Succesul oricărei organizații depinde de fiecare angajat în parte și de cât de bine aceștia colaborează între ei. Colaborarea este elementul fundamental al muncii în echipă, fiind esențială pentru a duce la îndeplinire proiectele și a duce echipa către un nivel superior al operativității sale. Dacă echipele mici pot colabora cu mai mult succes și mai puțină intervenție, cele mai mari au nevoie de o platformă eficientă dar și de contextul potrivit pentru o colaborare care să le permită să comunice în timp real, succint și la subiect.
Colaborarea la locul de muncă se referă la un grup de angajați care împărtășesc idei și abilități pentru a atinge un obiectiv comun. Munca realizată în cadrul unei echipe ajută la îmbunătățirea productivității și la atingerea rezultatelor finale ale organizației, oferind totodată un sentiment de apartenență angajaților.
86% dintre angajați consideră că lipsa de colaborare la locul de muncă poate duce la eșecuri la job.
Cum îmbunătățim colaborarea în cadrul echipei?
Pentru ca orice echipă să funcționeze și să lucreze productiv, comunicarea frecventă este o necesitate. Aceasta conduce și la rezolvarea conflictelor. De asemenea, reduce riscul de confuzie, de efort inutil și implicit, de pierdere a timpului prețios.
Printre modalitățile prin care se poate asigura o comunicare frecventă în sprijinul colaborării și al lucrului în echipă se numără: crearea de forumuri pentru ca angajații să comunice și să împărtășească idei, ședințe fizice sau sesiuni de brainstorming. E-mailul sau alte mijloace de comunicare virtuală sunt opțiuni adoptate din ce în ce mai mult în zilele noastre deoarece transmiterea informațiilor are loc rapid, utilizând doar accesul la internet. O altă modalitate de a dezvolta colaborarea în echipă este furnizarea programelor pentru formarea abilităților de comunicare interpersonală, cum ar fi team buildingurile.
Colaborarea nu vine întotdeauna natural pentru toată lumea. Prin urmare, cel mai bun mod pentru a dezvolta un comportament în spiritul colaborării la locul de muncă este de a învăța angajații care sunt avantajele muncii în echipe și de a identifica acțiunile prin care o pot sprijini. Când aceștia înțeleg toate beneficiile muncii eficiente în echipă, cresc șansele să dezvolte o mentalitate de colaborare și să se angajeze în comportamentele dorite.
Acest lucru se poate implementa prin sesiuni sau traininguri în care se explică importanța muncii prin colaborare. Evident că este utilă și desfășurarea unor programe în care activitățile implică angajații să lucreze împreună și să constate direct efectele pozitive ale acesteia.
Multe soluții digitale facilitează o colaborare mai eficientă și mai rapidă între persoane, indiferent unde se află. Pe măsură ce devin disponibile noi platforme, angajații se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologia de colaborare pentru a progresa în proiecte sau pentru a obține informații cu privire la pașii următori în atingerea obiectivelor.
Soluții pentru utilizarea tehnologiilor sunt rețelele sociale interne, partajarea fișierelor și comunicarea pe un chat la care toți membrii echipei au acces.
În concluzie, colaborarea este condiția de bază a eficienței muncii în echipă, aducând inovare, obiective îndeplinite și sentimentul apartenenței.
https://www.eaglesflight.com/resource/5-strategies-to-improve-teamwork-and-collaboration-at-work/