Formarea profesională la locul de muncă este recunoscută ca fiind din ce în ce mai importantă pentru dezvoltarea pe termen lung și pentru specializarea angajaților. Dezvoltarea profesională nu se referă doar la îmbunătățirea abilităților unui angajat pentru un rol anume. Mai degrabă, se referă la învățarea continuă care îi ajută pe angajați să progreseze în munca de zi cu zi și în carieră.
Deși este responsabilitatea individuală ca fiecare angajat să se dezvolte profesional, este în beneficiul angajatorului să încurajeze specializarea și progresul continuu prin facilitarea oportunităților interne de învățare. Dat fiind contextul pandemic, se optează tot mai mult pentru dezvoltarea anumitor abilități cum ar fi time management, stress management sau gestionarea lucrului de acasă.
Dacă tot a venit vorba despre munca remote, adăugăm că programele de training și cursurile de dezvoltare acordate angajaților sunt făcute, de asemenea, cu ajutorul mediului on-line.
Care sunt avantajele livrării programelor de dezvoltare prin intermediul mediului on-line?
Dar provocările pe care le implică?
Datorită tehnologiilor avansate, fiecare informație necesară este la un click distanță. Notițe care pot fi descărcate, suport prin intermediul on-line, traininguri care pot fi revăzute sau răspunsuri la întrebări care pot fi recitite reprezintă un avantaj oferit de mediul on-line, față de cel clasic. Învățarea va fi cu atât mai rapidă cu cât accesul la informațiile necesare va fi mai ușor de realizat.
Cu o multitudine de documente în format fizic, hârtii pentru notițe, cărți și multe alte materiale, bugetul alocat unor programe facilitate angajaților crește. Într-un program on-line toate fișierele sunt în format digital, ușor de printat, de accesat sau de revizuit când este necesar, fără a fi nevoie de a livra din nou programul în sine.
Având un job de la 9-17, poate fi obositor ca, după muncă, să se mai meargă și la o sală de conferință sau într-un loc special amenajat pentru a participa la traininguri și cursuri. Dar datorită platformelor din zilele noastre fiecare dispozitiv smart reprezintă o opțiune de a fi prezent la programele on-line. Cu un smart device și acces la internet, se asigură flexibilitatea necesară din perspectiva timpului și a efortului depus.
În mediul on-line, interacțiunea dintre participanții la training/cursuri poate fi diminuată, iar programul pare a fi mai mult un monolog ținut de trainer decât un dialog în care ambele părți sunt implicate.
În trainingul on-line, trainerul trebuie să depună mai mult efort pentru a găsi soluții la eventualele probleme, înainte ca acestea să apară. Trainerul trebuie să gândească programul în așa fel încât să existe momente de pauză, iar cursanții să-și mențină ridicat nivelul de interes.
Din cauza mediului on-line, trainerul nu are capacitatea de a vedea reacțiile și trăirile celor care îl ascultă. Prin urmare, dacă nu deține feedbackul indirect în timp real, capacitatea de a-și adapta abordarea în funcție de gradul de implicare al angajaților în procesul de învățare este mult diminuată.
Așadar, rămâne întrebarea: care e varianta cea mai bună?
Răspunsul e dat de fiecare companie în parte în funcție de scopul trainingului, de nevoile angajaților și de cea mai bună abordare pentru aceștia. Cu toate că mediul on-line prezintă o multitudine de avantaje, de la costul redus până la flexibilitate și accesibilitate, acesta prezintă și anumite provocări cum ar fi lipsa interacțiunii sau a controlului. Cu abordarea potrivită, fiecare provocare poate fi depășită. În concluzie, utilizarea mediului on-line pentru programele de dezvoltare a angajaților poate reprezenta un avantaj.
https://eztalks.com/training/advantages-and-disadvantages-of-online-training-for-employees.html
https://elearningindustry.com/advantages-of-online-training-9
https://www.talentlms.com/blog/benefits-of-elearning-in-the-workplace/
https://continuingprofessionaldevelopment.org/the-benefits-of-online-training-and-development/
https://www.bizlibrary.com/blog/employee-development/top-employee-training-and-development-articles/