TSM - Summer slump

Nóra Dobre - Senior HR Manager @ Temenos

Summer slump în limba română se traduce ca "declinul de vară". Acest termen este folosit pentru a descrie o perioadă în timpul verii când activitatea într-o organizație sau industrie încetinește, fie din cauza concediilor, fie din cauza unei reduceri sezoniere a cererii. Atât ca și angajați, angajatori, sau experți în HR, trecem și petrecem și noi prin veri, și prin posibile astfel de declinuri de vară. Mulți oameni cu cariere solicitante observă o scădere a productivității sau eficienței din cauza sarcinilor de lucru combinate cu distragerile și așteptările specifice lunilor de vară. Conform unui studiu realizat de Gallup, aproximativ 66% dintre angajați se simt mai puțin implicați la muncă în timpul verii.

Multe țări europene au drepturi semnificative la concediu anual. De exemplu, Franța impune un minim de 30 de zile de concediu plătit, iar Suedia oferă un minim de 25 de zile. August este adesea luna de vârf pentru vacanțe, în special în Europa de Sud (de exemplu, Italia, Spania, Grecia), unde multe afaceri, în special cele mici, se închid complet sau funcționează la capacitate redusă. În Spania, este obișnuit ca mulți angajați să își ia concediu în timpul verii - de fapt, pentru unii este chiar obligatoriu, locurile lor de muncă închizându-se pentru o lună. Situația este similară în Franța și Italia, unde nu este neobișnuit să vezi baruri, restaurante și alte unități închise în timpul verii - în ciuda faptului că este și sezonul de vârf pentru turism. Același lucru este valabil și în Cipru, Portugalia și Grecia. În țările nordice, precum Norvegia și Danemarca - având în vedere iernile lungi, reci și întunecate, mulți aleg să profite la maximum de lunile de vară mai luminoase și mai calde și să se bucure de o vacanță de vară. "Fellesferie" în Norvegia se referă la o perioadă colectivă de concediu, cunoscută ca o vacanță comună, în care până la 50% din forța de muncă norvegiană ia o pauză de 3 săptămâni, de obicei în iulie. În Suedia, "industrisemester" sau "vacanța industrială" a început încă din 1938, când a fost introdusă prima lege statutară a țării privind concediul anual. A devenit o practică obișnuită ca majoritatea industriilor să se închidă în iulie, iar majoritatea angajaților din țară să se bucure de o pauză de vară. Această practică a scăzut constant de-a lungul anilor și nu mai este închiderea strictă care a fost odată - dar mulți angajați își concentrează încă cea mai mare parte a dreptului lor de concediu anual în lunile iulie și august.

Închiderile de vară pot fi frustrante pentru afacerile din întreaga lume care încearcă să tranzacționeze cu cele din Europa sau au investiții în aceste țări. Globalizarea pieței a dus totuși la un declin al practicii de închidere de vară, pentru a permite comerțul internațional mai fluid pe tot parcursul anului. Deși închiderile sunt încă preferate de unele afaceri și angajați, acestea nu mai sunt la fel de răspândite ca odinioară.

Dar să ne întoarcem la declinul de vară, și la semne care pot indica că experimentăm acest "summer slump". Principalii indicatori pot fi: oboseala cronică, insomniile, uitarea, concentrare deficitară, lipsa de plăcere, pasiune față de ce facem, iritabilitate crescută și într-un final, chiar lipsa productivității. Din rolurile noastre de angajator, sau reprezentanți ai angajatorilor, putem să contribuim le ușurarea efectelor, sau chiar evitarea fenomenului. Prin încurajarea pauzelor, programe de lucru flexibile, activități de echipă, oportunități de dezvoltare profesională. Până la urmă, putem și ca indivizi să contracarăm, poate nu doar aceste efecte sezoniere, dar poate măcar pe acestea, prin stabilirea obiectivelor personale și profesionale, crearea și menținerea unor obiceiuri sănătoase, stabilirea limitelor, practica îngrijirii de sine. Poate totuși nu doar vara!

Aș mai accentua și aspectul flexibilității, care este esențială pe tot parcursul anului, nu doar vara. Și posibil ca anumite practici de flexibilitate, de vacanțe și de politici de performanță să fie cele, unde ca experți de HR să putem contribui.

Câteva idei: zile libere pentru echipă sau zile de sănătate mintală pentru întreaga organizație pot fi eficiente pentru a reduce presiunea asupra angajaților de a-și lua liber individual. Sau, punerea la dispoziție a unor șabloane pentru concedii, sau chiar de out of office. Încurajarea angajaților să elimine aplicațiile de muncă de pe telefoanele lor în timpul vacanțelor. Și tocmai, pentru a nu crea un gap și mai mare prin aceste goluri, o consistență pe întreg parcursul anului, prin stabilirea clarității în echipă, zile fără întâlniri și ore de coordonare și claritate pentru echipe și indivizi cu privire la obiective și rezultate, inclusiv prin exerciții de clarificare a rolurilor.

Poate că apare prea târziu acest articol, dar poate chiar mai bine. Să nu fim buni numai de Crăciun, să nu facem bilanțuri doar la final, să nu ciocnim șampanii doar de Revelion, și să nu avem repaus doar vara!