Ne face plăcere să vă prezentăm o nouă rubrică în revistă: propunerile de lectură care vin din partea colaboratorilor noștri. Sunt cărți care i-au inspirat pe aceștia și i-au ajutat în pasiunea lor: DevOps. Vă dorim o lectură plăcută !
Cartea pornește de la legea Conway care spune că software-ul produs de o organizație va reflecta structura de comunicare a organizației respective; apoi încearcă să propună metode de organizare care să rezulte în arhitectură software mai bună și mai ușor de întreținut.
Deși tema cărții e designul organizațiilor, cred că e foarte relevantă pentru cultura devops și cultura organizațională în general.
Acest comentariu de pe goodreads oferă un sumar bun al cărții - care nu e scrisă grozav, dar are conținut valoros.
- Ligiu Uiorean - Director @ AirportLabs
Mie mi se pare logic ca persoana care scrie cod (Dev-ul) să îl și trimită în productie, aceasta cunoscând cel mai bine aplicația. Iar cel care gestionează mediul de producție (Ops-ul) să îi pună la dispoziție Dev-ului tot ceea ce are el nevoie pentru ca aplicația lui să meargă bine. Astfel, din această interacțiune eficientă se naște DevOps-ul cu tool-urile aferente (tot ce ține de Infrastructure as Code, CI, CD etc).
O carte bună pe acest subiect și pe care o recomand oricui este "The Phoenix Project".
- Claudiu Demian - Senior Site Reliability Engineer @ Yardi
Această carte descrie părțile esențiale din practica de DevOps, incluzând Agile, CI/CD și cele trei principii importante din DevOps: principul Flowului, principiul Feedbackului și cel al Învățării Continue.
- Roland Balint - DevOps & SRE Engineer @ Accesa
- Alexandru Dascăl - DevOps @ BoatyardX
Cele mai importante aspecte din DevOps rămân cultura și ajustarea percepției în ceea ce privește un Software Development Life Cycle. Pentru a produce schimbări majore și de lungă durată care să aibă efect asupra organizației, avem nevoie să înțelegem mecanismele decizionale și patternurile cognitive ale oamenilor care fac parte din echipe/organizații. Cred că această carte oferă o introducere în această direcție, fiind un tool, o bază, pentru a propune ulterior schimbări de orice fel, dar mai ales fundamentale sau cu ipoteze complet noi față de sistemul nostru de referință (cum ar fi trecerea de la on-premise infrastructure la cloud, ca exemplu). E o lectură provocatoare, incitantă și cu aplicații în toate domeniile.
- Patricia Szasz - Lead Site Reliability Engineer @ Grab