Fie că ne gândim sau nu la viitorul următoarelor generații, involuntar, ne-am lovit de unele părți ale sustenabilității. Deși ne-am obișnuit să folosim aproape zilnic un telefon, un laptop, o tabletă sau un televizor smart, impactul pe care îl au aceste gadgeturi asupra mediului este mult mai mare decât ne putem imagina. Termenul "sustenabilitate" a început să fie folosit la sfârșitul anilor '70. Definiția care ne este dată de Comisia Brundtland în raportul său din 1987, intitulat "Viitorul nostru comun", sună în felul următor: "dezvoltarea care satisface nevoile generației actuale fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi". Simplificat, sustenabilitatea e despre urmașii noștri și despre impactul pe care îl va avea nivelul nostru actual de trai asupra lor.
Aceasta are la bază trei piloni importanți: mediul înconjurător, mediul economic și mediul social. Dacă un singur pilon s-ar dărâma, toată această structură ar avea de suferit.
Banksy - „We’re all in the same boat”
Planeta noastră are multe resurse de care oamenii depind pentru mâncare, pentru construirea unui cămin, pentru propriul confort etc. Vestea bună e că multe dintre aceste resurse sunt regenerabile. Vestea proastă e că atunci când resursele sunt consumate mult prea repede, spre stupoarea noastră, ele nu vor apuca să se refacă. Există un indice numit replacement rate care ne arată fix asta. El e important deoarece poate indica utilizarea în exces a unei anumite resurse și poate arăta dacă folosirea ei este sustenabilă pe termen lung.
O întrebare pe care o parte dintre noi ne-am pus-o este următoarea: ce putem face ca să ajutăm mediul înconjurător sau măcar să reușim să-l încurcăm mai puțin? Dar ca să putem să ne răspundem singuri la această întrebare trebuie mai întâi să înțelegem mai bine care este impactul tehnologiei asupra mediului.
Pe de o parte, tehnologia a făcut posibilă reducerea cantității de combustibili fosili prin valorificarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană și hidroelectrică. S-a îmbunătățit modul în care utilizăm energia reducând cantitatea necesară pentru alimentarea caselor și a întreprinderilor. A devenit mai ușor să reciclăm hârtie, plastic, metal și sticlă.
Pe de altă parte, tot ea a contribuit la poluarea apei, a pământului și a aerului prin numeroase procese industriale, transport și alte activități umane. S-au distrus habitate prin defrișări, minerit, suprapopulare și supraconsum. Deșeurile electrice s-au înmulțit peste măsură deoarece preferăm să cumpărăm electronice noi în loc să le reparăm pe cele pe care le deținem deja.
Dan Perjovschi - "Climate Change"
Tindem să ne obișnuim foarte repede și ușor cu tehnologia pe care o utilizăm. Ajungem să bagatelizăm impactul pe care îl au toate gadgeturile asupra mediului și nu conștientizăm resursele necesare pentru construirea lor. Dar odată ce le punem într-o perspectivă cuantificabilă, parcă ne e puțin mai greu să rămânem indiferenți.
Niște cifre interesante, doar din UE:
160,000 de laptopuri sunt aruncate în fiecare zi;
70% dintre laptopuri ar putea să fie reciclate, dar mai puțin de 20% dintre ele chiar sunt reutilizate;
în medie, pentru a construi un laptop e nevoie de 190,000 de litri de apă;
Conform unui articol publicat de BBC în 2020 "amprenta de carbon a gadgeturilor noastre, a internetului și a sistemelor care le susțin reprezintă aproximativ 3,7% din emisiile globale cu efect de seră, potrivit unor estimări. Este similar cantității produse de industria aeriană la nivel global, explică Mike Hazas, cercetător la Universitatea Lancaster. Și se preconizează că aceste emisii se vor dubla până în 2025."
Legat de mediul economic, chiar dacă la prima vedere noi, oamenii de rând, nu putem face prea multe sau influența mersul lucrurilor, de fapt, avem o putere cu mult mai mare decât credem. Putem pune o presiune constantă pe guvern și pe companiile private. Această presiune ar putea fi direcționată către reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea energiilor regenerabile, promovarea economiei circulare și investiții în tehnologie verde. Economia circulară se concentrează pe crearea unui sistem economic unde resursele sunt utilizate în mod cât mai durabil și deșeurile sunt transformate, pe cât posibil, în resurse noi. În plus, putem face lobby pentru a promova sustenabilitatea pe plan economic prin politici publice, care pot sprijini dezvoltarea economiei verzi și a industriei durabile, creând astfel noi oportunități de afaceri și locuri de muncă.
Noi, cetățenii, putem să fim "gardienii mediului" (numele de "Gardienii Galaxiei" e deja luat) prin ieșirea la proteste atunci când considerăm că direcția politicilor duse de autorități nu implică sustenabilitate. Putem face voluntariat sau putem dona pentru ONG-uri care luptă pentru un viitor mai curat și mai verde. Putem să cumpărăm doar produse care sunt fabricate și împachetate conform standardelor europene.
În ceea ce privește mediul social, prin implementarea practicilor durabile se poate contribui la reducerea sărăciei, facilitarea accesului la educație, protejarea drepturilor omului și îmbunătățirea politicilor de sănătate publică. De exemplu, investițiile în programe educaționale și de formare pot ajuta oamenii să își dezvolte competențele și să își găsească locuri de muncă mai bine plătite. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de trai pe termen lung.
Având în vedere consecințele tehnologiei asupra celor trei medii, fiecare companie tech ar trebui să aibă datoria morală de a practica și promova o politică de sustenabilitate. Bineînțeles, ar fi de dorit ca aceasta să fie susținută și de acțiunile noastre individuale care se pot materializa zi de zi prin gesturi simple ca: oprirea apei atunci când ne spălăm pe dinți, donarea gadgeturilor atunci când le înlocuim cu altele noi sau simpla colectare selectivă a gunoiului.
Webinar replay - Integrating sustainable IT with WWF-UK & The Royal Mint
WHAT IS SUSTAINABLE IT? Understanding sustainable information technology
The Difference Between Sustainability Software & Environmental Management Software
21 din cele 31 de termocentrale pe cărbune ale României funcționează ilegal
U.S. fossil fuel consumption fell by 9% in 2020, the lowest level in nearly 30 years
Street artist Banksy confirms he was behind new artwork in Suffolk and Norfolk