Job rotation sau rotația posturilor la locul de muncă face referire la mutarea angajaților pe roluri diferite, la intervale fixe de timp, pentru a le testa diferite skilluri și cunoștințe, ajutându-i, astfel, să descopere poziția potrivită pentru ei.
Job rotation prezintă avantaje când vine vorba de crearea unui mediu de muncă provocator, din care angajații au ce învăța. Pe lângă reducerea monotoniei, îi ajută pe angajați să își descopere potențialul. Totodată, dacă angajații potriviți ajung în rolurile potrivite lor, productivitatea crește.
Programul de rotație pe roluri este implementat cel mai bine la intervale fixe, de exemplu la 4-6 luni, în funcție de cât timp este necesar pentru pregătirea pentru noul rol și de când acesta devine monoton pentru a putea reîncepe din nou pe alt rol.
Puncte de luat în considerare la crearea unui program de job rotation
Trebuie create politici clare despre angajații care pot participa la program și care nu, deoarece unii pot avea calificările necesare pe anumite poziții, în timp ce alții nu le au. De altfel, nu este în avantajul companiei să pună angajați necalificați sau nepregătiți pe anumite roluri.
Trebuie specificat încă de la început dacă există opțiunea de a refuza participarea la program sau când un angajat pleacă de pe un rol, dacă altul trebuie să îl înlocuiască fără ca acesta să poată refuză.
Implicarea angajaților și a managerilor în crearea programului de job rotation este esențială. Dacă ambele părți sunt implicate și luate în considerare, se vor vedea mai clar așteptările de la acest program și nevoile care trebuie rezolvate înainte de implementarea lui.
Datorită unui program prin care angajații au oportunitatea de a încerca ceva cu totul nou, aceștia vor deveni mai flexibili și mai adaptabili în fața schimbărilor ce pot apărea în companie.
Ocazia de a ieși din monotonia muncii de zi cu zi îi va ajuta pe angajați să fie mai productivi. Aceștia vor acumula cunoștințe din mai multe domenii, devenind mai motivați în a obține performanță în rolurile care li se potrivesc cel mai bine.
Interacțiunea cu alți colegii de muncă ajută la dinamica echipelor și la îmbunătățirea legăturilor dintre colegi. Bondingul în companie contribuie la atitudinea angajaților față de mediul de lucru, la productivitatea acestora și la performanțele lor când vine vorba de obiectivele echipei.
Deși are multe părți bune, pregătirea angajaților pentru noi poziții este consumatoare de energie și poate lua mult timp. Angajații care sunt deja obișnuiți cu anumite taskuri și care nu doresc neapărat un mediu de lucru dinamic pot fi mai reticenți la practicarea unui nou rol, îngreunând, astfel, procesul de rotație.
Unele companii care implementează programul de rotații cad în capcana generalizării cunoștințelor pe care le acumulează angajații, în loc să pună accentul pe specializarea acestora în noile domenii. În rotația pe roluri a angajaților există riscul de a ajuta angajații să învețe din toate câte puțin, fără a-i ajuta să se perfecționeze în jobul pentru care sunt deja pregătiți.
După o perioadă în care este obișnuit cu taskurile lui și cu obiectivele pe care trebuie să le atingă, un angajat poate fi reticent la schimbarea rolului acestuia și îi poate crea un anumit stres și disconfort. Procesul de job rotation trebuie implementat într-un mod cât mai plăcut și accesibil pentru angajați, astfel încât să nu le creeze o presiune suplimentară și să nu îi demotiveze.
Programul de job rotation este adoptat de multe companii pentru a ajuta angajați să se dezvolte în mai multe direcții, să acumuleze cunoștințe din mai multe domenii și experimenteze diferite roluri la locul de muncă. Cu strategiile aplicate corect, cu politici clare și cu traininguri de pregătire și inițiere în noile roluri, acest program contribuie la crearea unei dinamici în cadrul echipelor, la dezvoltarea angajaților și la descoperirea celui mai potrivit rol pentru ei.
https://www.hrhelpboard.com/hr-policies/articles/what-are-the-benefits-of-job-rotation-18.htm
https://www.hrhelpboard.com/hr-policies/job-rotation-policy.htm
https://www.shrm.org/resourcesandtools/tools-and-samples/hr-qa/pages/whatisjobrotation.aspx