TSM - Poate da ... poate nu ...

Antonia Onaca - de aproape 10 ani trainer, psiholog, consultant sub formă de antreprenor, intraprenor și antreprenor din nou

Vorbesc cu multă lume în ultima vreme şi văd că majoritatea dintre noi avem un dorință dar care rămâne doar atât. Avem câte un "vreau să fac sport", "vreau să citesc mai mult", "vreau sa manânc mai sănătos", "vreau să mă trezesc mai devreme", "vreau … "

Ne dorim foarte mult lucrurile respective, ne dorim să ne apucăm şi să ne ţinem de ele, suntem foarte motivaţi şi chiar şi aşa ele nu se întâmplă.

Suntem foarte motivaţi! Suntem foarte motivaţi?

Definim motivaţia ca acea energie care ne mobilizează să iniţiem o acţiune şi apoi ne face să o menţinem la frecvenţa şi intensitatea dorite.

Dar ce este motivaţia? În primul rând unul dintre cele mai folosite, dar poate cel mai puţin înţeles concept. Știm cum se simte când eşti motivat, putem recunoaşte aceea energie. Putem spune cum apare? Cum se menţine?

Nu vă voi povesti despre motivatie pentru că e un subiect complex şi cu multe aspecte.

Vă pot spune însă un truc despre cum să vă apucaţi să faceţi acel lucru pe vi-l doriţi sau să nu îl faceţi, dar fără să vă mai simţiţi vinovaţi.

Pentru asta vom folosi o definiţie de lucru a motivaţiei:

Motivaţia este acea energie care ne face să considerăm că efortul de a face un anumit lucru este mai mic decât consecinţele apărute ca urmare a realizării acelui lucru.

Orice acţiune necesită efort. Efortul respectiv trebuie să merite să fie depus. Merită să fie depus atunci când ca urmare a efortului se întâmplă ceva care este mai relevant sau mai important ca beneficiul nedepunerii efortului.

Ei bine, mai este un mic detaliu. Noi ştim deja ce e scris mai sus despre motivaţie. Dar mai e un mic detaliu legat de consecinţe şi de cum ar trebui să fie ele.

Când ne gândim să ne apucăm de sport ne gândim la asta în termeni de toate beneficiile pe care le-am obţine dacă am face-o. Asa e? Ne propunem să ne apucăm de sport pentru că viaţa va fi mult mai frumoasă dacă am face-o. Problema este că noi ca oameni nu funcționăm aşa.

Vă provoc la un joc. În poza de mai jos este un desen a unui iepure (fiecare figură are o etichetă lingvistică). Întrebarea pe care vă rog să v-o adresaţi este:

Iepurele va fugi mai repede şi pe o distanţă mai lungă în care dintre cele două situaţii? Când este fugărit de un lup fioros sau când are un morcov gustos în faţă?

Răspunsul este că va fugi de lup mai mult și mai repede. Probabil se va porni sa alerge si după morcov însă când va deveni foarte obosit va spune "Nu mi-e atat de foame. Morcovul e acru."

E bine să nu existe numai lupi, e bine să avem şi morcovi după care să alergăm. Dar morcovii singuri nu vor face iepuraşul să îşi zburlească blăniţa pentru foarte mult timp.

Dacă ştim asta la nivel teoretic, de ce nu o aplicăm şi în practică?

Dacă ne-am stabilit un obiectiv pentru a avea anumite beneficii, haideți să ne gândim și la tot ce pierdem sau la consecințele negative care ar rezulta din neîmplinirea acestuia.

Pentru că dimineaţa când trebuie să ne trezim, să ne luăm adidaşii şi să ne apucăm de alergat, toate lucrurile bune nu vor părea că fac să merite efortul.

"Da, aşa bine mă voi simţi după ce alerg, voi avea energie toată ziua, voi gândi mai limpede, voi fi mai agil, voi fi mai fericit. Da, dar aşa de bine e sub plapumă cu ochii închişi.

De mâine!"

Dacă nu există consecinţe negative reale sau pe termen scurt, creați-le! E mai greu să spui "e foarte cald şi bine sub plapumă, cred că am să dorm în continuare." dacă vă aşteaptă cineva jos în faţa blocului.

E important să ştim că morcovii şi lupii nu trebuie să fie neapărat controlaţi externi sau palpabili.

Dacă vreţi să identificaţi ce vă mobilizează şi ce vă face să perseveraţi gândiţi-vă şi faceţi o listă cu acele lucruri pe care le faceţi si continuaţi să le faceţi. Apoi puneţi-vă întrebarea "de ce le faceţi, de ce continuaţi?" Veţi observa un pattern pe care apoi îl veţi putea aplica şi la celelalte lucruri care aşteaptă pe listă.

Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre motivaţie şi despre cum funcţionăm noi ca oameni vă recomand doua cărţi absolut excepţionale si un TED talk:

Daniel Pink - DRIVE

BF Skinner - Beyond Freedom and Dignity

Vă mulţumesc şi vă urez alergare uşoară!