TSM - SAP Datasphere

Andrei Roditis - SAP Manager @ MHP


Cine ar fi crezut ca ideea unui depozit de date pentru o întreprindere ar putea prinde rădăcini pe cloud, mai ales când vorbim de milioane de date structurate și nestructurate? Iată că această idee s-a materializat în noua soluție SaaS (Software-as-a-Solution) a SAP-ului, care se numește SAP Datasphere, anterior numită SAP DataWarehouse Cloud. Deși are multe lipsuri, aceasta reușește să creeze o altă abordare, mai ușor de aplicat și mai țintită spre viitor, viitorul pe cloud.

Ce este SAP Datasphere?

SAP Datasphere este o soluție cloud de Data Warehouse Enterprise. Pe scurt: stochează și prelucrează date relevante pentru o afacere, ca apoi să le pregătească pentru scopul final: raportare.

Cu siguranță că vă întrebați: cu ce e mai diferit față de soluția generală, on-premise, SAP BW4HANA?

Abordarea SAP-ului în privința acestei soluții este să apropie businessul de echipa tehnică, în ideea în care și cei din business pot opta să modeleze, să-și creeze propriile baze pentru raportare într-un mod mult mai simplist fără a avea nevoie de foarte multe cunoștințe tehnice.

Sursa: Sistem de dezvoltare DWC MHP

Ce poate face SAP Datasphere?

Venind din partea unor consultanți care au avut de a face cu tehnologia SAP de-a lungul anilor, am fost foarte curioși să aflăm cum se schimbă lucrurile, metoda de lucru, arhitectura, abordarea SAP într-o soluție de cloud, dar mai ales să aflăm de ce ar opta viitorii clienți pentru o soluție de acest tip. E important de înțeles că soluția SAP Datasphere este constant în dezvoltare și cu funcționalități noi. Prin urmare, vom manifesta mai multă deschidere, mergând mai departe.

Logarea pe sistem

Logarea pe sistem se face foarte simplu, e online, pe un link, pe baza unui utilizator și parolă.

Conexiuni

Am fost plăcut surprinși să vedem faptul că SAP Datasphere se poate conecta la un număr mare de surse, cloud și on-premise (help.sap.com), cum ar fi baze de date (Microsoft, Oracle), conexiuni cloud Azure, Google, Amazon și, desigur, surse SAP (BW4, S/4, ABAP etc.)

E important de știut că mulți clienți nu au doar sisteme ERP SAP, baze de date HANA și așa mai departe. Au o multitudine de tehnologii, iar permisivitatea conexiunilor către un sistem de depozitare de date face ca produsul SAP Datasphere să fie mult mai atractiv, integrarea datelor fiind un punct foarte important într-un business.

Dezvoltarea dataflow-urilor

Dezvoltarea se împarte în două categorii: Business Builder și Data Builder. După cum și deduceți, Data Builder se referă la o abordare mai tehnică în care se creează tabele, view-uri, se personalizează câmpurile, structurile, transformările, logica din spate pe baza sistemelor sursă. În schimb, Business Builderul se bazează pe crearea a unor combinații semantice, ușor de înțeles, pornind de la elementele create în Data Builder.

Arhitectura SAP Datasphere

În sistemele SAP BW/4 e recomandată împărțirea dezvoltării pe mai multe straturi ( idee similară cu arhitectura LSA++), pentru a avea o perspectivă mai bună, organizată și curată. Se constituie tabele pentru master data, key figures (valori numerice), texte (pentru descrieri), iar aceste tabele vor fi unite prin joinuri de bază, union. Limbajul folosit este SQL. Există chiar posibilitatea aplicării limbajului Python pentru a face transformări foarte complexe.

Desigur că automatismul este un element necesar în ziua de azi. SAP Datasphere are posibilitatea de a rula/încărca date din sursă sau dintr-o tabelă în alta prin procesul de Data Flow, similar cu process chainurile din SAP BW.

Ceea ce ne-a atras cel mai mult este simplitatea creării tabelelor, view-urilor, join-urilor etc. Există două metode, unul grafic și unul în mod expert. Metoda grafică constă în tragerea drag-and-drop a elementelor de pe bara de instrumente pe interfața de generare. JOIN-urile se fac similar, cu îmbinarea elementelor unul peste altul. Metoda expertă constă în crearea manuală, în limbaj SQL, a unui script. Se pot chiar implementa Table Functions prin SQLScript.

Un alt element surprinzător este faptul că la fiecare pas într-o transformare, JOIN, UNION, la fiecare filtru, se pot vizualiza datele, fără a fi nevoit să activezi obiectul, ce face testarea mult mai ușoară și este un feature binevenit.

Transportarea se face pe baza de tenant și este foarte simplă. Se poate opta pentru retransportare, bidirecțional, se pot șterge elemente din transportare etc. și se execută cu procese de export și import.

Tooluri de front-end

Odată ce dezvoltarea s-a încheiat, modelele au fost pregătite pentru consum. Se poate trece pe toolurile de front-end pentru crearea rapoartelor de business. Dacă clientul are SAC (SAP Analytics Cloud) el va putea trece dintr-o platformă (SAP Datasphere) în SAC printr-un singur click. Toate aceste elemente fac ca dezvoltarea să fie foarte comodă, fină și eficientă. Tool-uri folosite și nu se limitează doar la: Power BI, Tableu, SAC, Analysis for Office etc.

Autorizații

Autorizațiile funcționează pe modelul de "Lock-and-Key" și se pot asigna pentru utilizatori și dezvoltatori, în funcție de spațiul pe care sunt, tabele, view-uri etc. Se poate aplica și DAC (Data Access Control), securitate la nivel de rânduri de date.

SAP Data Marketplace

Un alt feature care ne-a plăcut este SAP Data Marketplace, ceea ce este exact la ce vă așteptați: o "piață" de date. Este extrem de folositor pentru clienți care au nevoie de date specifice, cum ar fi informații demografice, vreme, studii etc. și pe care vrea să le combine, îmbine în propriile modele.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele sunt clare: dezvoltarea ușoară, apropierea rolului tehnic de cel al businessului, accesarea foarte ușoară a contului, accesarea diferitelor tipuri de surse SAP și non-SAP, integrarea simplă a datelor, integrarea "pieții" de date pentru rapoarte complexe.

Cu toate că avem multe avantaje, sunt și destule dezavantaje relativ incomodante. Dintre acestea le menționăm pe cele legate de :

Concluzie

Noi considerăm SAP Datasphere ca pe un produs complementar și în fază incipientă de evoluție, comparativ cu restul soluțiilor SAP. Clienții mari tind să opteze pentru Datasphere, raportându-se la acesta ca la un produs opțional, ba în fază de test, ba ca "loc de joacă" în paralel cu SAP BW sau chiar ca conector pentru diferitele surse cloud și propriul sistem BW.

Oricum, tehnologia se dezvoltă într-un ritm accelerat și e doar un pas până la mutarea pe cloud. Mai sunt multe provocări de depășit. În mod cert, într-un final vom avea un produs finisat cu și mai multe posibilități și funcționalități.