pe site-ul programului: www.ricap.ro.

Ce s-a întâmplat până acum?

Prima ediție a RICAP a avut loc în perioada ianuarie - mai 2014. În acest timp, 15 inovatori au lucrat alături de o echipă dedicată de mentori și advisori extraordinari într-un program de mentorat personalizat, pentru a dezvolta și implementa instrumente de comercializare: strategii de intrare pe piață, strategii de comercializare, prezentări pentru clienți. În funcție de nivelul de dezvoltare al companiilor, programul a facilitat peste 30 de legături strategice cu posibili parteneri și finanțatori din SUA și din Europa, inclusiv membri ai Fortune 1000 din Industry Advisory Board-ul Larta, partenerul american al programului. În plus, două companii au fost în Statele Unite unde au beneficiat de aproximativ 15 întâlniri de business cu posibili parteneri și finanțatori.

Experiența a fost diferită pentru cei 15 participanți.

"Acest program se poate adapta la nevoile participanților, oriunde v-ați afla în spectrul de la pur om de știință până la om de business." Alexandru Floareș, SAIA și Onco Predict, om de știinta și antreprenor participant la RICAP.

La începutul lunii iunie, am lansat a doua ediție RICAP, în cadrul căreia am avut evenimente și întâlniri în mai multe orașe ale țării. Am avut ocazia să cunoaștem inovatori pasionați și cu viziune care au dezvoltat produse incredibile.

Întâlnirile cu toți acești oameni și discuțiile vibrante pe care le-am avut cu mulți dintre ei ne-au validat că ceea ce facem la RICAP le poate oferi un sprijin real, atât lor cât și utilizatorilor produselor lor.

Un rol cheie în prima ediție RICAP l-au avut, alături de inovatorii selectați în program, mentorii români care le-au fost alături și i-au sprijinit în definirea viziunii și strategiei de comercializare și nu numai.

I-am avut alături de noi pe Andrei Pitiș, profesor, antreprenor, business angel și neobosit susținător al ecosistemului inovării și al start-up-urilor tech din România, pe Norina Boru, antreprenor și consultant cu o vastă experiență în domeniul medical din România și la nivel internațional. De asemenea îi menționăm pe Alex Mircea Dascălu, un antrepenor și consultant cu experiență internațională, și pe Sanda Foamete, education lead la Microsoft.

Mai multe despre mentori cât și despre inovatorii care au participat la prima edițe RICAP, puteți citi pe www.ricap.ro/blog.

Cine suntem

RICAP este rezultatul unui parteneriat între Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală (CRIDL) și Institutul Larta, localizat în Los Angeles, SUA. Programul este finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și implementat cu sprijinul GEA Strategy & Consulting. RICAP construiește pe rețeaua internațională și expertiza acumulată timp de 20 de ani de Larta Institute prin susținerea a circa 9.700 de inovatori din 17 țări.

Contact

www.ricap.ro | www.ricap.ro/blog | Facebook/LinkedIn: RICAP - Innovation from lab to market | contact@ricap.ro