TSM - Răbdarea e strategică

Nóra Dobre - Senior HR Manager @ Temenos


Da, răbdarea este strategică. Așa ar suna - dacă ar trebui să sintetizez într-un enunț emblematic - principiul reper după care ar trebui să ne ghidăm în anul 2024. Continuarea eforturilor din anul trecut, care mi s-au părut masive, inovatoare și solide în numeroase arii, industrii și companii este cheia acestui an, din care a trecut deja o lună.

Colegii, echipele pe care le coordonez, vecinii și amicii știu cu toții că am încercat adeseori să abordez planurile pe termen lung cu răbdare. Așa am ajuns să îmi formulez acest credo al răbdării strategice. În acest context de continuitate, apreciez că în 2024 vom avea de rafinat inițiative, de continuat programe valoroase și de renunțat la idei fără impact. Nu trebuie decât să ținem cont de ceea ce ne-a învățat 2023, adică să gândim strategic și sustenabil. Totodată, același an ne-a forțat să conștientizăm că am rămas cu multe dileme nerezolvate. Ceea ce într-o planificare de lungă durată, nu mai este o sursă de frustrare, ci de rafinare.

Unu. Nu am deslușit rețeta muncii la distanță. Trecerea la muncă la distanță și hibridă a fost transformatoare. Estimez că în acest an numeroase procese de HR vor continua să se învârtă în jurul optimizării structurilor de lucru la distanță, concentrându-se pe sprijinul pentru sănătatea mintală, coeziunea echipei și modalități inovatoare de măsurare a productivității și implicării în echipe dispersate.

Doi. Continuăm să înțelegem AI și să integrăm automatizări. Automatizarea și AI erau deja integrate în procesele de resurse umane pentru sarcini precum screeningul candidaților, integrarea și evaluarea performanței. Poate însă că în 2024 vom integra mai mult AI și în procese de a lua decizii bazate pe date și pentru a îmbunătăți experiența angajaților prin informații personalizate.

Trei. Inițiative privind diversitatea, echitatea, incluziunea și digitalizarea industriei europene sunt luate din ce în ce mai mult în considerare, materializându-se în proiecte concrete. De fapt, 2024 va fi despre incluziune, poate chiar mai mult decât despre diversitate, în sensul că aceasta a sosit oricum în companiile noastre, indiferent de dimensiune. Diversificarea strategiilor de angajare, politicile incluzive și promovarea apartenenței la diferite categorii demografice din cadrul organizațiilor vor intra într-un proces de transformare în 2024. Nu vor mai fi criterii diferențiatoare, ci dimpotrivă, business as usual.

Patru. Sănătatea mintală la locul de muncă a câștigat o atenție semnificativă. Tendințele HR pot implica implementarea unor programe cuprinzătoare de bunăstare, de-stigmatizarea discuțiilor despre sănătatea mintală și furnizarea de resurse pentru un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. Nu înseamnă neapărat bugete mult mai mari. Înseamnă educație, informare, awareness și o cultură a empatiei față de colegi și echipe, indiferent de ierarhie.

Cinci. Nu am scăpat! Dimpotrivă. Speaking business means speaking agile. Ceea ce pentru noi, oamenii de HR, va însemna învățare continuă. În funcție de aceasta se vor orienta targetul și preocupările noastre. S-ar putea ca în acest an să ne concentrăm și mai mult pe promovarea unei culturi a învățării continue, a perfecționării/recalificării angajaților pentru a ține pasul cu progresele tehnologice și schimbările din industrie. Nu de alta, dar învățarea de noi abilități în cadrul companiilor s-ar putea să fie noua recrutare. Zic altfel: în loc de job hopping între companii, recomand un masiv job hopping intern!

Cu acest top 5, având în minte că răbdarea este strategică, cei doi cenți de la mine se duc către companiile care vor reuși să creeze un cadru fezabil de "job hopping intern". Acestea cred că vor fi cele care ne vor ridica ștacheta în 2024! Răbdare, ele vin!