Sustenabilitate și încălzire globală. Două buzz words care deschid un subiect extrem de complex și care au trecut cel puțin o dată pe lângă urechile noastre. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă nu am fi început să simțim repercusiunile epuizării resurselor și ale poluării din ultimele secole. La rândul lor, aceste efecte negative pot fi încetinite doar cu ajutorul fiecăruia dintre noi și al comunității.
Acest articol își propune să creioneze principalele repere și direcții menite să conducă înspre adoptarea unui stil de viață mai sustenabil. Înainte de a vă prezenta câteva idei legate de cum putem fi responsabili la cumpărături și de ce putem face acasă și la birou pentru o viață cu mai puțină risipă, vom expune și detalia conceptul de sustenabilitate precum și acela de economie circulară.
În DEX este definită ca "utilizarea și dezvoltarea resurselor naturale fără a conduce la epuizarea acestora sau la degradarea mediului înconjurător", iar Organizația Națiunilor Unite (ONU) a definit sustenabilitatea în Raportul Brundtland ca fiind "o dezvoltare care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi".
Aceasta implică gândirea pe termen lung și luarea în considerare a impactului pe care acțiunile noastre îl pot avea asupra mediului înconjurător, a economiei și a societății în general.
Sustenabilitatea are trei componente cheie: economică, socială și de mediu.
Componenta economică: pentru a fi sustenabilă din punct de vedere economic, o afacere trebuie să fie profitabilă și să producă venituri suficiente pentru a fi continuată în viitor. Provocarea cu această formă de durabilitate este realizarea unui echilibru; în loc să câștige bani cu orice preț, companiile ar trebui să încerce să genereze profit în conformitate cu alte elemente de durabilitate.
Componenta socială: se referă la crearea unui echilibru între nevoile individuale și cele ale comunității, inclusiv cele legate de sănătate, educație, egalitate și drepturile omului. De exemplu, întreprinderea ar trebui să funcționeze folosind forță de muncă durabilă, care implică angajați adulți bine plătiți, care pot opera într-un mediu sigur.
În general, sustenabilitatea presupune un echilibru între nevoile umane și mediul înconjurător.
Sustenabilitatea este importantă pentru că are rolul de a proteja resursele și mediul înconjurător și de a se asigura că acestea sunt folosite într-un mod responsabil cu scopul final a avea o lume mai bună și mai sigură pentru toți oamenii.
Nu putem menține ecosistemele Pământului sau nu putem continua să funcționăm așa cum o facem dacă nu se fac alegeri mai durabile. Dacă procesele dăunătoare sunt menținute fără nicio modificare, vom rămâne fără combustibili fosili, un număr mare de specii de animale vor dispărea și atmosfera va fi afectată iremediabil.
Prin urmare, sustenabilitatea promovează o abordare mai echilibrată și mai durabilă a utilizării resurselor naturale și a protejării mediului, pentru a asigura că acestea vor fi disponibile și pentru generațiile viitoare. De asemenea, sustenabilitatea poate aduce și avantaje economice, prin crearea unor oportunități de afaceri și locuri de muncă în domeniul energiei regenerabile, agriculturii durabile sau transportului ecologic.
Economia actuală este preponderent una liniară, însemnând că se bazează pe producerea ieftină a unor produse care sunt destinate să fie aruncate. Acest sistem însă nu poate fi unul de durată și prin urmare are un impact negativ asupra mediului.
O economie circulară este un sistem închis în care materialele și resursele sunt valorificate și nu aruncate, dar reutilizate, reparate, reciclate, fără a-și sfârși viața la gunoi. Economia circulară este soluție pentru o viață sustenabilă.
O economie bazată pe reciclare face parte din soluție. În momentul de față doar o mică parte din deșeuri sunt reciclate, procesul reciclării implicând energie și resurse. De aceea, înainte de a arunca ceva în coșul pentru reciclabile, reutilizați. Este important de punctat că, deși majoritatea materialelor ce poartă insigna "reciclabil" pot fi reciclate între 1-3 ori, ele sfârșesc tot la gunoi.
Într-o lume plină de reclame și opțiuni este dificil să rezistăm tentațiilor, însă este esențial să devenim consumatori responsabili.
Pentru fabricarea oricărui produs este nevoie de resurse. Achiziționând doar lucrurile de care avem nevoie cu adevărat, are o influență mare asupra mediului și implicit asupra noastră.
Mai jos veți găsi o listă de întrebări utile, care pot ajuta în procesul decizional al cumpărăturilor responsabile.
De ce îl cumpăr?
Chiar am nevoie de acest produs?
Cât de des îl voi folosi?
Unde și de către cine a fost produs?
Cât va rezista?
Țineți minte: cele mai sustenabile lucruri sunt cele pe care le avem deja!
După cum am observat mai sus, sustenabilitatea are un impact major atât la nivel de națiune, întreprindere economică, cât și la nivel de individ. În următoarele rânduri, vă invit să descoperiți 10 idei simple către o viață mai sustenabilă acasă și la birou prin care veți putea reducere risipa.
Reduceți risipa de alimente: planificați-vă mesele din timp și cumpărați doar ceea ce aveți nevoie. Folosiți resturile pentru a crea noi mese sau congelați-le pentru mai târziu. Încercați să gătiți porții adecvate și să utilizați toate alimentele pe care le aveți în casă. De exemplu, legumele și fructele rămase pot fi utilizate pentru a face supe sau smoothie-uri. De asemenea, dacă aveți o grădină sau o curte, puteți composta resturile alimentare în loc să le aruncați la gunoi. Compostul poate fi utilizat ulterior pentru îmbunătățirea solului.
Folosiți pungi reutilizabile: pungile de plastic sunt o sursă majoră de deșeuri, așa că aduceți-vă propriile pungi reutilizabile la magazinul alimentar. Puteți găsi o mare varietate de genți reutilizabile elegante și funcționale atât online, cât și în magazine.
Folosiți sticle de apă reutilizabile: apa îmbuteliată creează o mulțime de deșeuri de plastic, așa că folosiți o sticlă de apă reutilizabilă. Există multe tipuri de sticle de apă reutilizabile disponibile, de la sticle izolate din oțel inoxidabil până la sticle de silicon pliabile.
Evitați utilizarea tacâmurilor de unică folosință: dacă comandați mâncare, anunțați că nu aveți nevoie de tacâmuri. Utilizați mereu tacâmuri obișnuite (puteți purta cu voi un set) sau optați pentru variante biodegradabile.
Utilizați șervețele de pânză: șervețelele de hârtie creează o cantitate mare de deșeuri, așa că folosiți în schimb șervețele de pânză. Sunt ușor de spălat și reutilizat și pot adăuga o notă de eleganță meselor tale.
Utilizați cești de cafea reutilizabile: paharele de cafea se numără și ele printre cele mai multe deșeuri care nu pot fi reciclate.
Reciclați: asigurați-vă că reciclați tot ce puteți. Înainte de a arunca ceva la gunoi, verificați dacă poate fi reciclat sau compostat. Aruncatul la gunoi ar trebui să fie ultima opțiune.
Utilizați becuri eficiente din punct de vedere energetic: înlocuiți becurile incandescente cu becuri LED pentru a reduce consumul de energie și a economisi bani la factura de energie electrică.
Opriți electronicele când nu sunt utilizate: încercați să reduceți consumul de energie electrică prin întreruperea aparatelor și luminilor când nu sunt utilizate.
Donați sau reciclați hainele și obiectele de uz casnic: înainte de a arunca hainele sau obiectele de uz casnic, încercați să le donați sau să le reciclați. Industria modei este una dintre cele mai poluante, de aceea ar trebui să fim atenți la ce cumpărăm și cum o facem, sau cel mai bine, nu cumpărăm, dacă nu e neapărat necesar. Se estimează că pentru a produce un tricou din bumbac este nevoie de 2700 litri de apă.
Reduceți consumul de apă: încercați să economisiți apă prin oprirea robinetului în timpul spălării dinților sau a bărbieritului. De asemenea, este recomandat să spălăm hainele în apă mai rece, încălzirea apei va crește substanțial costul și consumul de energie.
Acestea sunt doar câteva exemple simple prin care putem reduce risipa. Este important să fim conștienți de impactul pe care îl avem asupra mediului înconjurător și să luăm măsuri pentru a reduce risipa și pentru a promova sustenabilitatea în viața noastră de zi cu zi.
Sustenabilitatea este o condiție vitală pentru a asigura un viitor durabil și sigur pentru oameni, mediul înconjurător și economie. Cu toate că tot mai mulți dintre noi sunt interesați și dispuși să găsească soluții sustenabile pentru traiul de zi cu zi, promovarea și respectarea sustenabilității trebuie să devină un reper esențial pentru societatea în ansamblu.
Astfel, atunci când nu știți ce să faceți cu un obiect, întrebați în jur sau căutați informații pe internet. Cu siguranță, cineva va avea nevoie de acesta sau veți găsi o modalitate de a restaura, reutiliza sau recicla.
Dacă nu există deja o organizație care să se ocupe de asta, fii tu primul care face pasul spre un viitor cu cât mai puține deșeuri.
Ecolivery - Magazin de sustenabilitate