TSM - Barometru TSM

Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine


În ultima perioadă v-am obișnuit să vă adresez câte o întrebare la story-urile de pe Insta sau pe pagina de LinkedIn @todaysoftmag. Recunosc că au fost câteva întrebări la care am fost surprins de răspunsurile primite, ceea ce demonstrează că oricât ne-ar plăcea să credem că ave o imagine clară asupra unor problematici, spiritul colectiv ne poate aduce uneori unele surprize. Așadar, ne-am decis ca începând cu această ediție să împărtășim și chiar să analizăm răspunsurile primite. Într-un mod anonim, bineînțeles, respectând identitatea celor care au răspuns.

Software craftsmanship

Toți participanții au răspuns cu Da sau cu faptul că le-ar plăcea să învețe mai multe. Aceasta cred că ne arată dorința comunității de a învăța și mai ales de a se perfecționa în ceea ce privește programarea.

Importanța eticii în programare

Așa cum ne așteptam acest aspect important este conștientizat de programatori mai ales în contextul AI-ului și a folosirii acestuia în a realiza știri false, a genera conținut greșit și manipulare. Voturile pe LinkedIn au fost împărțite. Este interesant să vedem că o parte din participanți au considerat că nu s-a schimbat nimic. De asemenea, faptul că AI-ul ar putea avea grijă de partea de etică naște multe întrebări, dar arată și orientarea noastră înspre a găsi întotdeauna soluțiile mai simple.

Ești deschis către noi oportunități profesionale ?

A fost una din întrebările la care recunosc că am fost surprins de răspunsurile primite. Chiar dacă cei care au răspuns cu Da nu vor pleca mâine spre un alt job este destul de clar că îi tentează acest aspect. Asta cred că ne spune multe despre cât de interesante sunt provocările actuale în contextul global al tehnologiilor. Vom încerca cu ocazia viitoarelor întrebări adresate să aflăm mai multe despre această tendință. Una din întrebări se va referi, cu siguranță, la domeniile și tehnologiile de interes.

Product vs. project management

Reprezintă un posibil răspuns la întrebarea de mai sus. Este important de remarcat trecerea de la dorința de a conduce echipe la cea de a dezvolta produse. De comparat această tendință cu ceea ce se întâmpla acum zece ani, când erau câțiva product manageri în Cluj și aceste joburi erau la început de drum. Sper ca peste următorul deceniu, să vorbim, totuși, despre noile produse software sau hardware autohtone. Avem în principiu toate ingredientele pentru apariția lor.

Modern Agile

Este interesant numărul mic de răspunsuri pentru un subiect atât de popular. Pe de altă parte, poate că subiectul este considerat ca o normalitate despre care nu mai are rost să povestim. Chiar și așa, modern agile aduce un nou set de reguli, iar răspunsul cu cele mai multe voturi a fost cel de a aduce valoare în mod continuu. Este interesant cum acesta de fapt este singurul legat de producție și calitatea codului scris.

Modificări în timpul sprintului

Este interesantă diferența LinkedIn vs. Insta la această întrebare. Cred că răspunsurile de pe LinkedIn sunt mai aproape de adevăr în acest caz. Prin planificarea schimbărilor în sprintul următor arătăm că suntem deschiși la schimbare, nu o refuzăm dar nici nu ne stricăm sprintul curent cu acestea.

Platforma preferată de dezvoltare a aplicațiilor mobile

De data aceasta, avem o egalitate între React Native și Flutter. Există și opțiunea unor alte tehnologii, dar putem trage chiar și așa concluzia că cele două sunt folosite într-un mod similar de programatorii din comunitatea TSM.

Concluzie

Încheiem aici prima ediție a barometrului TSM. Sper că am reușit să îți răspundem la câteva întrebări și totodată să creăm altele noi. Te invit totodată să ne fii alături și să răspunzi și tu la întrebările noastre. Trebuie doar să cauți @todaysoftmag pe LinkedIn și Insta. Ne auzim luna viitoare!