TSM - Merging 2023

Nóra Dobre - Senior HR Manager @ Temenos

Piaţa de M&A din România începe să simtă gustul incertitudinii: în prima parte a acestui an, a scăzut atât volumul, cât mai ales valoarea tranzacţiilor. Scumpirea banilor, inflaţia record, dar şi proximitatea faţă de războiul ruso-ucrainean îşi pun amprenta asupra pieţei locale de fuziuni şi achiziţii. S-au înregistrat 183 de tranzacții în primele nouă luni din 2023, reprezentând o scădere de 6,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit calculelor consultanților EY. Această evoluție a fost în concordanță cu tendințele regionale și globale.

În acest context, România arată un grad mai mare de rezistență la perturbările globale care persistă de mai bine de un an. Investitorii strategici continuă să domine piața de M&A din România cu 87% din tranzacțiile din primele nouă luni ale anului 2023. Activitatea de fuziuni și achiziții din România este sprijinită de factori precum previziunile favorabile privind PIB-ul, o forță de muncă calificată și multilingvă, o bază manufacturieră puternică și disponibilitatea finanțării UE. Primele cinci sectoare cele mai active în funcție de volum după primele nouă luni din 2023 au fost imobiliarele, sectorul de ospitalitate și construcții (33 de tranzacții), produse de consum și comerț cu amănuntul (29 de tranzacții), tehnologie (26 de tranzacții), manufactura de tehnică de vârf (19 tranzacții), respectiv piața de energie (17 tranzacții).

Estimările privind anul 2024 pot fi multiple, cert este că acestea vor fi influențate de câteva mega-trenduri pe care le recomand pentru „digestie”:

  1. M&A bazate pe tehnologie. Tehnologia este o forță motrice în spatele multor tranzacții M&A. Companiile din toate sectoarele caută să achiziționeze sau să fuzioneze cu firme de tehnologie pentru a-și îmbunătăți capacitățile digitale, pentru a inova și pentru a rămâne competitive în peisajul pieței care evoluează rapid.

  2. Tranzacții transfrontaliere. Globalizarea continuă să influențeze tendințele M&A, companiile căutând oportunități dincolo de piețele lor interne. Tranzacțiile transfrontaliere permit companiilor să își extindă acoperirea, să acceseze noi piețe și să își diversifice portofoliile. Schimbările politice, acordurile comerciale și condițiile economice pot avea un impact asupra frecvenței și naturii acestor tranzacții.

  3. Impactul ESG (mediu, social și guvernanță). Considerentele de mediu, sociale și de guvernanță au câștigat o importanță semnificativă în activitatea de fuziuni și achiziții. Companiile iau din ce în ce mai mult în considerare criteriile ESG atunci când evaluează potențialele tranzacții. Aceasta implică evaluarea durabilității mediului, a responsabilității sociale și a practicilor de guvernanță, care pot afecta structurile de tranzacționare și luarea deciziilor.

Este bine să ținem cont de această piață dinamică și să fim pregătiți în fața acestor provocări. Ca o retrospectivă a articolelor trecute vizând acest subiect, propun un sumar care să ne servească anul viitor:

Închid cu un citat, și vă doresc un an nou, plin de sinergii!

Mergers are like marriages. They are the bringing together of two individuals. If you wouldn’t marry someone for the ‚operational efficiencies’ they offer in the running of a household, then why would you combine two companies with unique cultures and identities for that reason? - Simon Sinek