Au trecut zece ani de la apariția primului număr. Evident că atunci când proiectele împlinesc o cifră rotundă, nu reziști tentației de a arunca o privire înapoi, în timp, pentru a le vedea începuturile. Prin urmare, reconfigurez momentele legate de publicarea primului număr. Rememorez noaptea aceea, când am lucrat până dimineață împreună cu un bun prieten, Dan H. Asta, după ce înainte, un alt prieten s-a hotărât să nu se mai implice și a trebuit să reluăm multe lucruri de la zero. Prima apariție a TSM a trebuit să se confrunte nu doar cu probleme de natură tehnică, ci și cu provocări serioase privitoare la strângerea articolelor, care, în majoritatea lor, proveneau de la prieteni. După întâiul hop trecut/ număr editat, am prins mai mult curaj și am mers mai departe. Primele numere le publicam din bugetul propriu și doar atunci când erau destule articole. Și ele se adunau, de obicei, cam la o lună și jumătate. Îmi amintesc cum primeam telefoane în care eram întrebat când va fi publicat online următorul număr.
În spatele paginilor revistei se află pasiunea colaboratorilor, a celor care scriu articolele, dar și efortul nostru. Este, de altfel, munca specifică oricărei redacții- selectarea articolelor relevante, corectarea lor- dublată de mult research și de o serie de demersuri tehnice. Dar este o muncă plină de satisfacții, datorită căreia reprezentăm una dintre puținele publicații tehnice din România.
Îmi place să cred că revista TSM a transformat un pic comunitatea de IT clujeană și românească și că i-a dat o anumită direcție, prin publicarea atâtor articole de calitate. Totodată, cele peste 2000 de articole de pe site și 116 ediții reflectă evoluția în timp a întregii societăți de programatori.
Contrar numelui revistei, Today Software Magazine, care s-a dorit de la început un nume universal, sunt bucuros că publicăm lunar articolele tehnice în limba română. Într-o lume în care tot ceea ce ține de specificul local se pierde într-un spațiu generic și universal, articolele publicate în română reprezintă o ancoră de cunoștințe pe care le împărtășim între noi. Exprimarea în limba maternă ne oferă posibilitatea unei exprimări mult mai nuanțate și precise. Totodată, domeniul tehnic pe care îl vizează revista noastră implică, nu de multe ori, apelul la redactarea în limba engleză, pentru a nu diminua din claritatea unei terminologii specifice și frecvent intraductibile.
De-a lungul timpului, revista a avut susținători diverși care și-au adus contribuția la emoția și efervescența din jurul evenimentelor de lansare. Din păcate, pandemia a șters multe dintre acestea, înlocuindu-le cu participarea de acasă. Ca fiecare dintre noi, am căutat soluții pentru a ne adapta contextului. De aceea, am încercat ca întâlnirile online să compenseze prin invitați și dezbateri de calitate. Poate că din vară vom avea posibilitatea de a ne revedea la evenimentele de lansare.
La final, aș vrea să le mulțumesc tuturor autorilor care au stat și au pierdut ore și zile în pregătirea materialelor publicate în revistă. De asemenea, partenerilor care, deși au fost vremuri grele de pandemie, au continuat să ne sprijine și să investească în revistă. Chiar dacă au trecut zece ani, am impresia că suntem doar la început și că, de acum încolo, urmează să apară lucrurile interesante.