TSM - Editorial TSM 143

Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine

Oricât ne-ar plăcea să nu povestim despre asta, trebuie să recunoaștem că industria IT este într-o ușoară recesiune. Începem să avem prieteni care își caută de lucru după o restructurare generată de lipsa proiectelor noi. Însă oportunitățile există în continuare și, de multe ori, după ce se trece de șocul inițial de a nu mai lucra, se descoperă, cu surpriză, companii interesate de a face noi angajări. Ba mai mult, adesea totul se lasă cu o mărire de salariu și proiecte mai faine. În general, schimbările legate de locul de muncă sunt benefice, deoarece ne scot din acea stare de rutină comodă ce duce în timp la plictiseală și lipsă de productivitate. Bineînțeles că există și alte opțiuni de a ieși din această stare. Una dintre acestea este să pornești un proiect nou, un start-up. Recent am lansat pe pagina noastră de LinkedIn o întrebare în legătură cu ce proiect ai porni mâine? În primul rând, ne-a surprins numărul relativ mare de răspunsuri (46) și, de asemenea, domeniile vizate: 50% dintre răspunsuri au avut ca domeniu de interes Educația, iar 39%, Robotica. La polul opus s-au situat industriile de modă și automotive. Personal mă bucur să văd așa multă inițiativă. Aceasta cred că este și rezultatul unei industrii IT care s-a maturizat în ultimii douăzeci de ani. Deoarece nu putem concura cu piețele estice în ceea ce privește costurile de dezvoltare, suntem obligați să căutăm noi soluții. Probabil că cea mai evidentă dintre ele este să dezvoltăm mai multe servicii și produse proprii care să profite de talentele locale. Așadar, rămâne întrebarea: tu ce start-up ai porni mâine ?

Având motto-ul Take a break from coding and learn something new , te invităm în 12 iunie la a 6-a ediție a conferinței The Developers. Pe scenă vor fi o serie de experți, iar prezentările vor varia de la arhitectură software, Java, WASM, Rust la IoT. Detalii despre eveniment puteți găsi la the-developers.ro.

Ediția de față conține o serie de articole tehnice, de la software craftsmanship la industria căilor ferate. Primele articole sunt interviuri acordate de trei dintre speakerii care vor fi prezenți la ediția din acest an a conferinței The Developers. Dacă tot am început cu dezvoltarea de produse, De la Output la Outcome în dezvoltarea de produse vă propune o trecere în revistă a principalelor etape ale dezvoltării unui produs. Java este unul dintre cele mai populare limbaje de programare. Unul dintre aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare este modul în care este compilat bytecode-ul nostru. Ce alegem Ahead-of-time sau Just in Time? În articolul Compilarea AOT în Java vă oferă o perspectivă practică și obiectivă. Business Process Management reprezintă o modalitate de a defini diverse procese de business. Descoperiți mai multe în Hello, BPMN! Continuăm cu două articole despre tehnologiile căilor ferate. IoT și calea ferată - Infrastructura viitorului? descrie o soluție IoT în domeniul siguranței structurii feroviare. Digitalizarea și planificarea optimă a rutelor reprezintă una din direcțiile de dezvoltare UE. Aflați mai multe în Calea ferată digitală și sustenabilă - și trenurile merită secolul XXI.