Ovidiu Mățan: Spune-ne câteva cuvinte despre tine.
Cliff Hazell: Trăiesc în Suedia, dar am crescut în Africa de Sud. Sunt specialist în Product Management, cu experiență preponderent în Telecom. Acum zece ani, m-am mutat din Africa de Sud în Suedia, unde am lucrat pentru Spotify. Am lucrat acolo timp de cinci ani, după care am plecat și mi-am deschis propria companie. Am lucrat cu echipe de leadership, ajutându-le să depășească provocările apărute în contextul creșterii și expansiunii unui business.
Spune-ne câteva cuvinte despre diferențele dintre comunicarea verbală și comunicarea scrisă.
Cliff Hazell: Companiile au tendința de a favoriza o formă de comunicare în detrimentul alteia. Nu înseamnă că o companie va folosi un singur stil de comunicare, dar multe companii vor tinde să prefere comunicarea scrisă, mai ales dacă există foarte multă muncă la distanță. Totuși, am întâlnit mai degrabă companii aplecate mai mult spre comunicarea verbală. Acest al doilea tip de companii se bazează mai mult pe interviuri, prezentări și video. Doresc să sugerez că putem inversa această tendință din când în când, astfel încât oamenii să aibă spațiu pentru a medita asupra celor spuse sau comunicate. Poate vă trimiteți prezentarea sau emailul înainte, pentru a oferi acces la materialul ce urmează a fi prezentat și discutat. Dați oamenilor posibilitatea de a se gândi la material înainte de a veni la prezentare. Dacă eu îți spun care sunt punctele pe care le voi atinge în prezentare și dacă ai timp să te gândești la aceste subiecte, poți face comentarii mai pertinente decât dacă îți cer să comentezi pe loc ceea ce eu tocmai ți-am prezentat. Prin urmare, ceea ce vreau să fac este să am mai mult timp pentru a gândi lucrurile în profunzime.
Cum percepi Suedia, SUA și Africa de Sud din perspectivă culturală? Cât de diferiți sunt oamenii atunci când lucrezi cu ei la un proiect?
Cliff Hazell: Există multe stereotipuri. Pot vorbi despre diferențele dintre cultura suedeză și cea sud-africană. În Suedia, oamenii se simt confortabil dacă doar stau, nesimțind nevoia să vorbească foarte mult unii cu alții. Dacă doi prieteni foarte buni merg la un bar, ei ar putea sta 5 sau 10 minute la bar, nevorbind unul cu celălalt. Trebuie să vă știți pentru a putea purta o conversație. Dacă stați unul lângă celălalt în autobus, sunt șanse zero să vorbiți cu persoana de lângă voi dacă nu vă cunoașteți. Spre deosebire, în Africa de Sud, doi oameni care nu se cunosc pot merge pe sensuri diferite ale aceleiași străzi (uneori chiar despărțiți de carosabil), dar să vorbească liber. Lucrul cel mai interesant când te muți dintr-o cultură în altă cultură este că, poate, la început, vei consideră ciudată noua cultură. Totuși, îți dai seama foarte repede că acestea sunt doar diferențe care nu sunt bune sau rele. Am ajuns să apreciez o parte din aceste diferențe până la punctul în care acum iubesc calmul și starea de relaxare din Stockholm raportat la intensitatea zgomotoasă din Capetown. Iubesc ambele orașe foarte mult, dar ajungi să realizezi că ai nevoie de câte un pic din ambele.
Ai spus că ar trebui să muncim inteligent, nu mult, nu din greu. Spune-ne mai multe.
Cliff Hazell: Suntem foarte ocupați în majoritatea timpului. Vreau să găsesc feluri de a face cât mai multe lucruri ce au un impact real. Doresc să fac lucruri care aduc dividende. Suntem atât de ocupați, încât uneori nu avem timp să ne dăm seama ce contează cu adevărat. Îmi place să formulez o ipoteză înainte de a începe ceva grandios. E bine să stăm să gândim lucrurile, să ne dăm seama cum ajungem de la pasul 1 la pasul 2. Nu mai depunem efortul de a face ceva doar pentru că este un punct de bifat pe o listă, ci petrecem mai mult timp făcând lucrurile care contează cu adevărat. Este foarte simplu să fii foarte ocupat și să muncești din greu, dar eu prefer să lucrez inteligent.