TSM - Cluj AI Hackathon

Răzvan Pătcaș - Technical Project Manager @ Centrul de inginerie Bosch Cluj

În Cluj-Napoca, la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, cele trei zile din intervalul 16-18 iunie (2023) au fost pline de entuziasm și efort, deoarece mai bine de o sută de developeri talentați s-au folosit de tehnologii de inteligență artificială pentru a rezolva probleme reale din viața de zi cu zi. Printre cei care au participat la Cluj AI Hackathon, m-am numărat și eu ca mentor tehnic. A fost o competiție de-a dreptul incitantă, care a adus împreună minți sclipitoare din sfera de IT, motivate să forțeze limitele pe care modelele actuale de inteligență artificială le pot atinge. Mai presus de toate, evenimentul a reprezentat un adevărat tur de forță pentru ChatGPT, un model de inteligență artificială de tip chat-bot cu ajutorul căruia proiecte complexe ce necesitau eforturi titanice din partea unor echipe întregi cu doar câțiva ani în urmă, acum au prins viață prin intermediul inteligenței artificiale într-un singur weekend.

Hrănind creativitatea cu ChatGPT

Într-un mod surprinzător, aplicațiile realizate nu doar că au impresionat prin nivelul de maturitate obținut, ci și prin creativitate, participanții folosind ChatGPT pentru a genera povești captivante, acompaniate de ilustrații fotorealiste pe măsură. Acestea au fost integrate într-un simulator pentru popularul joc Dungeons and Dragons. Iar lucrurile nu s-au oprit aici, întrucât mai multe echipe au reușit să genereze cu algoritmi de AI muzică originală care ar impresiona chiar și în seturile DJ-ilor ce se perindă an de an prin Cluj.

Soluții la probleme reale

Punctul focal al hackathonului l-au reprezentat problemele reale întâlnite în viața de zi cu zi. Inteligența artificială a demonstrat încă o dată că reprezintă tehnologia cheie în tranziția orașelor noastre în sfera SmartCity.

Vreau să menționez aici două aplicații: detecția automată a gropilor sau a locurilor de parcare și integrarea acestora în dashboarduri centralizate accesibile pe smartphone.

Echipele au colaborat cu succes pentru dezvoltarea de soluții cu impact real în diverse câmpuri de activitate, fapt care a accentuat încă o dată versatilitatea și puterea modelelor de inteligență artificială. În final, juriul a fost convins de o aplicație de generare automată a scenariilor de test și verificare pentru dezvoltarea software, echipa câștigătoare livrând o soluție "la cheie" cu care a deblocat marele premiu al hackathonului.

O viziune asupra viitorului

Acest hackathon a scos în evidență nu doar eficiența ChatGPT-ului, ci și potențialul imens oferit de inteligența artificială în transformarea orașelor și a mediului de business în care trăim. Participanții au fost inspirați de impactul pe care îl pot avea în domeniile lor de activitate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Pe măsură ce inteligența artificială continuă să evolueze, evenimente precum acest hackathon reprezintă un adevărat testament al parteneriatului de succes dintre om și tehnologie, care stau la baza prosperității actuale și a promisiunii unui viitor plin de soluții.

Dincolo de detaliile tehnice, m-am distrat fantastic alături de participanți în atmosfera dată de muzica creată cu inteligență artificială. Sper să repetăm în curând experiența asta.

Notă: În redactarea acestui articol s-a folosit ajutorul inteligentei artificiale.